سرویس استانهای خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) - سید حسن حسینینژاد: در جهانِ قلم و اندیشه مهرداد صدقی، هر کلمه همچون رودی است که از میان سرزمینهای مختلف میگذرد؛ از گردشگاه بابا امانِ خراسان شمالی و زادگاهش بجنورد تا جنگل ناهارخوران و چهارفصل گرگان که زیستگاه امروز اوست.
مردی که در کسوت استادی در گنبدکاووس مشغول به تدریس است و کتابهایش از دل ناشران تهرانی بیرون میآید و به شکلی نمادین، به تمام ایران رسیده و در دل هر خوانندهای که با آنها آشنا شده، نشانهای از این جغرافیای خاص را بر جای گذاشته است.
فرصت نوروز، بهانهای شد تا دقایقی پای صحبتش بنشینیم. مردی که کمتر اهل مصاحبه و بیشتر اهل نوشتن است. او در این روزهای تعطیل ضمن پیشنهاد دادن تعدادی کتاب برای مطالعه نوروزی، درباره آثار تازهاش که آخرین مراحل چاپ را طی و چه بسا خود را آماده حضور در سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران میکنند، سخنانی را مطرح کرد که در ادامه از نظر مخاطبان میگذرد.
شاهنامه فردوسی فراموش نشود
مهرداد صدقی، ضمن تبریک نوروز باستانی و آرزوی سالی توأم با آرامش، آسایش و موفقیت برای همه مردم ایران و جهان گفت: من سال گذشته تعدادی کتاب به مخاطبان خبرگزاری کتاب برای مطالعه در نوروز پیشنهاد دادم که حس میکنم جا دارد امسال در کنار آثار جدید بار دیگر خواندن متن شاهنامه اثر حکمی ابوالقاسم فردوسی را با تصحیح ادیب و شاهنامه پژوه کشورمان جلال خالقی مطلق و یا شنیدن پادکست فردوسی خوانی توسط امیر خادم را به عموم مردم بهویژه نسل نوجوان و جوان در ایام نوروز پیشنهاد کنم.
وی افزود: برای مخاطبان ادبیات نمایشی هم مطالعه مجموعه نمایشنامههای نیل سایمون، نمایشنامهنویس و فیلمنامهنویس فقید آمریکایی خصوصاً نمایشنامه شایعات، یکی از مهمترین و کمیکترین اثرش را پیشنهاد میکنم.
صدقی درباره سایمون گفت: نیل سایمون یکی از تأثیرگذارترین نمایشنامهنویسان و فیلمنامهنویسان و برنده جایزه پولیتزر و تونی و از کمدینویسهای معاصر است که برخی از بهیادماندنیترین آثار اجرا شده بر صحنه برادوی را به رشته تحریر درآورد که خوشبختانه آثار مختلفی از او به فارسی ترجمه شده و بعضی از آثارش در کشورمان به روی صحنه رفتهاند.
توجه به ریشهها و کتابی برای نوشتن
مهرداد صدقی سپس گفت: همچنین خواندن کتاب «هزار افسان کجاست؟» اثر قابل توجه پژوهشی بهرام بیضایی را پیشنهاد میکنم.
وی افزود: این اثر در ادامه کتاب «ریشه یابی درخت کهن»، به تفصیل داستان مهم و بنیادین «هزار و یک شب» را مورد ریشهیابی قرار میدهد و در کنار تلاش «بهرام بیضایی» برای اثبات ریشههای ایرانی «هزار و یک شب»، میتوان گفت که «هزار افسان کجاست؟»، با محوریت قرار دادن شهرزاد قصهگو و خواهرش به نگارش درآمده و به صورت موازی نقش برجسته ضحاک نیز مورد تجزیه و تحلیل در آن قرار میگیرد.
خالق مجموعه قصههای آبنباتی گفت: برای علاقهمندان به هنر نویسندگی، خلاقیت، خودپروری و روانشناسی هم کتابهای داستان خلاقیت (راهنمای سبک زندگی برای رسیدن به تداوم در خلاقیت و شادی) و حرکت در مه (چگونه مثل یک نویسنده فکر کنیم) به قلم محمد حسن شهسواری را برای خواندن در نوروز پیشنهاد میکنم.
وی درباره این کتابها عنوان کرد: کتاب داستان خلاقیت، سفری طولانی میان آرا و اندیشههای فلسفه، متخصصان علومشناختی، علوم عصب پایه، زیستشناسان تکاملی، روان شناسان و حتی عرفا و حکیمیان اشراق و سفری رنگارنگ که طی آن به شما میگوید چرا عامل اصلی استمرار خلاقیت و نوآوری و شادی حاصل از آن، سبک زندگی است.
صدقی ادامه داد: کتاب حرکت در مه، در فصلهای جداگانه نویسندگی را به علاقهمندان آموزش میدهد و شهسواری در این اثر، ابتدا نوع نگریستن و فکرکردن مثل یک نویسنده را یادتان میدهد و بعد از آن پلهپله شما را جلو میبرد تا به مقصودتان برسید که قابل توجه است.
وی افزود: او سه نوع نویسنده در این کتاب معرفی میکند. نویسندههایی که قبل از نوشتن همهچیز را برنامهریزی کردهاند، آنهایی که بعضی چیزها برایشان روشن است و بعضی نیست و آنهایی که هیچ اطلاعاتی از داستان خود ندارند و بدون چراغ قصد حرکت کردهاند.
چهار کتاب تازه در راه است
مهرداد صدقی در بخش پایانی سخنانش بدون ذکر جزئیات، نوید انتشار ۴ اثر جدید از خود داد و گفت: یکی کتاب «لعبتکان» که یک فانتزی معمایی و اسطورهای بوده و کتاب دیگر با اسم «شبهای مافیا» که در ژانر جنایی برای نوجوانان نوشتم است که مراحل پایانی را برای قرار گرفتن بر روی پیشخان کتابفروشیها را سپری میکنند.
وی افزود: همچنین کتاب «رویابینها» را صرفاً به صورت صوتی و الکترونیکی و نیز کتاب را با عنوان «اووِرموز» را نوشتم که به زودی چاپ خواهند شد و جزئیاتی از آنها را به زودی اعلام خواهم کرد.
به گزارش ایبنا؛ مهرداد صدقی متولد سال ۱۳۵۶ در بجنورد، دانشآموخته دکترای صنایع چوب و کاغذ و عضو هیئتعلمی رسمی دانشگاه گنبدکاووس و ساکن گرگان است.
از این نویسنده تاکنون ۱۷ کتاب با عناوینی چون نقطه ته خط، مغز نوشتههای یک جنین، رقص با گربهها، میرزا روبات، مغز نوشتههای یک نوزاد، تعلیمات غیراجتماعی، آخرین نشان مردی، دومین نشان مردی، دژاوو، چون پرده برافتد، غریزه وصلی (الکترونیکی) سال سیل و مجموعه آبنباتی (هل دار، پستهای، نارگیلی، دارچینی و لیمویی) روانه بازار نشر شده است.
از افتخارات مهرداد صدقی در کنار کسب جوایز متعدد و داوری و حضور در محافل و رسانه و فعالیتهای مختلف فرهنگی، هنری و ادبی نیز میتوان به انتخاب بهعنوان چهره سال طنز توسط حوزه هنری، دریافت نشان هدهد سفید توسط نهاد کتابخانههای کشور، تقدیر شده در روز هنر انقلاب، کتاب سال جشنواره غنیپور در بخش انقلاب اسلامی، انتخاب بهعنوان شهروند نمونه، کسب نشان جایزه ملی و لوح تقدیر چهارمین جایزه ملی داستان حماسی اشاره کرد.
نظر شما