دوشنبه ۱۹ آذر ۱۴۰۳ - ۰۸:۴۵
قدرت سید حسن نصرالله در بهینه سازی ایده‌ها/ سیدحسن یک رسانه بود

کهگیلویه و بویراحمد- مدرس علوم سیاسی دانشگاه یاسوج و مؤلف کتاب در حوزه علوم سیاسی، ضمن توصیف شخصیت سید حسن نصرالله گفت: عملکرد او به گونه‌ای بود که هر ایده‌ای را دو برابر بهتر می‌کرد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در یاسوج، علی باقری دولت‌آبادی یکشنبه شب در «گردهمایی اصحاب علوم انسانی پیرامون جهان فکری و سلوکی سید شهیدان مقاومت» با اشاره به نقش بی‌بدیل سیدحسن نصرالله در تحولات منطقه گفت: از روزی که شهید سیدحسن نصرالله از میان ما رفت، تازه به عمق اهمیت حضور او پی برده‌ایم. اتفاقات اخیر منطقه نیز به علت نبود او به‌عنوان یل میدان است. این خلأ باعث شده فرصت برای خودنمایی افراد ضعیف فراهم شود.

فقدان حسن نصرالله مهمترین دلیل تصرف سوریه

وی ادامه داد: هنگامی که به سخنان جولانی توجه می‌کنیم، او ضربه به حزب‌الله را مهمترین عامل تصرف سوریه دانسته است و این نشان از ابهت حزب‌الله دارد. شخصیت کاریزماتیک سیدحسن نصرالله در سال ۲۰۰۶ او را به محبوب‌ترین شخصیت عرب تبدیل کرد. او از منطقه محروم شیعه برخاست و توانست خیلی زود به صدای محرومان لبنان تبدیل شود. نصرالله در جامعه‌ای که شیعیان سهمی در قدرت نداشتند، خود را به‌عنوان یک بازیگر سیاسی موثر تثبیت کرد.

حسن نصرالله در قلب مردم لبنان جای داشت

باقری با اشاره به تاثیرات اجتماعی و اقتصادی حزب‌الله لبنان خاطرنشان کرد: حضور دولتمردان حزب‌الله در کابینه دولت لبنان نشان از قدرت سیدحسن نصرالله داشت. وی با خدمات اجتماعی و اقتصادی، جامعه لبنان را به سمت ایدئولوژی مقاومت سوق داد. اندیشه شهادت‌طلبی و شیفتگی به مکتب شیعه را ترویج کرد و در هنگام جنگ، از ایثار و مقاومت سخن گفت. سیدحسن نصرالله در قلب مردم لبنان جای داشت و تفکر مقاومت را در جامعه بارور کرد.

سید حسن نصرالله؛ هوش مصنوعی سیاست و مقاومت

وی افزود: در گذشته، پیروزی حزب‌الله در جنگ با اسرائیل قابل تصور نبود. اما حزب‌الله توانست در جنگ‌های چریکی و تاکتیکی، با رهبری سیدحسن نصرالله، به موفقیت برسد. در جنگ غزه، با وجود تقدیم ۴۰۰ شهید، محور مقاومت عقب‌نشینی نکرد و این استراتژی را به سیدحسن نصرالله نسبت دادند.

باقری، شخصیت نصرالله را به هوش مصنوعی تشبیه کرد و گفت: عملکرد سیدحسن نصرالله مانند هوش مصنوعی بود. هنگامی که به او ایده‌ای می‌دادیم، دو برابر آن را به ما بازمی‌گرداند.

نصرالله در سخنوری کم‌نظیر بود

وی در پایان به مهارت سخنوری سیدحسن نصرالله اشاره کرد و گفت: بعد از امام خمینی (ره) و رهبر معظم انقلاب، اگر بخواهیم فردی را در جهان اسلام و اعراب نام ببریم که سخنان او بر دل‌ها و جان‌ها بنشیند، کسی همانند سیدحسن نصرالله پیدا نمی‌شود. او در سخنانش هیچ حزبی را تحقیر یا توهین نمی‌کرد و حتی در میان مسیحیان نیز محبوبیت داشت. پس از شهادتش، مسیحیان نیز در غم از دست دادن او ابراز ناراحتی کردند و نگران وضعیت لبنان شدند.

نصرالله متاثر از امام موسی صدر و امام خمینی (ره) بود

همچنین مدیرکل کتابخانه‌های عمومی کهگیلویه و بویراحمد در این مراسم با اشاره به جایگاه ویژه سیدحسن نصرالله در منطقه گفت: از دست دادن شخصیتی همچون حسن نصرالله که در منطقه بسیار ویژه بود و طی این سال‌ها شخصیت ملی لبنان محسوب می‌شد و میراث‌دار شخصیتی بزرگ همچون امام موسی صدر بود، ضایعه‌ای سنگین است. سیدحسن نصرالله بسیار از امام خمینی (ره) و امام موسی صدر تاثیر پذیرفته بود.

سید حسن نصرالله؛ هوش مصنوعی سیاست و مقاومت

محسن جبارنژاد افزود: امام موسی صدر همواره بر مقاوم کردن جامعه و قوی شدن هم‌زمان دولت و جامعه تاکید داشت. این اندیشه توسط سیدحسن نصرالله ادامه یافت. دولت قوی از ملت قوی عبور می‌کند و رهبر معظم انقلاب اسلامی نیز به پروژه ملت‌سازی و تقویت دولت و جامعه قوی بسیار توجه دارند. با این حال، هر دو دشمنانی دارند که قصد نابودی آنها را دارند.

جبارنژاد با اشاره به توانایی سیدحسن نصرالله در مدیریت جامعه چندبعدی و چندفرهنگی لبنان تصریح کرد: نصرالله توانست در جامعه‌ای پیچیده با ارزش‌های مختلف، محبوبیت بالایی میان اقشار مختلف مردم به دست آورد. یکی از ضعف‌های مطالعاتی کشور ما این است که تحلیل دقیقی از مسائل منطقه و اتفاقات مختلف نداریم.

حسن نصرالله ذوب در ولایت بود

همچنین فرماندار بویراحمد، گفت: حزب‌الله لبنان در یک تشکل منطقه‌ای محسوب نمی‌شود. پیروی از رهبری دینی و ولایت مطلق دینی را می‌توان از ویژگی‌های سید حسن نصرالله دانست.

شهرام مهدوی مطق افزود: سید حسن نصرالله در ۲۱ سالگی از امام خمینی (ره) برای فعالیت در لبنان حکم گرفت و این اعتقاد و پذیرش عملی تفکر امام و ولایت فقیه را می‌توان از مهم‌ترین ویژگی‌های او برشمرد.

فرماندار بویراحمد خاطرنشان کرد: تدابیر هوشمندانه نصرالله و مرجعیت دینی و سیاسی او که بیشترین پیوند را با ولایت فقیه داشت، از ویژگی‌های بارز وی است. نصرالله امام خمینی (ره) و رهبر معظم انقلاب را به‌عنوان ولایت فقیه می‌شناخت و همان‌گونه که مسئله ولایت برای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی اهمیت دارد، در حزب‌الله نیز جاری و ساری است. سرچشمه این موضوع نیز به مسئله ولایت بازمی‌گردد.

نقش حوزه و روحانیت در حزب الله

وی تأکید کرد: حوزه‌محوری در حزب‌الله که برگرفته از انقلاب اسلامی است، به حوزویان و مرجعیت دینی نقش داد. این اقدام برای نخستین بار در جنبش‌های مبارزاتی، روحانیت را وارد عرصه کرد.

مهدوی‌مطلق تصریح کرد: پیوند استراتژیک میان سید حسن نصرالله و امامین انقلاب اسلامی ایجاد شد. اگرچه امام موسی صدر به دلیل ایرانی‌بودن ارتباط زیادی با ایران داشت، اما پیوند دینی میان حزب‌الله و ایران نیز برقرار بود که در میان شیعیان لبنان جاری است. این مسئله برای ایرانی‌ها از احترام بالایی برخوردار است.

حزب الله جزیره‌ای عمل نمی‌کرد

وی ادامه داد: جامعه‌نگری و اندیشه راهبردی سید حسن نصرالله در لبنان بسیار تأثیرگذار بود. او جزیره‌ای فکر نمی‌کرد، بلکه راهبردی عمل می‌کرد تا محبوبیت در جامعه لبنان به دست بیاورد.

سید حسن نصرالله؛ هوش مصنوعی سیاست و مقاومت

فرماندار بویراحمد اظهار داشت: ایدئولوژی‌های سیاسی شیعه، مانند محرم، عاشورا و اهل بیت (ع)، نیز در بدنه حزب‌الله قابل مشاهده است که از اقدامات برجسته سید حسن نصرالله بود.

وی یادآور شد: تلفیق شرع و قانون در رفتار سیاسی و اجتماعی سید حسن نصرالله نمود داشت. او در تبیین مسائل، از قواعد فقهی بهره می‌گرفت و گره‌های فکری شیعیان و حزب‌الله لبنان را حل می‌کرد. او با هوشمندی، از آرمان‌گرایی صرف به واقع‌گرایی همراه با آرمان‌طلبی رسید که نمونه آن را در جنگ ۳۳ روزه مشاهده کردیم.

مهدوی‌مطلق در پایان گفت: شیخ نعیم قاسم نیز از شاگردان برجسته سید حسن نصرالله است که کتابی درباره حزب‌الله و آینده آن نوشته است. این کتاب جامعه‌گرایی و آینده‌نگری خوبی دارد.

تفکرات حسن نصرالله برگرفته از انقلاب اسلامی ایران بود

در ادامه مراسم رئیس بنیادشناسی ایران نیز با اشاره به نقش تاریخی امام موسی صدر در لبنان گفت: سال‌ها در لبنان جنگ‌هایی رخ داد که شمار زیادی کشته و ربوده شدند. این شرایط مستلزم ورود امام موسی صدر با اندیشه‌ای خاص به لبنان بود. او با ایجاد رأفت اسلامی به‌ویژه در میان شیعیان و ارتباط با فرقه‌های مختلف توانست تا حدی به وحدت، هرچند ناپایدار، دست یابد و سبب تشکیل جامعه‌ای اسلامی شود.

هومان محمدی افزود: بخشی از تفکرات سیدحسن نصرالله برگرفته از انقلاب اسلامی ایران است. در ابتدای تشکیل حزب‌الله، این جنبش به‌صورت کمیته‌ای اداره می‌شد و پس از آن دبیرکل مشخص شد. این تفکرات همچنین ناشی از بحران‌های لبنان بود. در ابتدا دغدغه اصلی حزب‌الله تقابل با اسرائیل بود و بعدها این حرکت به سمت تشکیل جبهه‌ای مقاومت برای دفاع از جامعه اسلامی گسترش یافت.

محمدی با اشاره به نقش تاریخی استعمار فرانسه در لبنان خاطرنشان کرد: بخشی از بحران‌های سیاسی و اجتماعی لبنان و شکل‌گیری اندیشه‌های حزب‌الله، برگرفته از تجربه دوران استعمار فرانسه بود. این بحران‌ها به‌ویژه در میان جامعه شیعیان تاثیرات عمیقی داشت.

سید حسن نصرالله؛ هوش مصنوعی سیاست و مقاومت

وی در پایان تصریح کرد: تاسی حزب‌الله از رهبران انقلاب اسلامی ایران، به‌ویژه در حل بحران‌های لبنان و مقاومت در برابر تهدیدهای خارجی، نقش موثری ایفا کرد. اندیشه‌های سیاسی حزب‌الله برگرفته از همین بحران‌ها و آموزه‌های رهبران انقلاب است.

لبنان از نظر سیاسی و اجتماعی ساختاری پیچیده دارد

مدرس جامعه‌شناسی دانشگاه یاسوج، نیز در این نشست اظهار داشت: برای بررسی جامعه لبنان، ابتدا باید بافت آن را شناخت. در لبنان تسلط خانواده و قبیله در روابط اجتماعی مؤثر است. همچنین، بسیاری از مردم لبنان در خارج از کشور زندگی می‌کنند، اما ارتباط خود را با وطن حفظ کرده‌اند.

صادق پناهی افزود: از نظر مذهبی و قومیتی، لبنان ترکیبی از گروه‌های مختلف است و آزادی‌های بسیاری در حوزه‌های مختلف دارد. این کشور که متشکل از مسیحیان، شیعیان و دیگر گروه‌های مذهبی است، نمی‌تواند فضای دیکتاتوری را بپذیرد. فرهنگ سیاسی در لبنان تبعی نیست بلکه مشارکتی است.

حزب الله لبنان شخصیتی کاریزماتیک دارد

پناهی در خصوص جایگاه حزب‌الله لبنان گفت: حزب‌الله لبنان شخصیتی کاریزماتیک دارد که می‌توان آن را از نوع الهیاتی دانست. این ویژگی مشابه نگاه امام خمینی (ره) است؛ به‌گونه‌ای که نگاه این حزب مادی نیست بلکه دینی است.

وی با اشاره به شکاف طبقاتی در لبنان تصریح کرد: شکاف طبقاتی در جامعه لبنان نه‌تنها در سیاست بلکه در ثروت نیز مشاهده می‌شود. در این کشور، طوایف و قومیت‌های مختلف به دنبال قدرت هستند. در این میان، حزب‌الله لبنان توانسته است به‌عنوان یک بسیج اجتماعی خود را بازتولید کند.

حسن نصرالله یک رسانه بود

پناهی در ادامه به شخصیت سید حسن نصرالله اشاره کرد و گفت: سید حسن نصرالله خود یک رسانه بود و سخنان او در رسانه‌های معروف جهان بازتاب گسترده‌ای داشت. شخصیت او را می‌توان یک رسانه تمام‌عیار دانست.

این مدرس جامعه‌شناسی افزود: وی از صبر و استراتژی بالایی برخوردار بود، تصمیمات شتاب‌زده نمی‌گرفت و همواره تحت تأثیر خرد جمعی عمل می‌کرد. او توانست در بحران‌ها و تنش‌ها مدیریت قابل توجهی نشان دهد و وحدت در عین کثرت را حفظ کند.

پناهی خاطرنشان کرد: سید حسن نصرالله دشمن واحدی به نام اسرائیل داشت و نگاهی به آینده داشت. او برای دشمن غیرقابل پیش‌بینی بود و همین امر مانع از تحقق اهداف دشمن می‌شد.

سید حسن نصرالله؛ هوش مصنوعی سیاست و مقاومت

وی تأکید کرد: نقش سید حسن نصرالله در جامعه لبنان بسیار تأثیرگذار بود. سال‌ها طول می‌کشد تا نیرویی جایگزین او شود. از دست دادن سید حسن نصرالله ضایعه بزرگی برای جبهه مقاومت بود و باید تلاش کنیم انسان‌هایی همانند او پرورش دهیم.

باید تهدیدها را به فرصت تبدیل کنیم

همچنین مدیرکل تبلیغات اسلامی کهگیلویه و بویراحمد نیز گفت: اتفاقات سوریه نباید ما را ناامید کند، بلکه باید با مدیریتی مشابه سید حسن نصرالله عمل کنیم. نباید هیچ اتفاقی را بزرگ کنیم و از هیچ‌چیز نترسیم.

حجت‌الاسلام رضا افتخاری افزود: باید از تهدیدها فرصت به وجود بیاوریم و در برابر چالش‌ها با برنامه‌ریزی و تدبیر عمل کنیم.

سید حسن نصرالله؛ هوش مصنوعی سیاست و مقاومت

به گزارش ایبنا؛ این نشست به همت اداره کل کتابخانه‌های عمومی استان کهگیلویه و بویراحمد و با همکاری بنیاد ایران‌شناسی در کتابخانه عمومی آیت‌الله ملک حسینی یاسوج برگزار شد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها