سرویس استانهای خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) - فریبا حیدرپور: زمزمه شعر «حسرت همیشگی» در گوشم زنگ میزند.
حرفهای ما هنوز ناتمام
تا نگاه میکنی وقت رفتن است
و باز هم همان حکایت همیشگی
پیش از آنکه با خبر شوی
لحظه عزیمت تو ناگزیر میشود
آی
ای دریغ و حسرت همیشگی
برای همراه شدن با این زمزمه، بار دیگر همزمان با فصل بهار، در کوچه آفتاب گتوند، با سعدی نوزبان فارسی به استقبال شعر نوروزی «ناگزیر» شاعر ایران؛ به دیار ادب و شعر میروم.
مثل عبورنور
مثل عبور نوروز
مثل صدای آمدن روز است
آن روز که ناگزیر میآید
گتوَند یکی از شهرهای بختیارینشین استان خوزستان است که ابتدا در بخش گُتوَند شهرستان شوشتر قرار داشت و بعدها با ارتقای بخش گُتوَند به شهرستان، این شهر نیز به مرکز شهرستان گُتوَند تبدیل شد. این شهرستان در شمال شهرستان شوشتر قرار گرفته است. آرامگاه قیصر امین پور در مرکز شهرستان گتوند از نمادهای فرهنگی استان خوزستان است که در ایام سال پذیرای گردشگران و دوستداران فرهنگ و شعر و ادب از سراسر کشور است.
این آرامگاه با زیربنای ۲ هزار و ۲۰۰ متر مربع، با معماری زیبا و تلفیقی از معماری ایرانی اسلامی و الهام گرفته از شخصیت و آثار قیصر امین پور توسط حسین خسروجردی طراحی و ساخته شده است. در طراحی این بنا، سنگ قبر قیصر به یک مروارید تشبیه شده و قبر او در صدفی مُدَور در داخل گنبدی قرار دارد. این مدوری بودن قبر نمایانگر تشبیه قیصر به مروارید در مفهوم و طراحی آرامگاه است.
بنای آرامگاه هم روی چند پله مدور قرار گرفته است. این بنا شامل دو طرحمایه گنبد است که با اندازههای متفاوت در مقابل هم سنگ قبر شاعر را در میان گرفتهاند، این طرحمایهها با سنگهای فیروزهای رنگ و خوشنویسیهایی تزیین شدهاند. از سقف بنا، چراغی در یک چراغدان مزین به خوشنویسی بر فراز سنگ مزار قیصر آویزان شده، این سنگ سیاه مدور مزین به شعرهایی از شاعر و آیهای از قرآن است.
آرامگاه قیصر امینپور علاوه بر نقش مهمی که در حفظ آثار این شاعر دارد، به عنوان یک نماد از هنر و ادب معاصر ایران نیز شناخته میشود و مکانی برای دوستداران ادب و شعر است. شهرستان گتوند با جاذبههای گردشگری زیاد و طبیعت زیبایی که دارد هرساله میزبان گردشگران زیادی است. از اماکن مهم گردشگری گتوند میتوان به آستان امامزاده «محمدبن زید»، «آرامگاه قیصر امینپور»، «طبیعت دهستان کیارس»، «تپه باستانی چغا»، «سد تنظیمی گتوند»، «دره انار»، «جانیزه (نیزار)» و … اشاره کرد.
هرچند که به اصرار خانواده قیصر محل دفن این شاعر در محل زادگاه او قرار گرفت، اما به نظر میرسد باید تلاش و همت بیشتری از سوی مسئولان استانی برای حفظ و نگهداری مقبره قیصر انجام شود و با توجه به ظرفیت بزرگ این شاعر معاصر برای استان خوزستان، اجرای رویدادهای فرهنگی و هنری در ایام نوروز میتواند در جذب گردشگر کمک کند این در حالی است تاکنون فقط در زادروز و سالگرد درگذشت او توجهی به آرامگاه این شاعر میشود.
الهام از شخصیت و آثار قیصر در طراحی آرامگاه
معاون گردشگری خوزستان بر این باور است که با توجه به بوستان نزدیک آرامگاه قیصر، مسافران و گردشگران زیادی از این آرامگاه بازدید میکنند.
پیمان نبهانی بیان کرد: حضور گردشگران در آرامگاه قیصر، بهره بردن از آمیزهها و اشعار شاعر خوزستانی است که توانست نه تنها در شعر معاصر استان بلکه با نگاه نوآورانه و استفاده از مضامین جدید در کشور تحول شگرفی ایجاد کند.
پیمان نبهانی ادامه داد: برگزاری مراسم آیینی و سنتی و رویدادهای فرهنگی در این شهرستان و در جوار آرامگاه میتواند بر شور و نشاط اجتماعی بیفزاید و هدف رویداد نوروزگاه در شهرستانها، ایجاد شور و نشاط در بین مردم است.
رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی گتوند هم در این زمینه گفت: در سال ۸۹ همزمان با سومین سال درگذشت قیصر، مقبره قیصر توسط اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خوزستان ساخته و در سال ۹۶ به شهرداری گتوند تحویل داده شد اما متأسفانه شهرداری تنها در روز تولد و سالروز شاعر اقدام به نورپردازی و زیباسازی محوطه میکند و برای حفظ و نگهداری بنا نگهبانی ندارد.
حمید بهداروندی گفت: بخشی از دیوار پشت مقبره فرسوده شده و این تخریبها هر روز بیشتر میشود اما شهرداری از آجر معمولی در طرح سنتی استفاده کرده و مرمت اصولی و باستانی برای بنا انجام نشده و نیاز سخت افزاری و دیوارکشی دارد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه آرامگاه قیصر میتواند در فهرست آثار ملی ثبت شود، بیان کرد: با توجه به ظرفیت قیصر، شاعری که مقام معظم رهبری در مورد آن سخن گفته است، آرامگاه او میتواند همچون آرامگاه شاعران دیگر در ردیف آثار ملی قرار گیرد.
بهداروندی گفت: بر اساس مذاکراتی که از سوی بنیاد مستضعفان و توافقهایی که صورت گرفت، قرار شد که توسط شهرداری، فرمانداری و با همکاری اداره ارشادگتوند، فرهنگسرایی کنار مقبره قیصر برای اجرای برنامههای فرهنگی ساخته شود.
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گتوند نیز در خصوص مقبره قیصر بیان کرد: تالار روباز، آجر فرش، حوضهای آب، گرههای اسلامی دیوارهای آرامگاه و رواقها بر جذابیت این بنای یادبود افزوده که همه نشانههایی از اصالت ایرانی، اسلامی و هنری قیصر دارد.
یعقوب نگهداری گفت: در جوار آرامگاه قیصر، مقبره زیبای چهار شهید گمنام گتوند و همچنین پارک گلستان که یکی از ورودیهای شهرستان گتوند است، قرار دارد و ۷۰ درصد مسافرانی که در این مسیر اسکان دارند، از این مکان فرهنگی بازدید میکنند.
وی افزود: در ایستگاه مرکزی بروشور آرامگاه قیصر که زندگینامه و آثار شاعر انقلاب برای گردشگران تهیه شده و روزانه در اختیار آنان قرار میگیرد.
نگهداری بیان کرد: در نشست خدمات سفرهای نوروزی، اجرای شبهای فرهنگی برای ایام نوروز در آرامگاه قیصر مصوب شد، اما به علت نبود همکاری دستگاهها این امر محقق نشد.
قیصر امین پور، شاعر معاصر ایرانی، در دوم اردیبهشت ماه سال ۱۳۳۸ در گتوند متولد شد و هشتم آبان ۱۳۸۶ در بیمارستان دی تهران درگذشت و در زادگاهش شهرستان گتوند از استان خوزستان، به خاک سپرده شد.
قیصر به عنوان یکی از شاعران معاصر و نیز یکی از نویسندگان جوان و پیشرو در زمینه شعر معاصر فارسی شناخته میشود و شعرهایی با مضامین نوآورانه و اندیشههای جدید سرود.
از آثار این شاعر انقلاب میتوان به «تنفس صبح و در کوچه آفتاب»، «آینههای ناگهان»، «گلها همه آفتابگردانند» و «دستور زبان عشق» اشاره کرد. قیصر امین پور در سال ۱۳۶۷ از موسسه گسترش هنر، جایزه ویژه نیما یوشیج موسوم به مرغ آمین بلورین را دریافت کرد، وی همچنین در سال ۱۳۷۸ از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان یکی از شاعران برتر دفاع مقدس در دهههای ۶۰ و ۷۰ برگزیده شد.
نظر شما