شنبه ۶ خرداد ۱۳۹۱ - ۱۱:۱۲
«شيخ احمد ياسين» در «زبر الحديد»

هشتمين جلد از مجموعه چهارده جلدی «زبر الحديد» كه به همت انتشارات بين‌المللی «الهدی» منتشر شده است به بنيانگذار جنبش مقاومت اسلامی در فلسطين (حماس) «شيخ احمد ياسين» اختصاص دارد. اين مجموعه كتاب به زبان‌های عربی و انگليسی منتشر شده‌‌اند.-

به گزارش خبرگزاری كتاب ايران (ايبنا)، كتاب «زبر الحديد 8؛ شيخ احمد ياسين» به مجاهد فلسطينی «شيخ احمد ياسين» می‌پردازد و زندگی پر پيج و خم او را در غزه فلسطين همراه با فعاليت‌های سياسی و مقاومت در برابر رژيم اشغالگر قدس تا ترورش به دست نيروهای اسرایيلی به اختصار بيان می‌كند.

اين كتاب از هفت بخش تشكيل شده است كه عنوان‌هاي زير را در برمی‌گيرند: «شيخ احمد اسماعيل ياسين (1937ـ 2004)»، «كودكی و جوانی»، «شيخ احمد و اخوان المسلمين»، «شيخ احمد و جمعيت اسلامی»، «شيخ احمد و حماس»، «شيخ احمد و مبارزه با رژيم صهيونيستی» و «ويژگی‌های شيخ احمد ياسين».

احمد اسماعيل ياسين، سال 1937 در روستای «الجوره» در ناحيه المجدل در جنوب غزه به دنيا آمد. مرحله ابتدايی را تا سال پنجم در مدرسه روستا گذراند اما بعد از جنگ سال 1948 كه به اشغال فلسطين و آوارگی ساكنان آن انجاميد، به همراه خانواده خود در 12 سالگی به غزه مهاجرت كرد.

در سال 1952 در يك حادثه ورزشی در ساحل غزه دچار فلج كامل شد به طوری كه حتی توان حركت دادن دست‌ها و انگشتان خود را هم نداشت و نمی‌توانست حتی قلم به دست بگيرد اما پس از تلاش بسيار توانست از دستان خود استفاده كند و تحصيلات خود را ادامه دهد. فلج او تا شهادتش همراه وی بود ولي اين ضايعه هيچ تأثيری بر شخصيت احمد ياسين نداشت و از شور و اشتياق او برای مبارزه در راه فلسطين كم نكرد. 

شيخ ياسين و فعاليت‌های سياسی
نخستين بار در دوره دبيرستان بود كه احمد ياسين با سياست آشنا شد. در آن زمان اخوان المسلمين فعاليت‌های گسترده‌ای در مدارس داشت و احمد ياسين هم در جلسه‌هایشان شركت می‌كرد، به سخنانشان گوش می‌داد و به سرعت جذب «جماعت اخوان المسلمين» شد. اما اوج اقدامات سياسی شيخ را بايد در تأسيس جنبش «حماس» جست‌وجو كرد. در سال 1987 شيخ احمد ياسين به همراه گروهی از فعالان اسلامگرا كه وابسته به نحله فكری اخوان المسلمين بودند سازمانی سياسی را با عنوان «جنبش مقاومت اسلامی (حماس)» در غزه تأسيس كرد. شيخ احمد ياسين همچنين نقش مهمی را در انتفاضه اول فلسطينی‌ها در آن سال كه به انتفاضه مساجد هم معروف شد ايفا كرد. از آن زمان شيخ به رهبر معنوی حماس تبديل شد.

شيخ احمد ياسين همواره مخالف مذاكره و صلح با رژيم اشغالگر قدس بود و به ضرورت مقاومت ايمان داشت. او معتقد بود گزينه «صلح» گزينه‌اي است كه برای ملت فلسطين ننگ و زيان به بارمی‌آورد. از اين رو در موضوع مذاكره با رژيم صهيونيستی همواره با «ياسر عرفات» در اختلاف بود. شيخ احمد به صراحت بيان می‌كرد كه «امكان برقراری دو دولت در فلسطين وجود ندارد. فلسطين می‌تواند به يك دولت اسلامی تبديل شود كه اعراب، يهوديان و مسيحيان در سايه اين دولت اسلامی در كنار هم زندگی كنند». اين ديدگاه اختلافاتی را بين جنبش حماس و حكومت خودمختار فلسطين ايجاد كرد به طوری كه این دولت چندين بار شيخ را مجبور به حبس خانگی كرد.

شيخ ياسين و مقاومت
تلاش شيخ احمد در ابتدا معطوف به اقدام فرهنگی در برابر رژيم صهيونيستی بود و هيچگاه به فعاليت‌های جهادی دعوت نمی‌كرد اما با بالاگرفتن محاصره و فشار اشغالگران قدس بر ملت فلسطين، شيخ هم به جمع كسانی پيوست كه خواهان اقدام نظامی و مقاومت مسلحانه ضد اشغالگران بودند.

شيخ احمد ياسين يك بار در سال 1983 به اتهام در اختيار داشتن سلاح و تشكيل سازمان نظامی و تحريك به نابودی يهودیان صهیونیست بازداشت شد و دادگاه نظامی اسرایيل او را به 13 سال زندان محكوم كرد اما در سال 1985 در جريان تبادل اسرا بين اسرایيل و «جبهه مردمی آزادسازی فلسطين» از زندان آزاد شد. بعد از اين تاريخ، شيخ بر ادامه اقدام جهادی عليه دشمن تأكيد بيشتری كرد و حجم فعاليت‌های خود را گسترش داد. همزمان گروهی را با عنوان «المجد» برای مبارزه با تفكرات غير اسلامی در فلسطين تأسيس كرد كه اين گروه به شاخه امنيتی حماس تبديل شد.

در سال 1991 يكی از دادگاه‌های نظامی اسرایيل به اتهام تحريك به ربودن و كشتن چند سرباز اسرایيلی و تأسيس جنبش حماس و دو شاخه امنيتی و نظامی آن، حكم زندان ابد را برای او صادر كرد اما اين‌بار هم در جريان تبادل اسرا بين اردن و اسرایيل در اكتبر 1997 آزاد شد. در آن سال ترور ریيس دفتر سياسی حماس «خالد مشعل» از سوی اسرایيل با شكست مواجه شد و اردن دو اسرایيلی را كه در اين ترور دست داشتند دستگير كرد و در مقابل آزادی شيخ احمد ياسين، آنان را به اسرایيل تحويل داد.

سرانجام در صبح اول صفر 1425 هـ. ق (22 مارس 2004) هنگامی كه رهبر معنوی مقاومت فلسطين، شيخ احمد ياسين ـ روی صندلی چرخ دار ـ به همراه فرزند و محافظ شخصی‌اش از مسجد خارج می‌شد مورد اصابت موشك‌ يك بالگرد اسرایيلی قرار گرفت و به شهادت رسيد.

جايگاه شيخ ياسين در فلسطين 
علاوه بر آن كه شيخ احمد ياسين از ضايعه فلج در رنج بود با بيماری‌های ديگری هم دست وپنجه نرم مي كرد. نابينايی چشم راست بر اثر شكنجه در بازداشتگاه‌های اسرایيلی‌ها، ضعف شديد در بينايی چشم چپ، التهاب گوش و حساسيت ريه از جمله ضايعاتی بودند كه شيخ، به ويژه اواخر عمر خود را با آن‌‌ها به سر برد. شرايط سخت زندان هم چندين بار شيخ را راهی بيمارستان كرده بود اما با اين حال شيخ احمد ياسين از نفوذ گسترده‌ای در بين فلسطينی‌ها برخوردار بود و نه تنها در زمان حياتش بلكه تاكنون رهبر معنوی و سياسی مقاومت فلسطين بوده است. شخصيت وی از او نمادی را ساخت كه به يكی از برجسته‌ترين چهره‌های ملی در فلسطين تبديل شد. 

كتاب «زبر الحديد 8؛ شيخ احمد ياسين»، تأليف «فاطمه وفايی زاده» به همت انتشارات بين‌المللی الهدی به زبان‌های انگليسی و عربی ترجمه و منتشر شده است. 45 صفحه از اين كتاب به زبان عربی و 47 صفحه از آن به زبان انگليسی اختصاص دارد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها