به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، در این شماره از فصلنامه «آموزش جغرافیا» 11 مقاله گنجانده و بخشی هم به معرفی کتاب اختصاص داده شده است. آشنایی با کشور «جمهوری دموکراتیک سائوتومه و پرنسیپ» پایانبخش مطالب این مجله است.
در نخستین مقاله این مجله که با عنوان «نوسانات آبوهوایی» منتشر شده، علی اکبر دهقان به بررسی نوسانات آبوهوایی و شدت، تداوم، روند و سطح تحت تاثیر خشکسالی در شهر دهدشت و چرام، واقع در استان کهگیلویه و بویراحمد، پرداخته. وی برای تشریح بهتر مطالب و ارایه آمارهای مرتبط، از 10 جدول استفاده کرده که در آنها، متوسط سالانه بارش یا شرایط خشکسالی ایستگاه دهدشت بر اساس شاخصهای SPI نشان داده شدهاند.
فرشاد خلیلی زنوزی، در مقالهای با عنوان «گردشگری در زنوز» کوشیده به جاذبههای گردشگری در یکی از شهرهای استان آذربایجان به نام زنوز بپردازد. وی در بخشی از چکیده این مقاله مینویسد: «امید است با فراهم آوردن امکانات مناسب، موانع و تنگناهای گردشگری در این شهر برطرف شوند و همچنان که از نظر علمی و فرهنگی رشد داشته است، از نظر این پدیده هم رشد چشمگیری داشته باشد.»
در بخش بعد مصاحبهای از مهدی چوبینه با سیمین منافزاده، اکبر زارع، محمدابراهیم قانع و علی رضاییان، دبیران رشته جغرافیای استان یزد، آمده است. قانع در بخشی از این مصاحبه چنین گفته است: درس جغرافیا هم باید تئوری باشد و هم با کار عملی همراه شود. یعنی در کنار اینکه جغرافیا را درس میدهیم، دانشآموزان را باید به بعضی مکانها ببریم. ولی همین کار خیلی دشوار است. یعنی اگر دانشآموز را دو بار از مدرسه بیرون ببری، مدیر و اطرافیان مشکل ایجاد میکنند. این است که کار ما با موفقیت انجام نمیشود.»
علی حنظل عبدانی، کارشناس ارشد جغرافیا و برنامهریزی روستایی، در مقالهای با عنوان «روستاهای شهرستان آبادان» به تحلیل فضای آموزشی با استفاده از «سیستم اطلاعات جغرافیایی» پرداخته و کوشیده «نحوه توزیع امکانات فضاهای آموزشی» و «شعاع دسترسی مراکز آموزشی» را تجزیه و تحلیل کند.
«ساخت فیلم آموزشی و دیدگاه جغرافیدان» عنوان مقالهای است از عطیهسادات صابری. وی در این مقاله به چرایی استفاده از فیلم برای آموزش جغرافیایی پرداخته و انواع فیلمهای آموزشی، زبان تصویری فیلمساز و ذهنیت فیلمساز را بررسی کرده است.
صابری معتقد است جغرافیدان در ساخت فیلمهای آموزشی نیازمند زبانی ویژه است. وی در بخشی از مقالهاش مینویسد: «جغرافیدان به عنوان یک فیلمساز به «فلسفه فکری» نیاز دارد. فیلمی که او میسازد بیانکننده ذهنیت و تفکر خاصی در مورد موضوع جغرافیایی است.»
«زمین لغزشها و انواع روشهای مطالعه» مقاله مشترک سعید الفتی، فرشاد صفرپور و مهدی محمودآبادی است که هدف از پژوهش را مروری بر روشهای بررسی این پدیده طبیعی دانستهاند که گاه فعالیتهای انسانی هم موجب تشدید یا تسریع وقوع آن میشود.
ویژگیهای طبیعی تالاب چغاخور در مقالهای با عنوان «تالاب چغاخور؛ آشنای پرندگان آبزی» بررسی شده است. زهرا اسداللهی و افشین دانهکار با بیان اینکه این تالاب در ردیف هشت تالاب مهم کشور طبقهبندی شده است، تنوع زیستگاهی و جایگاه جغرافیایی آن را بررسی کردهاند.
در ادامه زلیخا محمودی به معرفی «پایگاههای اطلاعاتی جغرافیا» پرداخته و در مقاله بعد هم صباح ملک حسینی، کتاب معلم جغرافیای دوره پیشدانشگاهی رشته علوم انسانی را نقد و بررسی کرده است.
جرج بوگلیارلو در مقالهای با عنوان «پایداری شهری»، نگاهی انداخته به تنگناها، چالشها و الگووارهها. «خدر فرجکرده» این مقاله را ترجمه کرده است.
معاون دفتر برنامهریزی و تالیف کتابهاي درسی، کورش امیرینیا، در بخش «اخبار جغرافیایی» مروری داشته بر عملکرد گروه آموزشی جغرافیای استان مرکزی در سال تحصیلی 90-1389 و گزارشی از برگزاری دوره استانشناسی گیلان را ارایه کرده است.
وی در بخش معرفی کتاب هم به مرور چهار اثر در حوزه جغرافیایی یعنی «زارچ؛ شهری بر کرانه کویر» اثر جعفر شمسالدینی، «کاربرد روشهای تصمیمگیری چند شاخصه در جغرافیا» نوشته مهدی پورطاهری، «میراث جهانی زمین شناسی؛ یک چارچوب جهانی» با ترجمه رضا خوشرفتار و «مساحت و طول مرزهای جمهوری اسلامی ایران» پرداخته است.
نام رسمی، نام محلی، نام بینالمللی، آبوهوا، جمعیت، توزیع سنی، تولد و مرگ و میر، ترکیب نژادی، مذهب و زبان، پایتخت، نوع حکومت، کشاورزی و صنایع، نیروی کار، واحد پول، درامد ناخالص ملی و واردات و صادرات کشوری آفریقایی به نام جمهوری دموکراتیک سائوتومه و پرنسیب در بخش «آشنایی با کشورهای جهان» معرفی شدهاند.
علاوه بر این مطالب، دو تصویر رنگی ماهوارهای لندست 7 از استانهای گلستان و همدان هم پشت جلد این فصلنامه آمده است.
فصلنامه «رشد آموزش جغرافیا» به سردبیری دکتر سیاوش شایان و مدیر مسوولی محمد ناصری منتشر شده است. چهارمین شماره از دوره 26 این فصلنامه در 64 صفحه و به بهای 550 تومان منتشر شده است.
سهشنبه ۲۶ اردیبهشت ۱۳۹۱ - ۰۹:۲۹
نظرات