لوری اشنایدر اَدَمز استاد تاریخ هنر در کالج جان جی، دانشگاه ایالتی نیویورک است. او تا کنون چندین کتاب در زمینه تاریخ و نقد هنر به نگارش درآورده است.
درفصل دوم کتاب تاریخ مختصری از هنر غرب آورده شده است. بخشهای دیگر کتاب شامل سرفصلهایی چون «منشا هنر»، «فرم و معنی»، «اهداف هنر» و «قدرت تصاویر» پرداخته شده و در انتها و بخش نتیجهگیری درباره هنر آینده صحبت شده است. همچنین تصاویری در انتهای کتاب آورده شده که در جای خود قابل تامل است.
« پاسخ این سئوال که «هنر چیست» ساده و در عین حال پیجیده است. تلاشهایی که صورت گرفته، برای تعریف هنرِ سنتی به اندازه کافی دشوار بوده است، اما بحثهای امروزی باید به مقولههای فراوان و متنوع جدید امروزی نیز بپردازند. مقولههای سنتی شامل تصاویر، مجسمهها و معماری میشوند. مقولههای جدیدتر -که در سده بیستم ظهور کردند- اشیای بازیافته، پرفورمنس آرت، بادی آرت، هنر محیطی و غیره.
وقتی کسی میپرسد این واقعا هنر است؟ معمولا منظورش این است که آیا این هنر خوب است؟» (از متن کتاب)
نویسنده در طول کتاب با صبوری و به تفصیل مباحث هنری را موشکافانه بیان و تحلیل کرده است؛ و درباره نظریههای مختلف هنری و آثار هنرمندان بهتفصیل سخن به میان آورده است؛ و همچنین تعاریف مختلف در باب «چیستی هنر» را در کنار تصاویری که شاید مخاطبان پیش از این در کتب دیگر ندیده باشند را آورده است.
از ابتدای تاریخ نظری هنر؛ اعتقادات افلاطون (هنر همچون تقلید)، ارسطو (هنر همچون فرم) و دیگر همعصرانشان، تا فلاسفه قرن 18 امانوئل کانت (هنر همچون عین شیء) تا هنرمندان و فلاسفه قرن 21، دنیس واتن (هنر همچون فعالیت انسانی) را مورد بررسی قرار داده است.
همچنین در بخشهایی از کتاب؛ درباره هنر معاصر، سبکها و مکتبها (اکسپرسیونیسم، امپرسیونیسم و ...) مثالهایی آورده شده که در نوع خود نسبت به کتبی دیگر از این دست، جدید هستند. نویسنده در طول کتاب، نهتنها به مقوله هنر، بلکه به تاثیر جغرافیا و سیاست بر تاریخ هنر هم پرداخته است.
«از سال 1853 ژاپن ناگزیر شد به انزوای خود پایان بخشد و دادوستد با غرب را آغاز کند. این امر موجب آشنایی هنرمندان غربی با مکتب ژاپنی هنرمندان باسمهساز دوره اودو (1868-1600) شد. در خلال سده نوزدهم توجه هنرمندان اروپایی نیز به مضامین مشابهی معطوف شده بود و بسیاری از آنان باسمههای رنگی ژاپنی را گردآوری می کردند.» (از متن کتاب)
همانطور که اشاره شد، کتاب یکی از آثار نو، درباره هنر جهان است. از آنجا که درباره تاریخ هنر جهان کتابهای متعددی نوشته و بارها خوانده و تکرار شده است، مطالب این کتاب میتواند هوای تازهای را به برای خوانندگان این مباحث به ارمغان بیاورد.
همچنین کتاب حاضر میتواند برای دانشجویان و اساتید هنر، افق جدیدی را در مباحث این رشته نمایان سازد؛ تا جایی که قابلیت تدریس در دانشگاههای هنری را نیز دارد.
در پایان کتاب، تصاویری از آثار هنرمندان قرون مختلف، از بوتیچلی و دلاکورا گرفته تا پیکاسو، بروگل و هنرمندان عصر حاضر آورده شده است.
کتاب «آشنایی با هنر»، با شمارگان 550 نسخه، در زمستان 1399 از سوی انتشارات علمی و فرهنگی، در 271 صفحه منتشر شده است.
نظر شما