به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، عیسی عبدی، پژوهشگر تاریخ و مترجم کتاب «نوشتن تاریخ در عصر جهانی شدن» با اشاره به اهمیت کتابخوانی و مطالعه در تعطیلات نوروز ۱۴۰۴ گفت: کم نیستند کتابهایی که آدم دوست دارد، بخواند اما تداخل کارها و مسائل روزمره و شتاب زمان انسان را غافلگیر میکند که از خواندن غافل شود و به زمان دیگری بسپرد. متاسفانه به طور میانگین سهم مطالعه در زندگی روزمرهمان خیلی مطلوب و رضایتبخش نیست. بیشتر مردم به خواندن مطالب کوتاه هیجانی، خبری و تلگرامی و فشردهسازی و تلخیص اطلاعات عادت کردهاند. کتابها به شکل الکترونیکی هر روز دورو برمان تکثیر میشوند و در یک چشم به هم زدن هزاران متن جابجا میشود؛ کتابها به زبانهای مختلف در جهان در گردشند و ما انگار همه جور دانش و اطلاعات را حاضر و آماده پیش روی خود داریم. از طرف دیگر اگر نگاه کنیم روز به روز نسخههای جدیدتری از هوش مصنوعی وارد بازار میشود که کم کم بر شیوه خواندنمان تاثیر میگذارند. گاهی تشخیص اینکه آیا فلان نوشته یا گفته واقعاً از خامه و ذهن خود فرد هست یا عاریتی دشوار میشود.
وی افزود: اما جدای از تحولات اخیر که در تاریخ خواندن و تحول سبک زندگی روی داده، باید اقرار کرد که خواندن به شیوه سنتی و تورق کتاب لذت دیگری دارد. به این راحتی نمیتوان شیوههای سنتی را کنار گذاشت و یکسره در ورطه فضای مجازی افتاد و به طور کامل به یک شهروند مجازی و الکترونیک تغییر ماهیت داد. فایده خواندن به سبک سنتی در حال و هوای خودش؛ سودمند، لذتبخش و آرامبخش است که البته نیاز به گفتن ندارد. چون یک تجربه روانی و در واقع توضیح واضحات است.
مترجم کتاب «نوشتن تاریخ در عصر جهانی شدن» بیان کرد: در سالی که گذشت کتابهایی مد نظرم بودهاند که بخوانم اما نتوانستم یا فرصت نشد. بنا دارم اگر حال و حوصلهای بود در سال جدید کتاب «لذات فلسفه» ویل دورانت با ترجمه شیوا و روان عباس زریاب خویی را بخوانم. چنین اثری میتواند برای هر کتابخوانی در هر سطح و رشتهای مفید باشد. به نظرم این کتاب کلاسیک و قدیمی که ابتدا در ۱۹۲۹ میلادی با نام کاخهای فلسفه چاپ شده بود، همچنان جذاب و فراگیر است و در ایران تا سال ۱۴۰۱ به چاپ سی و چهارم هم رسیده است. یکی از دلایل کنجکاویام، همین تجدید چاپ آن بود. بعداً نگاهی به مقالات و یاداشتها درباره این کتاب انداختم که مرا واداشت به سراغش بروم.
عیسی عبدی در ادامه گفت: کتابی باز قدیمی و بسیار مفید درباره تاریخ ایران برای خوانندگان از هر طیف پیشنهاد میکنم که آشنا و غریب است. اگر کسی دانشجوی تاریخ باشد، بعید است آن را در قفسه کتابخانه کوچکش نداشته باشد. اما کاش به قفسه سایر دانشجویان و خوانندگان هم راه پیدا کند و در وقت آرامش همنشین آنها شود. کتاب «تاریخ ایران زمین؛ از روزگار باستان تا انقراض قاجاریه» نوشته محمد جواد مشکور مورخ کلاسیک و زبانشناس ایرانی اثری همیشه نو است که بارها و به کرات تجدید چاپ شده است.
وی افزود: این کتاب با اینکه قدیمی است برای خوانندهای که آن را نخوانده، همچون قابی است که دورنما و تصویری کلی از تاریخ ایران از دوران باستان تا پایان قاجار ارائه میکند. برای مثال وقتی یک کاوشگر یا گردشگر میخواهد وارد مجموعهای بزرگ تاریخی یا شهر باستانی هزارتویی شود در هنگام ورود به آنجا به تابلویی بر میخورد که اطلاعاتی کلی از آن شهر یا مجموعه به او میدهد. او با خواندن آن تابلو میتواند به تصویری اولیه یا شناختی کلی از آن مکان برسد و به تدریج به لایهها و موضوعات درونی آن بپردازد و اگر خواست قدم در مسیر تحلیل و نقادی بگذارد. این کتاب نیز همان تابلو را تداعی میکند.
مترجم کتاب «نوشتن تاریخ در عصر جهانی شدن» بیان کرد: کتاب دیگر که خواندن آن خالی از فایده نیست و برای هر خواننده ایرانی میتواند جذاب و مفید باشد، کتاب «پایهگذاران نثر جدید فارسی» اثر ارزشمند و رساله دکتری حسن کامشاد است. به نقل از نویسنده، این کتاب قدیمی برای نخستین بار در سال ۱۹۵۴ میلادی به انگلیسی منتشر شد که بعداً خودش در دهه هشتاد شمسی آن را به سبکی روان و شیوهای فارسی درآورد. نویسنده تصویری از نثر نوین فارسی در طول بیش از نیم قرن ارائه میکند که آیینهای از تحولات فرهنگی و اجتماعی معاصر نیز هست. تحول نثر زبان فارسی از دوران قاجار تا پایان دوران رضاشاه را میتوان بخش مهمی از دوران تکوین زبان و ادبیات نوین فارسی دانست.
وی گفت: وقتی ما در سده بیست و یکم و عصر انقلاب هوش مصنوعی زندگی میکنیم و با حجم زیادی از دادهها و اطلاعات به زبانهای مختلف روبهرو شدهایم، حیف است به دو کتاب اصیل و ماندگار یعنی تاریخ ایران زمین و پایهگذاران نثر جدید فارسی بی تفاوت باشیم.
نظر شما