دوشنبه ۲۷ خرداد ۱۳۹۲ - ۱۴:۰۲
استاد تار و سه تار ایران چشم فروبست

استاد جلیل شهناز، نوازنده برجسته تار ساعاتی پیش درگذشت. خواهر همسر ایشان درگذشت این استاد برجسته موسیقی را تایید کرد. به تازگی دختر شهناز از مراحل پایانی نگارش کتاب زندگی وی به «ایبنا» خبر داد بود و گفته بود که این کتاب در آینده نزدیک منتشر می‌شود که متاسفانه در زمان حیات این نوازنده تار کشورمان این اتفاق رخ نداد.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، خواهر همسر استاد جلیل شهناز  گفت: پیکر استاد شهناز در بیمارستان آراد است و هنوز تصمیمی مبنی بر زمان به خاکسپاری ایشان گرفته نشده است.

وی در گفت‌وگو با «ایبنا» از درگذشت شهناز در ظهر امروز خبر داد.

یکم خرداد، تولد 92 سالگی جلیل شهناز نوازنده برجسته اصفهانی‌ بود. به تازگی دختر جلیل شهناز از مراحل پایانی نگارش کتاب زندگی جلیل شهناز خبر داد بود و گفته بود که این کتاب در آینده نزدیک منتشر می‌شود که به عمر ایشان نرسید.

شهناز، از برجسته‌ترین نوازندگان تار و سه تار کشورمان در سال ۱۳۰۰ در اصفهان به دنیا آمد. تقریبا همه اعضای خانواده وی با موسیقی آشنایی داشتند و در رشته‌های مختلف هنر از جمله تار، سه‌تار، سنتور و کمانچه به مقام استادی رسیدند. پدرش «شعبان خان» علاقه وافری به موسیقی اصیل ایرانی داشت و علاوه بر تار که ساز اختصاصی او بود، سه‌تار و سنتور هم می‌نواخت. عموی او غلامرضا سارنج هم از نوازندگان کمانچه بود.

شهناز، از کودکی به موسیقی علاقه‌مند شد و نواختن تار را در نزد عبدالحسین شهنازی و برادر بزرگ خود حسین شهناز که به خوبی ساز می‌نواخت، آغاز کرد. پشتکار زیاد و استعداد شگرف جلیل به حدی بود که در سنین جوانی از نوازندگان خوب اصفهان شد.

وی در جوانی با مرحوم حسن کسایی (نوازنده سرشناس نی) آشنا شد که این آشنایی آغاز همکاری بلندمدت آن دو بود. جلیل شهناز از سال 1324، در تهران ساکن شد و با رادیو تهران شروع به کار کرد و در بسیاری از برنامه‌ها به عنوان تک‌نواز شرکت کرد.

جلیل شهناز با سفر به تهران و اقامت در این شهر کارمند افتخاری شهرداری شد. این زمان مصادف بود با پخش برنامه‌های تخصصی موسیقی از رادیو و تلویزیون که جلیل شهناز از تکنوازان بی بدیل این دوران بود.

این نوازنده تار در طول زندگی هنری خود با هنرمندان والای کشور چون فرامرز پایور، حبیب‌الله بدیعی، پرویز یاحقی، همایون خرم، علی تجویدی، منصور صارمی، رضا ورزنده، امیر ناصر افتتاح، جهانگیر ملک، اسدالله ملک، حسن کسایی، محمد موسوی، تاج اصفهانی، ادیب خوانساری، محمودی خوانساری، عبدالوهاب شهیدی، اکبر گلپایگانی، حسین خواجه امیری و محمدرضا شجریان همکاری داشته ‌است.

وی در دهه1360 همراه با فرامرز پایور (سنتور)، علی‌اصغر بهاری (کمانچه)، محمد اسماعیلی (تنبک) و محمد موسوی (نی)، «گروه اساتید» را تشکیل داد و با این گروه، مسافرت‌های متعددی به کشورهای اروپایی، آسیایی و آمریکا داشت.

شهناز در سال 1382 به عنوان چهره ماندگار هنر و موسیقی برگزیده شد. همچنین در 27 تیر سال 1383، مدرک درجه یک هنری (معادل دکترا) برای تجلیل از یک عمر فعالیت هنری به جلیل شهناز اهدا شد.

وی علاوه بر نواختن تار، که ساز اختصاصی اوست، با نواختن ویولن، سنتور و تمبک نیز آشنایی دارد. معروف است که او در شیوه نوازندگی می‌تواند با ساز خود علاوه بر نواختن، آواز هم بخواند.

جلیل شهناز، امروز، دوشنبه 27 خرداد در سن 92 سالگی بر اثر بیماری و کهولت سن درگذشت. هیأت مدیره خانه موسیقی در پیامی این ضایعه را به جامعه موسیقی ایران تسلیت گفته است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها