آیتالله العظمی نوری همدانی در پیامی به همایش اختتامیه کتاب سال بانوان؛
انقلاب اسلامی بانوانی تربیت کرده که در حد فقهای بزرگ کتاب مینویسند
آیتالله العظمی نوری همدانی در پیامی به همایش اختتامیه کتاب سال بانوان با مطرح کردن این سوال که چرا زنان را در جرگه مرجعیت قرار ندادند گفت: انقلاب اسلامی بانوانی تربیت کرده که در حد فقهای بزرگ کتاب مینویسند.
این مرجع عظیم تقلید بیان کرد: از آغاز علمای شیعه درراه پژوهش و تحقیق گام برداشتند و حکمت همین است. اصولی که تشیع بر آن برقرار است حکمت است که روشنترین آن علم فقه شیعه است.
مرجع تقلید شیعیان تصریح کرد: فقهای شیعه، علوم اسلامی را تأسیس و نمونههای فراوانی از هر فنی که مربوط به تشیع و فقه شیعه است، ذکر کردند که نشان میدهد علمای بزرگ ما گامهای بسیاری پیموده اند و برای ما هم راههای بسیاری را گشودند.
آیتالله نوری همدانی یادآور شد: فقهای بزرگ اسلام در یک دورهای سعی میکردند که روایات را ذکر و باببندی کنند، در عصر دیگر به مسئله فقه روی آوردند و اخبار اهل بیت علیهمالسلام را به عنوان اینکه فتوای آنان مطابق اخبار است، همان اخبار را ذکر میکردند؛ مانند کتاب «الهدایة فی الأصول و الفروع (صدوق)» که فقه است. بعد از آن، یک دوره دیگر به وجود آمد که اخبار اهل بیت علیهمالسلام را با آنچه استنباط میکردند، با هم نوشتند و کم کم وسعت پیدا کرد تا به دوره جواهر و امثال این علما میرسد.
استاد سطوح عالی حوزه علمیه افزود: دوره سوم فقه مقارن بود که علمای ما در برابر فقهی که از اهل بیت علیهمالسلام گرفته شده بود، فقه اهل سنت را هم ذکر کردند و مزیت فقه اهل بیت علیهمالسلام نسبت به آن فقه را ثابت کردند. بعضی از فقهای بزرگ از جمله شیخ مفید، سید مرتضی، شیخ طوسی و شاگردان این علما به دنبال فقه مقارن رفتند و علاوه بر ذکر آیات و روایات اهل بیت علیهمالسلام و بیان نظرات خود با استنباط از آیات و روایات اهل بیت علیهمالسلام به بیان فقه اهل سنت پرداختند و مزیت فقه شیعه را ثابت کردند که این کار بزرگی بود که در آن دوران انجام شد.
وی با بیان اینکه فقهای زن به واسطه جریان زمانهها کم بودند، اضافه کرد: امام عصر فرمودند: «امّا در رویدادهای زمانه، به راویان حدیث ما رجوع کنید. آنان، حجت من بر شمایند و من، حجّت خدا بر آنانم»؛ امام زمان عجّلاللهتعالیفرجهالشریف وقتی خواستند غایب شوند این مطلب را در نامهای به حسین بن روح نوشتهاند که توصیه کردند در پی حوادث به مکتب ما مراجعه کنید و بر اساس رأی و نظر علما گام بردارید و من بر آنان حجتم که چگونه باید گام بردارند.
آیتالله نوری همرانی گفت: چند سال پیش در سفر به اصفهان، با بانو مجتهده امین دیدار داشتم که از آیتالله سیدابوالحسن اصفهانی و شیخ عبدالکریم حائری اجازه اجتهاد داشت، ایشان در زمانی که هیچ حوزه علمیهای برای بانوان وجود نداشت، با زحمت و تلاش درس خوانده بود، پشت پرده مینشست و به تحصیل میپرداخت تا به این درجه رسید.
مرجع تقلید شیعیان بیان کرد: بانو مجتهده امین خدمات بسیاری در اصفهان داشته است، جلسات پرجمعیت برای بانوان برگزار میکرد، کتابهایی در حوزه تفسیر قرآن و اخلاق تألیف کرده و عملا نشان داده که خانمها میتوانند فقیه باشند.
وی ادامه داد: بانوان که در جامعه الزهرا علیهاالسلام مشغول به تحصیل هستند، در عرصههای تحقیق و پژوهش هم گامهایی برداشتند که نمونه آن، کتاب «نقیب ابوجعفر یحیی بن أبی زید علوی» (نوشته خانم ناهید طیبی، استاد و پژوهشگر جامعه الزهرا علیهاالسلام است) که از لحاظ ابتکار و جمع آوری مطالب مفید و تحقیق، شایسته تمجید است و من از ایشان تمجید و تکریم میکنم. خانمها برای اینکه شرایط اجتهاد را داشته باشند و یا در راستای به دست آوردن شرایط اجتهاد گام بردارند، چند کار مهم باید انجام دهند؛ اول ادبیات و صرف و نحو، پایه بسیار مهمی برای اجتهاد است، طلاب باید در صرف و نحو و ادبیات فارسی و عربی خیلی کامل باشند و بنویسند و بیان شیوا و رسا داشته باشند.
در پایان این پیام آمده است: امروز این سؤال مطرح است که چرا زنان را در جرگه مرجعیت قرار ندادند و مرجع تقلید را بر زنان ممنوع کردند؛ بانوان اهل تحقیق و پژوهش در سطح بالا هستند که میتوانند جواب کاملی به این سؤال بدهند و فعالیتهای پژوهشی در سطح بالا داشته باشند تا به دنیا اعلام کنیم که در نتیجه انقلاب اسلامی، این شجره طیبه، بانوانی را تربیت کرده که در حد فقهای بزرگ ما کتاب مینویسند و به علاوه از لحاظ جرئت، شناخت زمان و گام برداشتن در راه عظمت اسلام و مسلمانان میتوانند شایستگی خود را چنانچه در تحصیل ثابت کردند، در این مسیر ثابت کنند.
نظر شما