رئیس کتابخانه غازی خسروبیگ سارایوو بوسنی و هرزگوین؛
اشتیاق به کتاب کاغذی در سالهای اخیر دوباره قوت گرفته است
رئیس کتابخانه غازی خسروبیگ سارایوو بوسنی و هرزگوین گفت: هرچند کتابخانهها نخستین نمایندگان فرهنگی هر کشور هستند و با آمدن منابع دیجیتال در سالهای اخیر تغییرات زیادی کردند، اما این تغییر به معنای فراموشی کتابهای کاغذی نیست.
لاویچ، درباره ماندگاری کتابخانههای عمومی در عصر فناوری اطلاعات گفت: کتابخانهها درقرون اخیر تغییرات زیادی کردند و اکنون قرنی است که اطلاعات در یک چشم بهمزدن از طریق اینترنت احصا میشود. کتابخانهها نخستین نمایندگان فرهنگی هر کشور هستند؛ زمانی خواهد رسید که کتابخانهها نیاز دارند خود را با عصر دیجیتال انطباق دهند.
وی با بیان اینکه کتابخانهها در دنیای مدرن باید اطلاعات و خدمات مدرن ارائه کنند، ادامه داد: ارتباط موثر و مداوم با مخاطبان، رمز موفقیت کتابخانهها است و این تعامل به معنای استفاده از اطلاعات جدید در تمام مدت شبانهروز است.
میرعبدالهی به تفاوتهای خواندن مخاطبان در عصر فناوریهای دیجیتال اشاره کرد و با برشمردن تفاوتهای خواندن و شنیدن، درباره معایب خواندن مطالب در محیط دیجیتال توضیحاتی داد و تاکید کرد: متاسفانه عمقی در خواندن مطالب دیجیتالی وجود ندارد؛ زیرا خواننده در فضای مجازی فقط با یک محتوای سطحی روبهرو است. در پایان این توضیحات او خواستار ارایه نظر لاویچ شد. میرعبدالهی در این توضیح تاکید کرد نباید هنگام خواندن محتوای دیجیتال، اسیر تکنولوژی شد.
لاویچ با بیان اینکه زمانی با آمدن چاپ و انتشارات تصور میکردیم نسخههای خطی و دستنویس از میان میرود ،اظهار کرد: حوزه تمدن اسلامی 300 سال است که با چاپ و نشر به اصطلاح همنشینی دارد و هیچ کدام از این دو، زمینهساز حذف دیگری نشدند. زمانی با الکترونیکی کردن کتابها تصور شد این منابع در مقابل منابع مکتوب و نوشتن قرار بگیرد اما اینگونه نشد، این روش هم راهی برای رسیدن به اطلاعات بود، اما قطعا نقاط ضعفی نیز دارد.
رئیس کتابخانه غازی خسروبیگ افزود: هرچند نسل جوان ترجیح میدهد، کتاب الکترونیکی بخواند اما کتابخانه وظیفه دارد اطلاعات مهم را از میان این آگاهیها و دانستنیها احصا و گلچین کند؛ زیرا فهم مطلب از طریق روشهای مختلف خواندن، مانند مطالعه به صورت الکترونیک و مکتوب، یکسان نیست.
لاویچ افزود: البته با الکترونیک شدن کتابها، مخاطبان و کاربران همراه با چاپ و نشر آثار، به سوی کتاب الکترونیک هدایت شدند و با وجود وبسایتها و منابع دیجیتالی، دسترسی به اطلاعات تسهیل شد اما با همین شرایط؛ کتابهای کاغذی نیز مانند منابع الکترونیک همچنان به حیات خود ادامه دادند.
رئیس کتابخانه غازی خسروبیگ عنوان کرد: در 20 سال اخیر، مخاطبان دوباره به سمت سالنهای مطالعه و خواندن کتابهای کاغذی اشتیاق نشان دادند، اما باید به این مسئله نیز توجه کرد که کتابخانه وظیفه دارد، براساس نیاز و تقاضای مخاطبان حرکت کند؛ البته این روشهای نوین مطالعه نباید کتابخانهها را از توجه به منابع مکتوب باز دارد.
میرعبدالهی در پرسشی دیگر درباره عمومی بودن به معنای دسترسی عمومی به همه کتابها و در مفهومی دیگر؛ به معنای دسترسی همه مردم به منابع مکتوب، اشاره کرد و گفت: در مفهوم اول، نهاد کتابخانههای عمومی معتقد است خواندن هرکتابی برای هر خوانندهای مناسب نیست؛ مثلا کودکان و نوجوانان نباید هر کتابی را بخوانند بهعنوان مثال ممکن است محتوای ترجمه یک کتاب مناسب سن آن کودک یا نوجوان نباشد؛ پس باید در انتخاب کتاب برای گروههای سنی مختلف دقت نظر داشت؛ نظر شما در این زمینه چیست؟
لاویچ با تأکید بر اینکه بهعنوان کتابدار وطیفه داریم روح یک اثر را به مخاطب منتقل کنیم، عنوان کرد: کتابخانه باید بتواند منابع خود را پاکسازی و جداسازی کند اما من اعتراف میکنم انقدر که وظیفهمان بوده؛ به بحث انتخاب کتاب برای مخاطبان وارد نشدیم.
وی افزود: توجه شما به انتخاب کتاب برای کودکان و نوجوانان اثر خود را 40 سال بعد خود را نشان میدهد و این توجه به انتخاب محتوای مناسب در رشد کودکان و نوجوانان تأثیر گذار خواهد بود و این توجه را من در بازدید از بخش کودک و نوجوان کتابخانههای عمومی کشور به روشنی دریافتم.
در پایان این مراسم هدیهای از طرف میر عبدالهی به لاویچ تقدیم شد.
نظر شما