به گزارش خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا) به نقل از پايگاه اطلاعرساني كانزاس استار، سال 2006 پروفسور استفن جان ديلكس، استاد دانشگاه كانزاس پس از 3 سال تلاش، نگارش كتاب «ساموئل بكت در بازار تجاري ادبي» را به اتمام رساند. پس از مطالعه نسخه دستنويس كتاب، صاحبان حقوق و داراييهاي بكت با تصور خدشهدار شدن شهرت نويسنده برنده نوبل 1969، تصميم به ممنوعيت انتشار اثر گرفتند. اكنون پس از گذشت 5 سال با بازنويسي اثر توسط ديلكس، اين كتاب از سوي سيراكوس منتشر شده است.
اين كتاب با نگاهي تازه به زندگي نمايشنامهنويس ايرلندي در فاصله سالهاي 1969-1929، دوران انتشار آثار مشهوري چون «در انتظار گودو» و كسب جايزه نوبل ادبيات در سال 1969 را زير ذرهبين گرفته است و سعي در برجستهسازي نكاتي از زندگي بكت دارد كه پيش از اين از سوي زندگينامهنويسان بكت مورد كاوش قرار نگرفته است.
ديلكس ميگويد: «در همه زندگينامههاي بكت گفته ميشود او از عكس انداختن نفرت داشت. در حالي كه هر یك از زندگينامهنويسان او عكسهاي متفاوتي از او در اختيار دارند».
نويسنده كتاب «ساموئل بكت در بازار تجاري ادبي» براي ارائه پاسخي به ناسازگاري بين گفتهها و ديدهها درباره بكت، او را مانند يك ستاره سينمايي ميداند كه به دنبال ارایه تصويري افسانهاي از خود است. عكسهاي به دست آمده از بكت نيز كه با دقت و هنرمندي توسط عكاس مخصوصش، جان مينيهان گرفته شدهاند به باور ديلكس براي جاودانه كردن شهرت بكت گرفته شدهاند.
ديلكس درباره شيوه به كار رفته در اين عكسها مينويسد: «در اين تصاوير لحظاتي از زندگي شخصي بكت ثبت ميشوند تا تصوير ذهني عمومي درباره مردي كه بيزار از نفوذ و دخالت ديگران در زندگي شخصياش است، پر رنگ و برجسته شود».
نويسنده در كنار ارائه نقطه نظرات خود درباره اسناد تصويري بكت، اسناد مربوط به قراردادهاي حقوق مؤلف، چاپ و نشر كتاب و امور تجاري آثار بكت را از مراكزي چون ترينيتي كالج و دانشگاه ريدينگ نيز به دست آورده و مورد تحليل قرار داده است. اسناد به دست آمده نشان ميدهند بكت عمدتا با ناشراني همكاري داشت كه بدنبال ارایه تصويري از يك شخصيت اسرارآميز و به دنبال آن سهم عمدهاي از بازار تجاري كتاب بودند.
او ميگويد: « به نظر ميرسد در انگلستان مردم به كسي علاقه مند ميشوند كه علاقهاي به پول يا شهرت نداشته باشد». بدون ترديد انتشار چنين اثري درباره بكت و چنين گفتههايي درباره انگليسيها ديدگاههاي متضادي هم از سوي منتقدان جزيره بريتانيا در آن سوي آتلانتيك برميانگيزد.
تا دو ماه ديگر ديلكس انگليسي كه از سال 1997 در كانزاس آمريكا ساكن شده است، براي شركت در كنفرانسي براي معرفي آثارش به دانشگاه يورك انگلستان ميآيد تا در آنجا با منتقدان سرسختي چون مري برايدن رو در رو قرار گيرد. هر چند كه ميداند كسب حمايت براي اثرش از طرفداران سرسخت بكت كار دشواري است.
مري برايدن، استاد دانشگاه ريدينگ و ریيس جامعه بكت انگلستان سال 1991 در مقالهاي در روزنامه ايوينينگ استاندارد با تاكيد مينويسد: «بكت هرگز به پول علاقهاي نداشت».
گذشته از نظرات دوستداران بكت، از نظر ديلكس اثرش تنها به دنبال پر كردن فضاهاي خالي زندگينامههاي بكت خصوصا زندگينامه نوشته شده توسط جيمز ناولسون است كه در آن به خواسته شخص بكت «نفرين بر شهرت» نوشته شده است. اين در حالي است كه به گفته ديلكس «زندگينامه تازه، زندگينامه حقيقي بكت به عنوان نويسندهاي حرفهاي است. اين اثر مكمل زندگينامههاي ديگر است».
ديلكس ميگويد: «از نظر بكت دوستان، نوشتن چنين كتابي در صف توهين به مقدسات است».
«ساموئل بكت در بازار تجاري ادبي» در 400 صفحه به قيمت 45 دلار 30 آوريل (10 ارديبهشت) از سوي نشر دانشگاهي سيراكوس به بازار آمد.
شنبه ۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۰ - ۱۱:۲۴
نظر شما