به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در یاسوج، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان صبح شنبه در این مراسم که در اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد گفت: سخن گفتن درباره شخصیتی چون استاد داوری، که در عرصه شعر و ادب جایگاهی برجسته داشت، دشوار است. او گنجینهای از ادبیات حماسی و پایداری بود که تأثیر چشمگیری بر موسیقی و ادبیات منطقه و کشور داشت. بسیاری از آثار موسیقیایی زاگرس مدیون اشعار فاخر او هستند.
وی افزود: به پاس این شخصیت بزرگ، مراسم تشییع از خانه فرهنگ شهر یاسوج، که نمادی از میراث فرهنگی منطقه است، برگزار شد. حضور گسترده مردم در این رویداد نشاندهنده جایگاه والا و اثرگذاری استاد داوری در جامعه است.
استاندار کهگیلویه و بویراحمد نیز در سخنانی گفت: استاد داوری هنرمندی بود که با اشعار خود فرهنگ ایل زاگرس را زنده نگه داشت. او صدای طبیعت، نالههای ایلیاتیها و سنتهای اقوام را در قالب شعر و سرود به تصویر کشید. آثار او نه تنها به فرهنگ محلی جان بخشید، بلکه نمایندهای شایسته برای ادبیات قوم لر در سطح ملی بود.
یدالله رحمانی درباره زندگی استاد گفت: او در سال ۱۳۴۱ در میان بلوطهای زاگرس و زیر چادرهای ایل به دنیا آمد. تحصیلات خود را از مرکز تربیتمعلم شهرکرد آغاز کرد و سپس با رتبه ممتاز از دانشگاه شیراز در رشته زبان و ادبیات فارسی فارغالتحصیل شد. این استاد فرزانه عمر خود را وقف ترویج شعر، ادبیات و فرهنگ این خطه کرد و میراثی ماندگار از خود بر جای گذاشت.
استاندار کهگیلویه و بویراحمد اظهار داشت: استاد فریدون داوری از همان دوران نوجوانی به سرودن شعر روی آورد و توانست استعداد خود را در دوران تحصیل به شکوفایی برساند. او با الهام از طبیعت، زندگی عشایری و آواهای بومی، توانست اشعاری بیبدیل خلق کند که در قالبهای متنوعی همچون غزل، مثنوی، قصیده و دوبیتی سروده شدهاند. اما اوج هنر او را میتوان در غزلهای ایلی مشاهده کرد که روح فرهنگ زاگرس در آن جاری است.
وی افزود: شعر استاد داوری از دل سادگی و زیباییهای زندگی عشایری برمیخاست و به همین دلیل در خاطره فرهنگی و ادبی این خطه جاودانه شده است. او اگرچه نوگرایی را تحسین میکرد، اما به سنتهای ادبی پایبند بود و همواره نوآوری را در چارچوب اشعار کلاسیک دنبال میکرد. از شاعران معاصر، پروین اعتصامی، شهریار و سهراب سپهری تأثیر عمیقی بر او داشتند، و از بزرگان ادب فارسی نیز به مولوی، حافظ و سعدی علاقه خاصی نشان میداد. این شاعر برجسته حدود ده هزار بیت شعر سروده که بخش عمده آن بازتابدهنده فرهنگ ایلی و عشایری است.
استاندار ادامه داد: استاد داوری در آثارش توانسته است اسطورهها، طبیعت زاگرس و عناصر عشایری همچون تفنگ، اسب و کوچ را به زیباترین شکل ممکن به تصویر بکشد. از جمله سرودههای حماسی و ملی او میتوان به اشعار دفاع مقدس و توصیفات شاعرانه درباره عشایر و سرزمین زاگرس اشاره کرد.
رحمانی همچنین با اشاره به پیشینه علمی استاد گفت: او توانست در آزمون تربیتمعلم رتبه اول را کسب کند و در کنکور سراسری نیز با موفقیت به دانشگاه شیراز راه یابد. تحصیلات او در رشته زبان و ادبیات فارسی با دستاوردهای علمی و پژوهشی همراه بود، به طوری که جزو دانشجویان ممتاز در دورههای تحصیلی خود محسوب میشد.
وی خاطرنشان کرد: از فعالیتهای مهم استاد داوری میتوان به نقش او در حوزه ادبیات دفاع مقدس اشاره کرد. او یکی از نخستین کسانی بود که در استان به این موضوع پرداخت و آثاری همچون سرودههای حماسی و اشعار درباره عشایر و شهدای این خطه را خلق کرد. مجموعه اشعار و آثار پژوهشی او، از جمله چهار جلد شعر گویشی و آثار ارزشمند دیگر، نشاندهنده تأثیر عمیق او بر ادبیات منطقه و کشور است. از آثار شاخص او میتوان به کتابهای «جاودانههای عشق» و «سرداران ایل خورشید» اشاره کرد که برخی از آنها چاپ شده و تعدادی نیز در دست انتشار هستند.
در پایان این مراسم، پیکر استاد فریدون داوری به شهر دهدشت منتقل شد تا در زادگاهش به خاک سپرده شود. این مراسم باشکوه یادآور جایگاه والای او در ادبیات، فرهنگ و هویت عشایری ایران بود.
این مراسم فرصتی بود تا بار دیگر تأثیر استاد فریدون داوری در فرهنگ، ادب و هنر منطقه و کشور یادآوری شود.
نظرات