«مصريان باستان و همسايگانشان» عنوان كتابي است كه در آن فرهنگها و تمدنهاي باستاني مصريان، نوبهايها، هيتيها و بينالنهرينيها جان ميگيرند و به مخاطب خود نشان ميدهد كه اين فرهنگهاي باستاني تا چه حد در پيشرفت دنياي باستان تاثيرگذار بودهاند. اگر ميخواهيد مانند يك مصري لباس بپوشيد يا مانند يك نوبهاي خانه بسازيد ميتوانيد از دستورات اين كتاب پيروي كنيد.
اين كتاب به شما نشان ميدهد زندگي براي مصريان باستان و همسايگانشان، يعني مردمي از فرهنگهاي ديگر كه در مجاورت مصر ميزيستهاند چگونه بوده است.
بينالنهرينيها، نوبهايها، هيتيها، سوريانيها، ليبياييها و مردم شهرهاي اِربلا، عيلام، شوش و ماري، همگي در سرزمينهاي نزديك و تقريباً همزمان با مصريان باستان ميزيستهاند. اين كتاب علاوه بر مصريان، اطلاعاتي دربارهي سه همسايهي بزرگ و تاثيرگذار مصر يعني بينالنهرين، نوبه و هيتي به مخاطب ميدهد.
«مصريان باستان و همسايگانشان» با زندگي نخستين فرعون مصر كه پنج هزار سال پيش حكومت ميكرده آغاز ميشود و با شكست كلئوپاترا به دست روميان در سي سال پيش از ميلاد پايان مييابد. يعني فاصلهي زماني نزديك به سه هزار سال.
جالب است كه از زمانيكه نخستين مردمان در اين كتاب لباسهايشان را تهيه كردهاند، غذاهايشان را در زمينها و مزارع كاشتهاند و برداشتهاند، فرزندانشان را بزرگ كردهاند و داستانهايشان را نقل كردهاند بيش از پنجاه قرن (پنج هزار سال) گذشته است؛ اما با وجود اين فاصله، در اين كتاب، اطلاعات زيادي دربارهي زندگي فرهنگهاي باستاني مصر، نوبه و هيتي وجود دارد.
اطلاعاتي نظير اينكه: «مصريان، زنده يا مرده، طلسمهايي به خود ميبستند كه آن را «نظرقرباني» ميخوانيم. معتقد بودند كه نظرقربانيها آنها را در برابر شياطين و چشم بد محافظت و يا قدرت خارقالعاده و شانس بيشتري نصيبشان ميكرد. مصريان، نظرقربانيهاي گوناگوني با خود داشتند؛ اما دو طلسم از بقيه رايجتر و مشهورتر بود.
سرگينغلتان يكي از اين دو نظرقرباني و طلسم و به شكل سوسكهايي مقدس بود. مصريان بر اين باور بودند كه سرگين غلتان به طور سحرآميزي از گلولههاي سرگين (يا فضولات) به وجود آمدهاند. آنها معتقد بودند كه اين حشرات به شخص مرده كمك ميكنند تا دوباره به زندگي بازگردد.»
يا اطلاعاتي راجع به بينالنهرينيها: «بينالنهرينيها كارهاي قابل توجه بسياري انجام دادند: آنها نخستين قوانين نوشتاري را جمعآوري كردند؛ قصرهاي باشكوهي ساختند و زمينهاي خشكشان را به كمك شبكهاي از كانالها و آبراهها آبياري كردند؛ نخستين دستور غذاها را روي الواح گلي نوشتند و از طلا، عقيق سرخ و لاجورد آبي جواهرات زيبايي درست كردند.»
اما نويسنده در «مصريان باستان و همسايگانشان» تنها به ارائهي اطلاعات اكتفا نكرده و فعاليتهاي آموزشي جالبي را هم درنظر گرفته است. فعاليتهايي براي ساخت قايق بادباني مصري، كفشهاي هيتي، لوح گلي و رداي سلطنتي كه شما را بيشتر با دنياي باستان آشنا ميكند.
«گري بَكمن» استاد مطالعات و بررسيهاي هيتي و بينالنهريني دانشگاه ميشيگان در مقدمهي كتاب گفته است: «اين كتاب كه زيركانه نگارش يافته، حاوي اطلاعات مفيدي است؛ پروژهها و فعاليتهاي متنوعي معرفي ميكند و به اين ترتيب دري به زندگي مردماني در جهان باستان مانند مصريان، بينالنهرينيها، نوبهايها و هيتيها ميگشايد. تمام فعاليتها به درستي بازتاب اعمال و آيينهاي باستاني هستند و ميتوان آنها را با وسايلي كه در همه جا به سهولت يافت ميشود انجام داد. پس اين فعاليتها را در خانه انجام دهيد. آيا ميخواهيد مانند يك مصري لباس بپوشيد و راه برويد؟ مانند يك هيتي غذا بخوريد؟ مانند يك نوبهاي خانه بسازيد؟ فقط از دستورات اين كتاب پيروي كنيد!»
«مصريان باستان و همسايگانشان» اثر «ماريان بروايدا» است كه «مينا اعلا» ترجمهي آن را به عهده داشته است.
اين كتاب 188 صفحهاي را انتشارات ققنوس با قيمت 5500 تومان منتشر كرده است.
نظر شما