این مدرس رشته حقوق که پژوهشگر حقوق بینالملل در ادامه توضیح داد: بدون شک سازمان ملل متحد يکي از مهمترين سازمانهاي بينالمللي در عصرحاضر است که در حل و فصل و مهار بحرانهاي بينالمللي نقش انکارناپذيري دارد. آگاهي از چگونگي تشکيل، نحوه عملکرد و وظايف سازمان ملل و ارکان و سازمانهاي وابسته آن بسيار ضروري است. امروزه در تمامي بحرانهاي بينالمللي، جنگها و اختلافات ميان کشورها و حتي بحرانهاي داخلي نام سازمان ملل متحد و سازمانهاي وابسته به آن را از اخبار و رسانههاي مختلف ميشنويم.
وی درباره ضرورت پرداختن به این موضوع در کتابی برای نوجوانان بیان کرد: این کتاب اطلاعات زیادی ازجمله اطلاعات تاریخی را در اختیار مخاطبان قرار میدهد، مثلا جنگ جهانی اول با آثار مخرب بیسابقهای که بر جای گذاشت، از بزرگترین رویدادهای تلخ تاریخ بشر است که در سال ۱۹۱۸ میلادی پایان یافت. پاپ بنوای پانزدهم اولینبار در سال ۱۹۱۷ میلادی (سال ۱۲۹۶ هجری شمسی) و در میانه جنگ جهانی اول، نظریه تشکیل جامعه ملل را مطرح کرد. در نهایت، در سال ۱۹۱۸ میلادی (سال ۱۲۹۷ هجری شمسی) رییسجمهوری وقت ایالات متحده امریکا برنامه صلح ۱۴ مادهای را ضمن ایراد سخنرانی خود در کنگره آن کشور مطرح کرد که آخرین ماده آن مربوط به تشکیل جامعه ملل بود. جامعه ملل در دوران فعالیت خود، در حل برخی اختلافات بینالمللی، مانند اختلاف سوئد و فنلاند بر سر جزایر آلاند، موفق بود.
این نویسنده افزود: با توجه به اینکه جامعه ملل نتوانست از شروع جنگ و درگیریها و خسارات و خونریزیها جنگ جهانی دوم جلوگیری کند، پس از جنگ، فاتحان آن تصمیم گرفتند نهادی تأسیس کنند تا عملکردی مانند جامعه ملل داشته باشد و در عین حال ضعفهای آن را نداشته باشد و وظیفهاش تأمین امنیت و صلح بینالمللی باشد. از کشورهای امریکا، شوروی، بریتانیا، فرانسه و چین، نمایندگانی در کنفرانس دامبارتن اوکس در امریکا روی برنامههای تشکیل سازمان ملل کار کردند. بیشتر بحثهای این کنفرانس در مورد نقش اعضای سازمان و شرایط دعوت از آنها بود. در طول چهار سال، سرانجام سازمان ملل متحد در ۲۴ اکتبر سال ۱۹۴۵ میلادی (سال ۱۳۲۴ هجری شمسی) پایهگذاری شد که مقر اصلی آن شهر نیویورک است.
وی در ادامه بیان کرد: از دیگر اطلاعاتی که در این کتاب بیان شده، این است که هزینه این سازمان از طریق پرداخت حق عضویت اعضا و بیشتر از طریق کمکهای داوطلبانه تأمین میشود. در سازمان ملل، تمام کشورهای عضو میتوانند در تصمیمگیریهای مجمع عمومی اظهار نظر و در رأیگیریها شرکت کنند.
به گفته سیدناصری، مؤثرترین و قویترین نهاد این سازمان، شورای امنیت است که پنج عضو دائمی آن عبارتاند از: امریکا، انگلستان، فرانسه، روسیه و چین. آنها میتوانند تصمیمات این شورا را وتو کنند. ریاست شورای امنیت همنوبتی است و طول مدت آن یک ماه است. مجمع عمومی ۱۰ عضو انتخابی شورا را از میان حدود ۱۹۳ عضو سازمان و برای دورهای دو ساله انتخاب میکند. هر سال، پنج عضو جدید جایگزین اعضای قدیمیتر میشوند. ایران تابهحال فقط یک دوره دو ساله عضو شورای امنیت بوده است. از سویی سازمان ملل متحد، سازمانهای تخصصی هم دارد که بهصورت مستقل کارمیکنند. هر چند تعدادی از آنها قبل از تشکیل سازمان ملل هم وجود داشتهاند. این سازمانها در زمینههای گوناگون فعالیت دارند. از جمله سازمان جهانی یونیسف، سازمان تجارت جهانی، سازمان بهداشت جهانی، سازمان جهانی گردشگری و… که در کشورهای مختلف تأسیس شدهاند.
سیدناصری در ادامه به نکات مهم و اساسی اشاره کرد که مخاطبان با مطالعه این کتاب میآموزند و گفت: نخستین مورد این است که سازمان ملل متحد در آغاز به عنوان اتحادی در زمان جنگ در اول ژانویه سال ۱۹۴۲میلادی در نظر گرفته شد و به عنوان سازمانی بینالمللی در ۲۴ اکتبر ۱۹۴۵میلادی (۲ آبان ۱۳۴۲) تأسیس شد. در گرامیداشت ایجاد این سازمان، روز ملل متحد همه ساله در ۲۴ اکتبر در جهان جشن گرفته میشود. دومین موضوع مهم اهدافی است که این سازمان دارد، شامل حفظ صلح و امنیت بینالمللی، توسعه روابط دوستانه میان ملل، همکاری در حل مشکلات بینالمللی و ترویج احترام به حقوق بشر و ایجاد مرکزی برای هماهنگ کردن اقدامات ملتها. بیش از ۳۳ سازمان وابسته، به همکاری در این راستا مشغولاند، آنها در مجموع با عنوان نظام ملل متحد شناخته شدهاند و همگی در زمینههای خاص خود به کار میپردازند.
این مولف و مدرس دانشگاه، با تاکید براینکه بچهها با مطالعه این کتاب میآموزند سازمان ملل متحد، دولتی جهانی نیست، گفت: بااینحال، راههایی برای حل درگیریهای بینالمللی و تدوین سیاستهای حاکم بر مسائل تأثیرگذار برهمگی ما ارائه میدهد. سازمان ملل متحد مجمعی است که همه کشورها درآنجا با هم دیدار میکنند تا به بحث و تدوین و توسعه حقوق بینالملل درعرصههایی چون حقوق بشر، تجارت بینالمللی، دریاها و مبارزه با تروریسم بپردازند. همچنین سازمان ملل متحد و کارگزاریهای آن انجام هزاران طرح در سراسر جهان، از قبیل کمک به پناهندگان، مبارزه با ایدز، گسترش تولید مواد غذایی وارائه کمک پس از وقوع بلایای طبیعی را به عهده میگیرند.
سیدناصری در پایان به سایر فعالیتهای نظام ملل متحد برای افزایش اطلاعات نوجوانان اشاره کرد و گفت: نظام ملل متحد برای ترویج احترام به حقوق بشر، کاهش فقر، مبارزه بابیماری و حفاظت از محیط زیست فعالیت میکند. سازمان ملل متحدفعالیتهای بینالمللی در مبارزه با قاچاق مواد مخدر و تروریسم و همچنین ازبین بردن خشونت علیه زنان و حفاظت از اکوسیستمهای طبیعی را رهبریمیکند. در سازمان ملل متحد، تمام کشورهای عضو از بزرگ و کوچک، غنیو فقیر، با دیدگاههای سیاسی و نظامهای اجتماعی مختلف، از حق اظهارنظر و رأی در تصمیمگیریهای مجمع عمومی برخوردارند.
«آشنایی با سازمان ملل متحد به زبان ساده» در ۱۲۰ صفحه رقعی با جلد نرم چاپ و با قیمت ۲۳ هزار تومان از سوی کتابهای قاصدک واحد کودک و نوجوان موسسه نشر و تحقیقات ذکر عرضه شده است.
نظر شما