پنجشنبه ۱۴ فروردین ۱۴۰۴ - ۱۲:۱۸
نظرات سیاسی متفکران بزرگ از رنسانس تاکنون

امیرتیمور رفیعی، تاریخ‌شناس و پژوهشگر گفت: برای مطالعه در ایام نوروز برای علاقه‌مندان به مطالعه در حوزه تاریخ کتاب «ظهور استبداد مدرن در ایران شاه، مخالفان و آمریکا 1332 تا 1336» اثر علی رهنما را پیشنهاد می‌کنم. این کتاب به شرایط سیاسی ایران در پیش از انقلاب می‌پردازد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، امیرتیمور رفیعی، تاریخ‌شناس، پژوهشگر و نویسنده کتاب «‌تاریخ سیاسی اجتماعی تیموریان» به عنوان پیشنهاد برای مطالعه در تعطیلات نوروز گفت: من دو سال است که قصد مطالعه کتاب «قدرت بنیانگذار» را دارم اما متاسفانه به دلیل مشغله‌های زیاد و تخصصی بودن کتاب فوق که نیاز به فرصت و تامل ویژه دارد، موفق به مطالعه کامل آن نشده‌ام و صرفاً صفحاتی از آن را گذرا مطالعه کرده‌ام، امیدوارم فرصتی پیش بیاید که کتاب را تمام کنم. کتاب اثر فیلسوف ایتالیایی آنتونیو نگری است.

وی افزود: در واقع کتاب «قدرت بنیانگذار» یک کتاب بین‌رشته‌ای در تاریخ اندیشه سیاسی و مبانی قدرت در سیاست است و به نوعی فلسفه سیاسی در خصوص بررسی نظرات سیاسی متفکران بزرگ از رنسانس تاکنون، در ارتباط با آلترناتیو قدرت در دنیای کنونی در جامعه سرمایه‌داری غرب است.

این پژوهشگر حوزه تاریخ در ادامه بیان کرد: همچنین برای مطالعه در ایام عید برای علاقه‌مندان به مطالعه در حوزه تاریخ کتاب «ظهور استبداد مدرن در ایران شاه، مخالفان و آمریکا ۱۳۳۲ تا ۱۳۳۶» اثر علی رهنما را پیشنهاد می‌کنم. این کتاب به شرایط سیاسی ایران در پیش از انقلاب می‌پردازد.

امیرتیمور رفیعی در توضیح بیشتر گفت: کتاب «ظهور استبداد مدرن در ایران: شاه، مخالفان و آمریکا: ۱۳۳۲ تا ۱۳۴۶»، با عنوان اصلی The rise of modern despotism in Iran: the shah, the opposition, and the US, 1953–1968، تحقیقی است پیرامون این موضوع که محمدرضاشاه پهلوی از کِی، چگونه و تحت تأثیر چه عواملی حکومت استبدادیِ مدرن را در ایران برقرار کرد. علی رهنما در کتاب «ظهور استبداد مدرن در ایران» مسیری را که حکومت پهلوی دوم به‌سمت استبداد مدرن طی کرد ترسیم می‌کند و از عوامل و رویدادهایی سخن می‌گوید که این مسیر را هموار کردند.

وی افزود: کتاب «ظهور استبداد مدرن در ایران» را می‌توان به‌مثابه مکملی بر کتاب دیگر علی رهنما، با عنوان کتاب «چپ رادیکال در ایران: انقلابیون مارکسیست ایرانی: تشکیل و تکامل سازمان فدائیان خلق ۱۳۵۵ – ۱۳۴۳»، قلمداد کرد، چرا که رهنما در این کتاب نیز، از زاویه‌ای دیگر، به عواملی می‌پردازد که در احساس ضرورت مبارزه مسلحانه با حکومت پهلوی دوم و سرنگونی این حکومت دخیل بودند. متن اصلی کتاب «ظهور استبداد مدرن در ایران» اولین بار در سال ۲۰۲۱ منتشر شده است.

رفیعی بیان کرد: آنچه نویسنده در کتاب «ظهور استبداد مدرن در ایران» برای ورود به بحث اصلی ضروری دیده است، ارائه تعریف و شناختی از استبداد و مشخص کردن تفاوت میان استبداد سنتی و استبداد مدرن است تا خواننده درک روشن‌تری از مفهوم استبداد مدرن و تفاوت آن با استبداد سنتی و گذار جامعه ایران از استبداد سنتی به استبداد مدرن در دوران سلطنت محمدرضاشاه پیدا کند. به همین دلیل است که به مباحثی درباره چیستیِ استبداد و نظرات روشنفکران عصر مشروطه درباره استبداد و نیز نظرات منتسکیو در این باره پرداخته شده است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

تازه‌ها

پربازدیدترین