چهارشنبه ۱۹ مهر ۱۳۹۱ - ۱۵:۲۸
نگاهی به مطبوعات جهان یک روز پیش از انتخاب برنده نوبل ادبیات 2012

هر چند بازار حدس و گمان‌ها درباره برنده نوبل ادبی 2012 همچنان داغ است، اما به نظر می‌رسد رسیدن به یک وفاق جمعی کمتر در این حوزه امکان پذیر باشد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) به نقل از سایت نوبل، در حالی که نام برنده نوبل ادبی 2012 فردا 11 اکتبر(20 مهر) ساعت 13 به وقت استکهلم اعلام می‌شود، همچنان از هاروکی موراکامی با شانس 50 درصد به عنوان چهره اصلی برای دریافت نوبل ادبیات 2012 نام برده می‌شود. در همین حال منتقدان نشریات مختلف جهان به معرفی برترین چهره های مورد نظر خود می‌پردازند.

منتقد نشریه بلومبرگ می نویسد با توجه حدس و گمان‌ها، به نظر می‌رسد یک بار دیگر فیلیپ راث شانس دریافت جایزه نوبل را به دست نیاورد. این منتقد با یادآوری این که یوهانس وی.جنسن، برنده نوبل ادبی 1944 برای هجدهمین بار به این فهرست راه یافته بود وسر انجام این موفقیت را از آن خود کرد، می‌گوید این نویسنده که به عنوان پدر مدرنیسم دانمارکی شناخته می‌شود، از سال 1925 در راس امیددارن نوبل ادبیات جای داشت. این نشریه با حمایت از راث می‌نویسد اگر آکادمی نوبل فردا بار دیگر به این نویسنده مطرح آمریکایی پشت پا بزند، یادآور این خواهد بود که شاید با این کار می‌خواهد مایه تسلی این کمیته باشد که چهره‌ای را انتخاب کرد که اکنون کسی خارج از دانمارک او را به خاطر نمی‌آورد.

این در حالی است که اعضای آکادمی به شدت از اسرار پشت پرده انتخاب برنده هر سال محافظت می‌کنند و تا نیم قرن بعد اجازه برملا شدن اسرار چگونگی انتخاب برنده هر سال فاش نمی‌شود. این منتقد یادآور می‌شود هر چند فیلیپ راث اکنون از شانس یک به 16 برخوردار است که نسبت به سال پیش که یک به 25 بود بیشتر است، اما موراکامی با امید 50 درصد از همه مطرح تر است.

وی با اشاره به پیتر ناداس مجار که برای نوشتن رمان اخیرش 18 سال زمان صرف کرده، و آلیس مونروی کانادایی که چیزی بیش از داستان کوتاه در کارنامه ادبی اش ندارد، می گوید به نظر می رسد شانس مو یان نویسنده چینی نیز همچنان مورد توجه باشد زیرا گائو شینگجیان سال‌ها پیش از این که سال 2000 به عنوان برنده نوبل انتخاب شود، شهروندی فرانسه را دریافت کرده بود. وی همچنین یادآوری می‌کند که مارگارت آتوود کانادایی نیز از شانس چندانی برای دریافت این جایزه برخوردار نیست در حالی که آخرین کسی که از کانادا این جایزه را دریافت کرد سال بلو در سال 1976 بود و او نیز با توجه به این که در کودکی به آمریکا نقل مکان کرده بود، به عنوان نویسنده‌ای آمریکایی این جایزه را دریافت کرده است.

از سوی دیگر منتقد چاینا دیلی می‌پرسد آیا «مویان» نویسنده چینی در قد و اندازه‌های نوبل هست؟ وی یادآوری می‌کند که تا دیروز این نویسنده در مکان دوم پس از هاروکی موراکامی جای داشت و هنوز از شانس بالایی برای دریافت نوبل ادبیات برخوردار است اما پاسخ خود مو «من هیچ نظری ندارم» بوده است که اشاره‌ای به نام مستعار او نیز هست که به معنی «سخن نگو» است. در حالی که بسیاری از مجامع چینی ابراز امیدواری می کنند که این نویسنده برنده این جایزه شود و یکی از هواداران وی می‌گوید آثار مویان پر از زنده دلی، رنگ و رهایی است؛ در همین حال «یوفو» نویسنده دیگر چینی معتقد است جایزه نوبل به کسی که به تحسین استبداد بپردازد، تعلق نمی‌گیرد. اشاره او به یکی از «گناهان» مو است که به عنوان یکی از 100 نویسنده و هنرمند منتخب به رونویسی نطق مفصل مائو که 70 سال پیش ایراد شده بود پرداخت تا در یک کتاب منتشر شود.

دیلی باسکار نشریه‌ای است که در این میان با قاطعیت اعلام می‌کند با دنبال کردن روندی که طی شده می‌توان به این نتیجه رسید که هاروکی موراکامی عنوان برنده نوبل ادبیات 2012 را از آن خود خواهد کرد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها