سه‌شنبه ۱ بهمن ۱۳۹۸ - ۱۰:۱۹
کاربردهای وسیع هورمون‌های گیاهی در کشاورزی و صنعت دنیا

علی‌اکبر احسانپور، مدیر قطب آنتی‌اکسیدان‌های گیاهی دانشگاه اصفهان، گفت: کتاب «سازوکارهای مولکولی عملکرد هورمون‌های گیاهی»، به‌صورت عمقی همراه با جزئیات ریز، کاربردهای وسیع هورمون‌های گیاهی را در دنیا مورد بررسی قرار می‌دهد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، کتاب «سازوکارهای مولکولی عملکرد هورمون‌های گیاهی» تألیف علی‌اکبر احسانپور و همکاران، در گروه علوم کاربردی و شاخه کشاورزی به مرحله دوم داوری سی‌وهفتمین دوره جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران راه پیدا کرده است.
 
احسانپور؛ دکترای بیولوژی سلولی گیاهی و استادتمام دانشگاه اصفهان، در معرفی این اثر به خبرنگار ایبنا گفت: کتاب حاضر، حاصل 15 سال تدریس در زمینه‌ مکانیزم عمل هورمون‌های گیاهی در سطح ریز و مولکولی در مقاطع کارشناسی ارشد دانشگاه‌ها و دکترای دانشگاه اصفهان است. این کتاب از نظر سطح، چندان برای دانشجویان مقطع کارشناسی قابل فهم نیست و بیشتر مناسب پایه‌های ارشد و دکترا است.

مدیر قطب آنتی‌اکسیدان‌های گیاهی دانشگاه اصفهان، ادامه داد: تا پیش از این، کتابی مشابه آن در کشور وجود نداشت، لذا تصمیم گرفتیم حاصل سال‌ها پژوهش و تدریس در این حوزه را به‌صورت مکتوب منتشر کنیم. البته به‌طور جسته و گریخته در برخی کتاب‌ها ازجمله کتاب «رشد و نمو گیاهی» تالیف خانم دکتر حاجی بلند از دانشگاه تبریز به این موضوع اشاراتی شده، اما در کتاب «سازوکارهای مولکولی عملکرد هورمون‌های گیاهی»، به‌صورت عمقی، دقیق و همراه با جزئیات به این موضوع پرداخته شده است. تازگی و اولین بودن در کنار داشتن نگاه دقیق همراه با جزئیات علمی، می‌تواند ویژگی‌های شاخص این کتاب باشد.


مدیر گروه بخش گیاهی و جانوری دانشکده علوم و فناوری‌های زیستی دانشگاه اصفهان، بیان کرد: از نظر تدریس و ارائه، تقریبا این علم در دو حوزه علوم پایه و کشاورزی در دانشگاه‌ها به‌خوبی ارائه می‌شود. از نظر کاربرد پژوهشی نیز باید گفت که این علم کاربردهای زیادی داشته و در سطح دنیا بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرد. فراوری خاص در گیاهانی مثل انگور، چغندر و نیشکر و فرایند تولید گل‌های زینتی، همچنین کشت بافت، ازجمله کاربردهای وسیع هورمون‌های گیاهی است. به‌طور دقیق نمی‌دانم در کشور ما این دانش چقدر کاربردی شده، اما با توجه به اینکه کشاورزی در ایران بیشتر به‌صورت سنتی است و استفاده از این علم نیز تقریبا هزینه بالایی دارد، لذا هنوز بهره‌گیری از آن خیلی جا نیفتاده و چندان برای کشاورزی سنتی ایران مقرون به صرفه نیست.
 
رئیس انجمن فیزیولوژی گیاهی ایران در ادامه گفت: ایران به‌ویژه در دهه‌ها و سال‌های اخیر در بسیاری از علوم به‌ویژه دانش‌های بنیادی، جزو کشورهای پیشرو در دنیاست و در زمینه سازوکارهای هورمون‌های گیاهی نیز به دستاوردهای پژوهشی خوبی رسیده است، اما نتایج این پژوهش‌ها چندان در قالب کتاب منتشر نمی‌شوند که این امر به چند موضوع مربوط می‌شود. نخست اینکه، تجربه 26 سال تدریس و سال‌ها حضور در هیأت ممیزه کتاب به من نشان داده که بسیاری از همکاران ما در حوزه‌های علوم پایه و مهندسی، اگر به سراغ تألیف هم بروند، بیشتر با انگیزه جلب توجه هیأت ممیزه و کسب امتیاز و ارتقای علمی است. لذا ترجیح می‌دهند بجای وقتی که صرف نوشتن یک کتاب و طی شدن مراحل طولانی داوری آن می‌شود، پنج مقاله بنویسند. مراحل داوری همین کتاب «سازوکارهای مولکولی عملکرد هورمون‌های گیاهی»، سه سال به طول انجامید تا در نهایت تأیید شد و مجوز چاپ گرفت. درحالی‌که مقاله در بدترین حالت، یک سال بعد پذیرش می‌‌گیرد.


سردبیر مجله علمی-پژوهشی «فرایند و کارکرد گیاهی» افزود: دلیل دیگر به مسائل مالی و فروش و بازار کتاب برمی‌گردد. این‌گونه کتاب‌ها، مخاطبان خاص و معدودی دارند و لذا از نظر مادی برای ناشر و نویسنده، به‌ویژه ناشر چندان مقرون به صرفه نیست. تألیف یک اثر پژوهشی به چند سال زمان و صرف هزینه زیاد نیاز دارد که در نهایت هم معلوم نیست چقدر از آن استقبال شود.

در این زمینه در صفحه دانش ایبنا بخوانید
پرورش آبزیان دریایی و لب‌شور به‌شدت مورد نیاز کشور است
سدسازی تنها به یک شرط؛ حفظ محیط‌‌زیست
«کتاب جامع جراحی کودکان» یک دایرة‌المعارف پزشکی است
صفر تا صد درمان حیوانات در یک کتاب
«التجارب» خلاصه دیدگاه‌های رازی در پزشکی است
تاریخچه‌ای از خوارزمی تا مریم میرزاخانی

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها