چهارشنبه ۶ بهمن ۱۳۸۹ - ۱۴:۰۰
دسته‌بندي 23 هزار سند براي تدوين «فهرست عرايض دوره سوم مجلس شوراي ملي»

كارشناس فهرست‌نويسي اسناد كتابخانه مجلس با اشاره به اين كه دومين جلد از مجموعه «فهرست عرايض دوره سوم مجلس شوراي ملي» واپسين مراحل نشر خود را پشت سر گذاشت، گفت: تدوين اين اثر، مستلزم خواندن و دسته‌بندي 23 هزار برگ سند بود.\

مريم نيلقاز در گفت‌وگو با خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، اظهار داشت: اين مجموعه، نامه‌ها و عرايضي از زندگي مردم در دوره سوم مجلس شوراي ملي ايران را انعكاس مي‌دهد كه هريك با ابراز ناراحتي‌هايي، درخواست رسيدگي به امور اجتماعي، سياسي، معيشتي، اقتصادي  و ... خود را داشتند. در اين مجموعه نامه‌هايي به چشم مي‌خورند كه براي مجلس آن زمان يا وزارتخانه‌هاي عدليه، ماليه و وزارت جنگ نوشته مي‌شدند.

وي دسته‌بندي اين عرايض بر اساس موضوع آنها و شكل‌دهي به اسناد اين مجموعه بر اساس تاريخ هجري شمسي را از جمله رويكردهاي توليد اين جلد برشمرد و گفت: با وجود كهنگي، پارگي و در مواردي دشواري‌هايي در خوانش متن نامه‌ها كه به زبان و ادبيات قديم به رشته تحرير درآمده‌ بودند، تمامي اين 23 هزار برگ سند با دقت مطالعه شدند و مجموعه‌اي از آنها براي درج در اين جلد انتخاب شد.

نيلقاز ذكر نام كامل تمامي اشخاصي كه به نوعي در اين عرايض به آنها اشاره شده است را در كنار ايجاد نمايه‌اي براي مطالعه بهتر اثر، از جمله ويژگي‌هاي اين كتاب خواند و درباره ضرورت بازخواني و نشر اسناد تاريخي يادآور شد:‌ از آنجا كه همه اسناد به راحتي در اختيار همگان و حتي پژوهشگران قرار نمي‌گيرد و خواندن سند، علم يا تخصصي است كه افراد خاصي از آن بهره‌مندند، بررسي و دسته‌بندي اطلاعات اين اسناد علاوه بر معرفي آنها، كار پژوهشگران و محققان را در يافتن و مطالعه اسناد تسهيل مي‌كند.

كارشناس فهرست‌نويسي اسناد كتابخانه مجلس، سندپژوهي را مستلزم داشتن اطلاعات تاريخي، زبان‌شناسي، آگاهي از موقعيت‌هاي تاريخي و جغرافيايي و مطالعات جانبي دانست و تصريح كرد:‌ در خواندن مجموعه اسناد دوره‌هاي تاريخي، نكات جالبي نهفته است كه با خواندن هر سند در ذهن پژوهشگر تداعي مي‌شوند. از آنجا كه اين نامه‌ها بسيار ساده، با زمان و احساسات خاص مردم آن دوره به رشته تحرير در آمده‌اند، سندپژوه را به آن دوره مي‌برند و با حال و هواي آن زمان آشنا مي‌كنند. در اين هنگام است كه تاريخ در برابر ما زنده مي‌شود و زندگي مي‌يابد.

اين سندپژوه همچنين با يادآوري اين نكته كه اكنون «فهرست عرايض دوره چهارم مجلس شوراي ملي» نيز در نوبت چاپ قرار دارد، گفت: «فهرست عرايض دوره پنجم مجلس شوراي ملي» را نيز در دست نگارش و تحقيق دارم.
  
دومين جلد «فهرست عرايض دوره سوم مجلس شوراي ملي» انتشارات كتابخانه مجلس شوراي اسلامي در شمارگان 1000 نسخه و بهاي 80000 ريال به چاپ رسانده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط