علی صدرایی خویی در برنامه عصر کتاب، گفت: برای حوزه پژوهش نسخههای خطی، آینده روشنی در پیش داریم، نسل جوان و پژوهشگران از ورود به این رشته، اِبا نداشته باشند، ولی حضور در این عرصه باید با علم کامل و آشنایی با زبانهای مختلف همراه باشد.
حجتالاسلام والمسلمین سیدمحمد طباطبایی، رئیس کتابخانه محقق طباطبایی در این آئین درباره شخصیت علمی علی صدرایی خویی، گفت: صدرایی خویی، سهم عمدهای در معرفی میراث مکتوب این سرزمین دارد. نگاهی به مجموعه آثار وی نشان میدهد که بهعنوان مصحح و پژوهشگری صاحباندیشه و فکر، کارهای بزرگی انجام داده است. صدرایی خویی در حوزه معرفی نسخ خطی نیز یک پله بالاتر از دیگران است.
این مسئول فرهنگی ادامه داد: صدرایی خویی در زمینه فهرستنویسی نسخههای حدیثی و همچنین فهرستنویسی نسخههای خطی کتابخانه مجلس نیز، کارهای شاخصی انجام داده است. پشتکار بالا از جمله ویژگیهای وی در انجام کارهای پژوهشی است. نهضت فهرستنگاری در دهه 70 در حوزه علمیه قم راه افتاد که صدرایی خویی در این زمینه اهتمام جدی داشته و مشوق دیگران هم بود. نگاه وی به نسخه خطی یک نگاه ارزشی است، بهاین معنی که ارزش نسخه به محتوا و تولیدکننده آن است.
طباطبایی افزود: علاقهمندی وی در حوزه عرفان و تصوف است و به این حوزه توجه ویژه دارد. صدرایی خویی درباره بزرگانی همچون بیدآبادی و شاهآبادی آثار ارزشمندی تولید کرده است. این نویسنده و پژوهشگر پیشکسوت بسیار بهروز بوده و با ابزار پژوهش و رسانههای جدید آشنایی کامل داشته و از آنها در کار پژوهش استفاده میکند. دیگر نکته مهم درباره وی، جنبه اخلاقی است. حُسن واقعی علم در کنار اخلاق جلوهگر میشود و این مسأله در شخصیت این پژوهشگر بهخوبی نمایان است. وی در کار پژوهش علاوه بر تلاش و جدیت بسیار، دست دیگر پژوهشگران را نیز گرفته و اخلاق کریمانه و متواضعانهای دارد.
مرد اخلاق، فضیلت، سختکوشی
حجتالاسلام سیداحمد سجادی، مدیرعامل موسسه فرهنگی نور نیز بهعنوان سخنران در این آئین اظهار کرد: امروز برای تجلیل از مقام شامخ یکی از پژوهشگران برتر حوزه علم، کتاب و قلمفرسایی اینجا جمع شدهایم. صدرایی بهعنوان مرد اخلاق، فضیلت، سختکوشی و مجاهدت شهره است. امروز اگر بخواهیم یک الگو در حوزه پژوهش به جوانان معرفی کنیم، آن شخص صدرایی خویی است. اما اگر صدرایی را فقط در قالب پژوهش و کتاب ببینیم، نتوانستهایم آنطور که باید او را معرفی کنیم. وی قبل از مجاهدت در عرصه کتاب و قلم، مرد میدانهای سخت و نبرد هشتساله بود. این اخلاص، سختکوشی، توانمندی و فروتنی امروز خود را از میدانهای نبرد در کنار جوانان مخلص به یادگار آورده است.
این مسئول فرهنگی گفت: در تمام سالهایی که وی در عرصه کتاب و پژوهش فعالیت میکند هرگاه پژوهشگر جوانی از وی منبعی را خواسته، بیدریغ آن را در اختیار قرار داده است. دیروز وظیفه صدرایی خویی حضور در میدان مجاهدت و مبارزه بود که آن وظیفه را به نحواحسن به انجام رساند و امروز وظیفه وی در حوزه فرهنگ، کتاب و پژوهش است که مطمئناً این میدان را نیز تا به آخر با مجاهدت و سختکوشی ادامه خواهد داد.
دستودلبازی علمی و تقید به شعائر مذهبی
حجتالاسلام والمسلمین مهدی مهریزی نیز با اشاره به سابقه آشنایی 21ساله با حجتالاسلام صدرایی خویی بیان کرد: در سال 1375 موسسه دارالحدیث دو پروژه مهم «فهرستنگار نسخ حدیث خطی شیعه» و «میراث حدیث شیعه» را آغاز کرد که صدرایی خویی در انجام این دو پروژه که از کارهای ماندگار در حوزه فکر و تمدن شیعی است، نقش بسزایی داشت.
وی با اشاره به پنج ویژگی شخصیتی علی صدرایی خویی، ادامه داد: دستودلبازی علمی، تکریم بزرگان، بیتکلفی و فروتنی، توجه به نیاز و نیازمندان و تقید به شعائر و آداب مذهبی از جمله شاخصترین ویژگیهای شخصیتی و اخلاقی این پیشکسوت عرصه پژوهش در کشور است.
نظم در کار و پژوهش و عبادت
حجتالاسلام والمسلمین علی صدرایی خویی نیز در بخش پایانی این آئین در سخنانی کوتاه با اشاره به اینکه هیچچیز بهجز فضل و عنایت خدای متعال ندارم، گفت: از موسسه خانهکتاب که چندین ماه برای برگزاری این برنامه تلاش کرده، تشکر میکنم. این خدمتها فرصتی برای شناساندن جریان علم و اندیشه به جوانان است، چراکه علم و اندیشه ارزشمند بوده و دارای جایگاه ماندگاری است.
این پژوهشگر پیشکسوت افزود: تمام موفقیتهای زندگی شخصی، علمی و اجتماعی خود را پس از لطف و عنایت خداوند، مدیون همسر، خانواده و دوستانم هستم و حضور این عزیزان در کنار من لطف و عنایت خداوند است. برای انجام هرکار پژوهشی نظم را بهجوانان توصیه میکنم. خودم نیز در انجام تمام کارهای زندگی نظم بیحد دارم. از گذشته تاکنون تمام فیشهای تحقیقاتی خود را بهصورت دستهبندی شده و مرتب نگهداری کرده و با روی کارآمدن رایانه نیز فایلهای تمام پژوهشها بهصورت منظم دستهبندی شده است. امروز دوره کاغذ گذشته و عصر دیجیتال است؛ دانشجویان نیز نباید روی کاغذ بنویسند.
صدرایی خویی اظهار کرد: در امور دینی هم باید نظم داشته باشیم. یکی از مسائلی که بسیار روی آن حساس هستم، نماز است، چراکه آخرین بازگشت ما بهسوی خداست و در دنیا هم باید با خدا زندگی کنیم. دغدغه من کتاب، فهرستنویسی و تولید آثار نیست، بلکه دغدغه اصلی من وضعیت روز اول قبر است، چراکه اصل آسایش و لذت زندگی پس از مرگ است. توجه به نماز، توفیقات الهی را نصیب انسان میکند، کسی که با خدا معامله کند نتیجه اعجابآور آنرا میبیند.
این نویسنده و پژوهشگر در پایان گفت: درباره رشته و حوزه نسخههای خطی آینده روشنی در پیش داریم، نسل جوان و پژوهشگران از ورود به این رشته، اِبا نداشته باشند، ولی حضور در این عرصه باید با علم کامل و آشنایی با زبانهای مختلف از جمله فارسی و عربی همراه باشد. باید بتوانیم گنجینهای که از گذشتگان به ما رسیده را احیا کنیم.
نظر شما