کتاب «جنبشها و نهضتهای سیاسی معاصر» در سال 90 از سوی انتشارات زمزم هدایت منتشرشد. این کتاب به بررسی برخی از مهمترین حرکتهای اسلامی معاصر در سراسر دنیا پرداخته است.-
تعاریف و کلیات، آغازگران نهضتهای اسلامی، جنبشهای اسلامی در شمال آفریقا، جنبشهای اسلامی در سایر نقاط، جمعبندی و نتیجهگیری، بخشهای اصلی این کتابند.
نهضت و جنبش، سیاست، اسلام، معاصر، واژههاییاند که در بخش نخست، معنا و تعریفی برای آنها ارایه میشوند. در ادامه این بخش، به برخی از مهمترین نهضتهای اسلامی معاصر از جمله جنبش شاه ولیالله دهلوی و جنبش سلفیه پرداخته شده است.
در بخش دوم کتاب با عنوان «جنبشهای اسلامی در خاورمیانه» مهمترین جنبشهای معاصر اسلامی در این منطقه بررسی و معرفی شدهاند كه از این میان میتوان به نهضتهای اسلامی ایران، نهضتهای شیعیان عراق، نهضتهای فلسطین، نهضتهای لبنان و نهضت اسلامی در افغانستان اشاره کرد. جنبش اخوانالمسلمین نیز در بخش سوم با عنوان «جنبشهای اسلامی در شمال آفریقا» بررسی شده است. در این بخش همچنین چند جنبش دیگر آفریقایی معرفی شدهاند.
نویسنده در بخش چهارم به سراغ آسیای مرکزی رفته، حرکتهای اسلامی در هند و جنوب شرقی آسیا مانند کشمیر و پاکستان را بررسی میکند. علاوه بر این، نهضتهای اسلامی در سایر کشورهای مسلمان از جمله بحرین و همچنین برخی حرکتهای اسلامی در اروپا و آمریکا، در این بخش بررسی شدهاند.
نویسنده کتاب «جنبشها و نهضتهای سیاسی معاصر» معتقد است «گرایش به اندیشه کار مردمی، جنبشهای اسلامی را به سوی وحدتطلبی مذهبی و قومی سوق داده است. جنبشهای اسلامی معاصر، همگی از انقلاب اسلامی ایران تاثیر گرفتهاند، زیرا انقلاب اسلامی ایران، ارزشهای فرهنگی نوینی را در مبارزه سیاسی جنبشهای اسلامی مطرح کرده که یکی از آنها، گرایش به جهاد است. جنبشهای اسلامی پس از انقلاب اسلامی ایران، جهاد و شهادت را به عنوان اصول اساسی پذیرفتهاند و به آن، به دید تکلیف و فرضیه دینی مینگرند.»
كتاب «جنبشها و نهضتهای سیاسی معاصر» تالیف مرتضی شیرودی در سال 90 توسط انتشارات زمزم هدایت، وابسته به پژوهشکده تحقیقات اسلامی با شمارگان 3000 نسخه، 200 صفحه و به بهای 30000 ریال منتشر شد.
نظر شما