سه‌شنبه ۲۳ خرداد ۱۳۹۱ - ۱۱:۲۰
انتشار تنها 5 کتاب حوزه رفاه اجتماعي در سال‌های اخیر

رضا امیدی، نویسنده و پژوهشگر رفاه اجتماعی در نشست نقد و بررسی کتاب «آناتومی رفاه اجتماعی» گفت: در چند سال اخیر تنها پنج کتاب در حوزه رفاه اجتماعی نوشته شده و انتشار کتاب «آناتومی رفاه اجتماعی» را باید به فال نیک گرفت. همچنین معتقدم در این حوزه باید بیشتر به کتاب‌های ترجمه روی آورد تا تألیف.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، نشست نقد و بررسی کتاب «آناتومی رفاه اجتماعی» با حضور رضا صفری شالی و رضا امیدی دوشنبه 22 خردادماه در سرای اهل قلم موسسه خانه کتاب برگزار شد و اکرم امینی دبیری نشست را به عهده داشت. 

امیدی، نویسنده و پژوهشگر رفاه اجتماعی در این نشست بیان کرد: در ایران به رشته رفاه اجتماعی اهمیت داده نمی‌شود. این رشته در مقطع کارشناسی ارشد در دو دانشگاه و در مقطع دکترا فقط در یک دانشگاه در ایران تدریس می‌شود. معتقدم در این حوزه باید بیشتر کتاب ترجمه کنیم تا تالیف. ترجمه کتاب در این حوزه موجب می‌شود بسیاری از مفاهیم مشخص شوند. 

وی ادامه داد: به صورت حرفه‌ای نمی‌خواهم این کتاب را نقد کنم، بلکه فقط به عنوان یک خواننده این کتاب را نقد می‌کنم. ویراستاری کتاب در ایران ضعیف است و بسیاری از ناشران به ویراستاری اهمیت نمی‌دهند. این کتاب هم مشکلات ویرایشی دارد. همچنین مطالب این کتاب یکدست نیست و  فاقد نمایه و واژه‌نامه است، کتاب تالیفی حتما باید دارای واژه‌نامه باشد. 

این پژوهشگر رفاه اجتماعی بیان کرد: بسیاری از مباحث کتاب نو و تازه است. به عنوان نمونه در فصل پایانی کتاب به حوزه امنیت اجتماعی می‌پردازد و در زبان انگلیسی و فارسی، نخستین کتابی است که به این مبحث می‌پردازد. همچنین در این کتاب یک فصل به سلامت اجتماعی اختصاص دارد که می‌تواند منبع خوبی برای دانشجویان باشد. در این کتاب بسیاری از مفاهیم و شخصیت‌های رفاه گنجانده شده اما این کتاب هنوز به نظرات متاخر در حوزه رفاه اجتماعی نمی‌پردازد. 

امیدی گفت: محتوای کتاب فلسفی است اما به زبان ساده بیان شده  و این از مزیت‌های کتاب است. البته حجم کتاب شاید زیاد باشد و نویسنده می‌توانست حجم کتاب را کاهش دهد. مثلا بخشی از فصل سلامت اجتماعی قابل حذف بود. 

وی افزود: همچنین اگر فصلی که درباره اسلام و تامین اجتماعی است، حذف می‌شد بهتر بود. اسلام حوزه وسیعی است و دارای سنت‌های مختلف است. صحبت کردن در این حوزه بسیار دشوار است و حذف این فصل برای انسجام کتاب بهتر بود زیرا این فصل را می‌توان به صورت یک کتاب جداگانه چاپ کرد. 

رضا صفری شالی، نویسنده کتاب «آناتومی رفاه اجتماعی» نیز در این نشست گفت: رشته تخصصی‌ام در دانشگاه، رفاه اجتماعی است و از سال 73 تاکنون، در این رشته فعالیت کرده‌ام. همچنین در این حوزه هم تدریس و هم تحصیل می‌کنم. این عوامل انگیزه‌ای شد برای نوشتن کتابی در این حوزه. 

وی ادامه داد: در زمینه رفاه اجتماعی در ایران خیلی کتاب منتشر نمی‌شود. در این سال‌ها مباحث رفاه اجتماعی وسعت یافته‌اند و مباحث جدیدی مانند دولت رفاه، برابری و آزادی بوجود آمده‌اند. بسیاری از مفاهیم کتاب مانند اوقات فراغت، شهروندی، کیفیت زندگی و سلامت اجتماعی در سال‌های اخیر مطرح شده‌اند. مبحث آزادی بیشتر در کتاب‌های فلسفی مطرح شده اما من آن را به عنوان یک مقوله خاص در رفاه اجتماعی و حقوق شهروندی گنجانده‌ام. 

صفری افزود: در نوشتن این کتاب شرایط و مختصات کشورمان را در نظر گرفته‌ام. بخشی از کتاب حاصل پروژه‌های تحقیقاتی است که قبلا انجام داده‌ام. مثلا چند سال قبل یک پروژه در زمینه نشاط اجتماعی انجام دادم که انجام این پروژه در نوشتن مباحث نشاط بسیار به من کمک کرد. 

نویسنده کتاب «آناتومی رفاه اجتماعی» بیان کرد: در این کتاب سعی کرده‌ام که هم نظرات اندیشمندان غربی و هم اندیشمندان ایرانی را معرفی کنم. نظرات اسلامی در حوزه رفاه اجتماعی را در این کتاب گنجاندم تا یک کتاب جامع در این حوزه باشد. بودن رویکرد غربی و اسلامی در یک کتاب امکان مقایسه را به خواننده می‌دهد. اگر این مباحث در کتاب‌های جداگانه منتشر شود کمتر امکان مقایسه وجود دارد. 

وی گفت: یکی از انتقادها از این کتاب این است که چرا مبحث سلامت اجتماعی را به وزارت بهداشت تقلیل داده‌ام. در جواب باید گفت که در ایران، فقط وزارت بهداشت است که در حوزه سلامت فعالیت می‌کند و پرداختن به این مشکل، این واقعیت را آشکار می‌کند که در ایران سلامت اجتماعی به سلامت فیزیکی و شاید سلامت روانی تقلیل داده شده و وزارت بهداشت به تنهایی فقط برای بخشی از این سلامت اجتماعی برنامه‌ریزی می‌کند. 

صفری ادامه داد: ایده نوشتن این کتاب از سال 86 به ذهنم رسید که با دکتر جعفر هزارجریبی در این زمینه مشورت کردم و سپس شروع به نوشتن این کتاب کردیم. چون این کتاب به اجزا و ساختار رفاه می‌پردازد واژه آناتومی را از علوم پزشکی به عاریت گرفتم. البته بسیار تلاش کردم که عناوین دیگر را انتخاب کنم اما به نظرم این عنوان برای کتاب بهتر است. 

نویسنده کتاب «آناتومی رفاه اجتماعی» افزود: شاید این کتاب بیش از 70 درصد مبحث رفاه را در برمی‌گیرد و از این نظر یک کتاب نسبتا جامع است. در حال حاضر روی بسیاری از مباحث دیگر فعالیت و تحقیق می‌کنم که در چاپ دوم کتاب، این مباحث را به کتاب اضافه می‌کنم. البته اگر این کتاب بخواهد به یک دایره‌المعارف در زمینه رفاه اجتماعی  تبدیل شود باید دو جلدی باشد تا بعضی از مباحثی که در کتاب وجود ندارد به آن اضافه شود.
 
اکرم امینی نیز به عنوان مجری این نشست به معرفی این کتاب پرداخت و گفت: کتاب «آناتومی رفاه اجتماعی» به بررسی الگوهای رفاه می‌پردازد و به مثابه یک دایر‌ه‌المعارف در زمینه رفاه اجتماعی است. این کتاب همچنین به مباحث ذهنی و عینی رفاه می‌پردازد و در آن به بررسی تعامل رفاه اجتماعی و تامین اجتماعی پرداخته می‌شود.

کتاب «آناتومی رفاه اجتماعی» تالیف جعفر هزارجریبی و رضا صفری شالی با بهای 14هزار و 500 تومان و با شمارگان هزار و 200 نسخه از سوی انتشارات جامعه و فرهنگ منتشر شده ‌است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها