دوشنبه ۲۴ مرداد ۱۳۹۰ - ۱۴:۲۹
ماهيت «زار» در ايران و كشورهاي ديگر بررسي شد

«زار در ايران و كشورهاي ديگر»، نوشته ماريا صباي‌مقدم، منتشر شد. این کتاب حاوی سفرنامه‌هايی ادبي و پژوهشي درباره ماهيت موجودي خیالی با نام «زار» و باورهای رایج درباره آن در نقاط مختلف است.*

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا)، براساس پژوهش‌هاي منتشرشده در اين كتاب، شباهت عقايد درباره «زار» در بسياري از كشورها وجود دارد كه طبق آن‌ها «زار»‌، به عنوان موجود اثيري در آدميان لانه مي‌كند و سبب ناخوشي آنان مي‌شود.
 
نويسنده در مقدمه اين كتاب نوشته است: «شباهت‌هاي حيرت‌انگيزي بين نحوه برگزاري مراسم زار در كشورهاي مختلفي كه در بسياري موارد فاقد مرزهاي مشتركند، ‌و در زمان حاضر نيز ارتباط گسترده اجتماعي و فرهنگي با هم ندارند، وجود دارد. هدف نويسنده از جمع‌آوري مطالب و نوشتن اين سطور در وهله اول تلاشي است در جهت به‌روز كردن اطلاعات در مورد زار. هدف ديگر گردآوري و خلاصه كردن تحقيقات درباره زار در كشورهاي ديگر، ‌فراهم آوردن زمينه كنكاش و موشكافي اين اعتقادات از جهت ريشه‌يابي و درك وجود و دلايل رواج آن است.»

صبای مقدم در مقدمه این کتاب می‌افزاید: «نكته ديگري كه درخور  توجه است اين است كه زار زير مجموعه‌اي از اعتقادات وسيع مردم سواحل جنوب غربي ايران به بادهاست. زار، در لغت‌نامه دهخدا به معني عجز، و اندوه و خشم‌ناک و ناراضي و بيزار به معناي جدا، دوري جوينده و همين طور متنفر و دلسرد آمده است.»
 

فصل «مراسم زار در مصر» در این کتاب اين‌گونه آغاز شده است: «گردا سنگرز در مطالعات خود در سال‌هاي 1980 ميلادي در قاهره با پيروي از ترنر، مراحل مراسم زار را به سه بخش تقسيم مي‌كند: انزوا، ‌انتقال و پيوستن به گروه. اين مراسم به ترتيب شامل جدا نگهداشتن بيمار از ديگران، ‌برگزاري مراسم و اجابت خواسته زار و در نهايت به جرگه زاريان در‌آمدن بيمار است.» 

«مراسم در كشورهاي گوناگون»، «‌مراسم در مصر»، «مراسم در سودان»، «مراسم در اتيوپي»، «اشاره‌اي به تاريخ برده‌داري و حضور سياهپوستان در ايران» و «نگاهي كوتاه به خليج‌فارس و استان هرمزگان»،‌ نام برخي از فصل‌هاي اين كتابند.

«زار در ايران و كشورهاي»، ‌از سوي انتشارات «نغمه زندگي» منتشر شده است. اين كتاب 95 صفحه و قيمت آن سه هزار و 500 تومان است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها