رييس كميسيون فرهنگي مجلس در آيين افتتاح مجمع ناشران انقلاب اسلامي گفت: "كتاب يكي از سلاحهاي ميدان جنگ نرم است، اما كتابي كه سلاح روز باشد." وي افزود: "ناشراني كه حول محور انقلاب با هم متحد ميشوند، به مساله زبان و قلم بسيار توجه كنند. زيرا كتابهايي كه به نام اسلام چاپ ميشوند، بايد از نظر زبان فارسي فاخر باشند."\
غلامعلي حدادعادل، رييس كمسيون فرهنگي مجلس شوراي اسلامي، محمد حمزهزاده، مديرعامل مجمع ناشران انقلاب اسلامي، حجتالاسلام محمدحسن رحيميان، نماينده ولي فقيه در بنياد شهيد و امور ايثارگران و غلامحسين متو، مدير انتشارات كشمير در اين مراسم سخنراني كردند.
كتاب، سلاح ميدان جنگ نرم
حدادعادل در ابتداي سخنرانياش، خود را كتابخوان حرفهاي ناميد و اظهار داشت: پيش از سال 1342 و آغاز دانشجوييام براي خريد كتاب مرتب به كتابفروشيهاي خيابان انقلاب سر ميزدم. در آن سالها هميشه از خود ميپرسيدم، كتابفروشي آثار اسلامي در روبهروي دانشگاه تهران كجاست؟ و فقط يك فروشگاه به فروش اين كتابها اختصاص داشت.
وي وضعيت و فضاي روشنفكري در دانشگاهها را دليلي براي نبود كتابهاي اسلامي دانست و تصريح كرد: ريشه اين موضوع به انقلاب مشروطيت و وداع خانوادههاي متدين با تجدد بر ميگردد و دانشگاهها، محل جذب خانوادههاي غيرمذهبي شد.
رييس كميسيون فرهنگي مجلس شوراي اسلامي با اشاره به پيشرفتهاي صورت گرفته در 32 سال گذشته، خاطرنشان كرد: براي با بصيرت طي شدن مسير بايد به ريشههاي تاريخي كشور توجه كنيم. انتشار هزاران مجلد كتاب با موضوع دفاع مقدس از نكات حيرتآور پيشرفت در اين سالهاست.
غلامعلي حدادعادل با اشاره به كتاب "دا" گفت: 30 سال پيش كسي باور نميكرد كه روزي يك خانم كتابي را تدوين كند كه بيش از يكصد چاپ را از سر بگذراند.
وي با تشريح وضعيت روز كشور در مواجهه با جنگ نرم، اظهار داشت: امروز گرفتار جنگ نرم هستيم. سلاح را بايد با سلاح پاسخ داد و كتاب يكي از سلاحهاي ميدان جنگ نرم است؛ اما كتابي كه سلاح روز باشد.
رييس كمسيون فرهنگي مجلس شوراي اسلامي در ادامه، توجه ناشران را به نكاتي در حوزه نشر جلب كرد و يادآور شد: كتاب فقط با مولف كتاب نميشود، بلكه ناشر نيز بايد به اندازه نويسنده از صلاحيت، تفكر و مديريت برخوردار باشد. همچنين شما ناشراني كه حول محور انقلاب با هم متحد ميشويد، به مساله زبان و قلم بسيار توجه كنيد. زيرا كتابهايي كه به نام اسلام چاپ ميشوند، بايد از نظر زبان فارسي فاخر باشند.
وي يكي از راه حلهاي رفع مشكلات زبان را اهتمام به ويراستاري دانست و گفت: ناشران از ويرايش غافل نباشند. زيرا هرچند كه نويسنده ماهر باشد، كتابش به ويراستاري نياز دارد. همچنين سليقه مخاطبان را بشناسيد. تحصيلكردهها سليقه خاص دارند. بنابراين جنبه هنري كتابها را فراموش نكنيد. كتابهايي كه منتشر ميكنيد از نظر ظاهر نبايد كمتر از محصولات ناشران ضدانقلاب باشند.
حدادعادل اضافه كرد: توزيع كتاب براي آثار ديني و مذهبي، گويي طلسم شده است. توزيع نادرست، تمام تلاشهاي صورت گرفته در روند توليد را از بين ميبرد. بنابراين ناشران متعهد به انقلاب بايد در نقاط مختلف شهري حضور داشته باشند.
وي با اشاره به مسايل موجود در فرآيند توليد كتاب مانند، كاغذ، قيمت و مميزي اظهار داشت: با طرحهاي پيشنهادي مجمع ناشران انقلاب اسلامي به كميسيون فرهنگي مجلس شوراي اسلامي، به حل اين مشكلات كمك خواهيم كرد.
حدادعادل در پايان سخنرانياش خاطرنشان كرد: با هم متحد شويد و اختلاف نداشته باشيد. قبول كنيد كه سليقهها متفاوتند و انقلاب اسلامي نيز تعريف خاص خود را دارد. كساني كه اسلام، انقلاب، ولايت و رهبري را قبول داشته باشند را ميتوان متعهد به انقلاب اسلامي دانست. هنر اين است كه صاحبان سليقههاي مختلف وحدت داشته باشند تا هنر انقلاب در عرصه نشر حضور و جلوه خاص داشته باشد.
توانايي ايجاد محيط 80 درصدي مطالعه در كشور
سپس محمد حمزهزاده، مديرعامل مجمع ناشران انقلاب اسلامي راهاندازي اين مجمع را از دغدغههاي مسوولان نظام جمهوري اسلامي دانست و اظهار داشت: در 10 سال گذشته اقدامات بسياري را در بين ناشران جبهه فرهنگي انقلاب شاهد بودهايم و هر مسوولي تلاش كرده گروهي از ناشران اين حوزه را گرد هم بياورد. مجمع ناشران انقلاب اسلامي محصول همان جمعها هستيم.
وي با اشاره به كار شبكهاي و گروهي به عنوان اقتضاي حوزه نشر تصريح كرد: كار تشكيلات، كار زيرساختي است و بدون آن بقيه فعاليتها به نتيجه نميرسند. در واقع مجمعي كه شاهد آغاز فعاليتش هستيم، محصول خواستههاي عمومي جامعه مخاطبان است كه نشان دادند، توقع رشد كمي و كيفي حوزه نشر را دارند.
مديرعامل مجمع ناشران انقلاب اسلامي با تاكيد بر كار گروهي و همافزايي به عنوان گفتمان رايج حوزه كار فرهنگي كشور گفت: غايت كار هر انتشارات، فعاليت مطالعاتي است كه اگر صورت نگيرد، چرخه نشر كامل نشده است.
حمزهزاده محدوده فعاليتهاي ناشران انقلاب را از زمان بعثت پيامبر (ص) تا زمان ظهور حضرت مهدي (عج) دانست و اظهار داشت: در اين بين انقلاب اسلامي را مفهوم عام و برگرفته از نظرات امامخميني(ره) ميدانيم و جغرافياي فعاليت ما را تمام كشورهاي جهان در بر ميگيرند.
وي گفت: در مجمع ناشران انقلاب اسلامي دلايل مطالعه و خريد كتاب را توسعه خواهيم داد و بهانههاي نخريدن آثار مكتوب را از بين خواهيم برد.
محمد حمزهزاده با اشاره به فعاليتهاي اين مجمع در حوزههاي ادبيات، تاريخ، دين، انديشه، فرهنگ و هنر خاطرنشان كرد: حدود 80 درصد مطالعه در كشور در 2 حوزه، ادبيات و تاريخ صورت ميگيرد كه اين موضوع توجه و توقع مخاطبان را نشان ميدهد. در عرصه تاريخ ايران 2 واقعه بزرگ انقلاب اسلامي و دفاع مقدس وجود دارند كه با توجه به استقبال مخاطب ميتوان ميزان توليد محصول در اين زمينهها را افزايش داد.
وي درباره شاخههاي داستان و شعر گفت: به گفته مقام معظم رهبري در عرصه شعر در نقطه اوج قرار داريم و بهترين شاعران عصر در اين دورهاند. بنابراين اگر به 2 حوزه ادبيات و تاريخ توجه كنيم، ميتوانيم انتظار داشته باشيم كه مجمع ناشران انقلاب اسلامي 80 درصد مطالعه را در كشور ايجاد كند.
حمزهزاده در پايان سخنراني خود با اشاره به جلسههاي برگزار شده با ناشران انقلاب اسلامي براي تشكيل مجمع، درباره چشمانداز مجمع ناشران انقلاب اسلامي يادآور شد: مرجع تعاملات موثر ناشران عضو با دستگاههاي مسوول، داراي شبكه توزيع برتر و پايگاههاي ترويجي قدرتمند در سراسر كشور و منطقه، مرجع سياستگذاري تاليف و ترجمه آثار مناسب داخلي و خارجي، مهمترين جامعه شناخته شده ناشران بزرگ ايراني در عصر بينالملل و جامعه حداكثري ناشران همسو با اهداف انقلاب اسلامي، چشمانداز اين مجمع را شامل ميشوند.
معرفی ظرفيتهاي مناسب شبكه توزيع کتاب
حجتالاسلام محمدحسن رحيميان، نماينده ولي فقيه در بنياد شهيد و امور ايثارگران نيز در ادامه مراسم آيين افتتاحيه مجمع ناشران انقلاب اسلامي، هدف شكلگيري مجمع را خدمت به فرهنگ اسلام دانست و گفت: ناشران انقلاب اسلامي هدفي جز تحقق اسلام ندارند.
وي با اشاره به توزيع نامطلوب كتابهاي حوزه انقلاب اسلامي اظهار داشت: ظرفيتهاي بسياري براي ايجاد شبكه توزيع مناسب وجود دارند. براي مثال هر سال حدود 20 ميليون زاير به مشهد سفر ميكنند كه اگر 2 كتاب در اختيار هر يك از اين افراد قرار گيرند، سالانه 40 ميليون مجلد اثر به دست مخاطبان ميرسند.
غلامحسين متو، مدير انتشارات كشمير و ديگر سخنران اين مراسم، مقوله انقلاب را پديدهاي منحصر به فرد در طول تاريخ بشريت دانست و اظهار داشت: گنجينهاي از تجربيات حوادث مرتبط با انقلاب اسلامي و جنگ تحميلي عراق علیه ایران وجود دارد كه قابل تحليل مادي نيستند.
وي در ادامه به نمونههاي بسياري از مورد توجه قرار گرفتن امام (ره) و انقلاب و شهدايي مانند، آیت الله مرتضي مطهري و دکتر مصطفي چمران در كشورهاي مختلف اشاره كرد و گفت: اين افراد چهرههاي ماندگارياند كه آثار مرتبط با آنها براي مخاطباني حتی با مذاهب مختلف از اهميت چشمگيري برخوردار است.
در آيين افتتاح مجمع ناشران انقلاب اسلامي كه عصر دوشنبه، شانزدهم اسفند برگزار شد، علاوه بر رونمايي از نشان اين مجمع، براي اولينبار، بخش هایی از سخنرانيهايي از مقام معظم رهبري درباره اهمیت جایگاه كتاب انقلاب و کتابخوانی براي حاضران پخش شد.
نظر شما