به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، محمد فهیم کریمی، نظامیشناس و استاد دانشگاه در همایش گرامیداشت حکیم نظامی که به همت خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران و نمایندگی بنیاد سعدی در مزارشریف برگزار شد، درباره زندگی و آثار نظامی و سبک شعری او سخن گفت و عنوان کرد: نظامی نخستین فردی است که ساقینامه را سروده و سپس شاعران بزرگی چون حافظ شیرازی در سرودن این نوع شعر از او پیروی کردهاند.
وی با بیان اینکه نظامی از فردوسی و خاقانی متأثر بود، افزود: مقلدان نظامی بسیار زیادند و نزدیک به ۱۵۰ نفر، از خمسه او تقلید کردهاند. به غیر از ابوالمعانی بیدل، کمتر شاعری را میتوان در زبان فارسی یاد کرد که این همه پیرو داشته باشد.
کریمی تصریح کرد: آثار نظامی امروز در سطح جهان بسیار شناخته شدهاند و برخی از دانشمندان غربی درباره کتابهای این شاعر کار کردهاند. خمسه نظامی به بیش از ۲۰ زبان جهان ترجمه شده و راز ماندگاری نظامی و خمسه در تلفیق موضوعها و فرهنگهای مختلف، رعایت اعتدال اندیشه، بیان اندیشههای اخلاقی، زبان جذاب و جالب و ترکیبسازی واژههاست.
همچنین صالح محمد خلیق، رئیس انجمن نویسندگان بلخ، درباره بازتاب اسطورههای آریایی در سرودههای نظامی گنجوی به سخنرانی پرداخت و گفت: داستانهای منظوم نظامی، افزون بر اینکه ریشه در اسطورهها، داستانها و باورهای کهن آریایی دارند، از اشارهها و تلمیحها بر اسطورهها و باورهای اسطورهیی آریایی نیز سرشار هستند.
وی همچنین از آثاری که در زمینه تحلیل محتوایی سرودههای نظامی و شناخت کلی کاربرد اسطورهها در سرودههای وی در ایران و افغانستان نوشته شده است نام برد و این رویکرد نظامی را نشانه عشق او به میهن و گذشتههای باستانی و تاریخی آن دانست.
رئیس انجمن نویسندگان بلخ به جلوههای گوناگون بازتاب این اسطورهها و نمادها در آثار نظامی و همچنین آیینهای کهن آریایی چون برپایی نوروز، باج برسم یا برسمگرفتن و شکرانه اشاره کرد.
در این همایش، محمدآصف خلیل شعری از نظامی را قرائت کرد و سپس شاعران دیگر از جمله حسین اصیل قهرمان، عبدالحکیم جویا، حسینعلی صابری، حبیبالله جعفری، موسی مهربان، محمدالله احساس، سیداحمدرشاد حیدری، حمزه عابر، سمیعالله سمیع، سیدشاهمحمد اسماعیلزاده، غلامالدین ابراهیمی و محمدیوسف جمال، شعرهای تازه خود را ارائه کردند.
نظر شما