سه‌شنبه ۱۲ فروردین ۱۴۰۴ - ۱۱:۱۱
«شعر و پند»؛ مجموعه اندرزهای شاعرانه مولف هرمزگانی

هرمزگان - کتاب «شعر و پند» مجموعه‌ای از اندرزهای شاعرانه مولف هرمزگانی است.

سرویس استان‌های خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) - یوسف ملایی: «ادبیات و اندرز» نخستین برداشت از مجموعه «شعر و پند» است. این اثر، انباشته‌های ذهنی شاعر است که در معاشرت با عامه مردم، کسب کرده و در ضمیر ناخودآگاهش رسوب شده و سپس در قالب شعر به جامعه ادبی عرضه داشته است.

نویسنده در این مجموعه ضمن بیان رویدادهای زمان خویش، از آیات و روایات، قصاید و حکایات، مثل‌ها و متل‌ها نیز برای خلق اشعارش بهره گرفته است. وی در شعرش به اسامی و محل رخدادها نیز اشاره کرده و منابع و مأخذ را در پاورقی ذکر کرده است.

این مجموعه شامل سروده‌هایی در مورد حیوانات دریایی است. طرح جلد کتاب که مشتمل بر شنا کردن نهنگی بزرگ پیکر در دل امواج پرخروش دریاست، نشان از این موضوع دارد.

پس از فهرست اشعار و پیشگفتار مؤلف، احمد علوی شاعر آیینی در مقدمه آورده است: «کتابی که در پیش رو دارید، کشکولی است متنوع و رنگارنگ از حکایت‌ها، خبرها، اتفاقات عجیب و درس آموز که هر یک پیامی در باب تربیت، اخلاق، شگفتی‌های عالم هستی، خداپرستی و عاقبت اعمال نیک و بد آدمی در خود نهفته دارد.»

مولف در این مجموعه ۳۱ قطعه شعر شامل: کشف یک راز مهم، کریسدای مشهور، لطف بی جا، نبرد من، صورت و سیرت، وصیت حکیم، خطرناک‌ترین اختراع، همسایه‌های ناسازگار، کودک دزد، عاقبت فکر و اندیشه، حاکمی ظالم، رهزن پیر، کوسه واری، بارِ خر، پس کله‌ای، نجات آهو، ظرفیت، یار آبی، خرس و کلاغ، دوست نااهل، شایستگی، رفتار گربه وار، مرغ و غاز، پرشتاب، وال تنها، پرواز اردک، مارو هیزم کَش، مورچه‌های منظم، رقابت، مزدکار خیر و چشیدن حرف، آورده است.

شاعر در قالب مثنوی و در ابیات تقریباً کوتاه، یک واقعه، پدیده و موضوع اجتماعی را نظم بخشیده است. مولف گاهی نیز به دل حکایت‌های تاریخی می‌زند و داستان ضامن آهو امام رضا (علیه‌السلام) را در شعر «نجات آهو» روایت می‌کند. بعضی اوقات از اِلمان‌های بومی و فضای پیرامونی بهره گرفته و مهربانی «دُلفین» را در شعر «یار آبی» به تصویر کشیده است. گاهی نیز یک ضرب المثل را دستمایه قرار می‌دهد تا شعر «مار و هیزم کش» را خلق کند.

نمونه شعر:
همسایه‌های ناسازگار

از گذشته، از دیار قصه‌ها
دیدم احوال دو تا همسایه را

آن دو تا دائم اسیر کشمکش
هر یکی از کار دیگر در پرش

در نزاع و قیل و قال و در جدال
دائماً درگیر دعوا، طول سال

عاقبت با هم، نشسته مشورت
حل کنند این داستان از شش جهت

تا بیابد خاتمه این غائله
خسته بودند و خراب از ولوله...

حجت‌الاسلام حسین جهانگیری مولف این اثر، زاده سال ۱۳۵۱ بستک در غرب هرمزگان است. وی واعظ، خطیب و امام جمعه شهرستان زادگاهش است.

کتاب او در ۱۷۲ صفحه، در قطع رُقعی، با شمارگان ۵۰۰ نسخه، به قیمت ۱۲۵ هزار تومان، برای نخستین بار در پاییز ۱۴۰۳ چاپ و منتشر شد و مطالعه آن در این ایام خالی از لطف نیست.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

تازه‌ها

پربازدیدترین