به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)؛ استانیسلاوسکی نام هنری مستعاری است که کنستانتین الکسی یف بازیگر و کارگردان مشهور و صاحب نظریۀ اهل روسیه در ۲۲ سالگی برخود نهاد. او در ۱۸۶۳ در مسکو به دنیا آمد و در ۱۹۳۸ درگذشت، بنابراین در بحبوحۀ جریانهای پیش و پس از انقلاب کمونیستی و نیز جنگ جهانی اول در اوج فعالیتهای تئاتری خود بود.
جلد اول کتاب «آمادهسازی هنرپیشه: کار هنرپیشه روی خود در جریان تأثّر» در مورد استانیسلاوسکی و ممارستهای وی در عرصۀ تئاتر است که به نظریهای در بازیگری مشهور به «سیستم» دست یافت که در این سه جلد تشریح شده است.
جلد دوم کتاب «شخصیتسازی: کار هنرپیشه روی خود در جریان تجسّم» درک صحنهای عمومی به دلیل تکتک عناصر تشکیلدهندۀ آن سادهترین و طبیعیترین حالت انسانی است. در زندگی روزمره هم ضرورتهای پیچیدهای وجود دارد که بدن باید خودبهخود و بهنحوی مناسب به آنها پاسخ بدهد، اما این در موقعیتهای استثنایی و افراطی صورت میگیرد. برعکس، در زندگیِ روی صحنه هر موقعیتی افراطی است، چون اگر نباشد نمیتواند «موقعیت واقعی» باشد یا بهجای موقعیتی واقعی عمل کند. آنچه برای ذهن بدن روی صحنه معیاری عادی است، در زندگی روزمره استثنایی است. طبیعی بودن روی صحنه، نوع تقویتشدهای از طبیعی بودن روزمره است. بنابراین باید آن را به وسیلۀ سیستم از نو ایجاد کرد.
جلد سوم کتاب «نقش آفرینی: کار هنرپیشه روی نقش»، نقش (بازیشده)، شخصیتی است که به سوی «فراعینی شدن» جهت یافته و باید در گذشته و آیندۀ نقش وجود داشته باشد. شخصیت موجودی فراتر و بالاتر از اعمالی است که به عنوان پارهای از نقش انجام میدهد. هماهنگی ذهن بدن در بدنی آشکار میشود که در خلأ عمل نمیکند، که از کنش لازم نمیپرهیزد، که به نحوی تناقضآلود و سترون، واکنش نمیکند. ذهن بدن طبیعی عملاً سادهترین و طبیعیترین شرایط انسانی است. برای بازآفرینی این سرشت طبیعی، این صدای زندگی انسانی، کار، مطالعه و تکنیک لازم است. سیستم این است.
مترجم این مجموعه مرحومه مهین اسکوئی (۱۳۸۴-۱۳۰۹) دانشآموختۀ دانشکدۀ هنرهای تئاتری مسکو بود و سیستم استانیسلاوسکی را بهطور کامل آموزش دیده بود. او پس از بازگشت به کشور نمایشنامههای صحنهای و تلویزیونی بسیاری را ترجمه، کارگردانی و بازی کرد.
چاپ پانزدهم جلد اول و چاپ چهاردهم جلد دوم و جلد سوم این مجموعه با شمارگان ۵۰۰ نسخه و با قیمت دورۀ ۳ جلدی ۱.۵۵۰.۰۰۰ تومان توسط انتشارات سروش در اختیار علاقمندان این حوزه قرار گرفته است.
علاقهمندان برای تهیه این کتاب میتوانند از طریق فروشگاه با شمارۀ ۸۸۳۱۰۶۱۰ و فروشگاه اینترنتی با شمارۀ ۶۶۴۱۵۴۰۱ تماس حاصل کنند. همچنین از طریق پیامرسانهای بله و ایتا انتشارات سروش به شماره ۰۹۹۲۱۶۰۵۱۱۹ و یا با مراجعه به سایت سروش www.soroushpub.com، برای تهیه کتاب اقدام کنند.
نظر شما