«سیاستگذاری اجتماعی در خاورمیانه؛ پویاییهای اقتصادی، سیاسی و جنسیتی» نوشته مشترک «مسعود کارشناس» و «والنتاین مقدم» است. این کتاب که با ترجمه علیاکبر تاجمزینانی منتشر شده مقوله سیاست اجتماعی را از دیدگاه منطقهای بررسی میکند.-
وی درباره این نوشتار عنوان کرد: پژوهش حاضر مساله سیاست اجتماعی منطقه خاورمیانه را در متن مباحث سیاسی، اقتصادی و جنسیتی بحث و بررسی میکند.
تاجمزینانی مهمترین ویژگی این کتاب را انجام پژوهشهای آن توسط نهادی بینالمللی دانست و افزود: این کتاب تنها به وضعیت جاری مبحث سیاست اجتماعی نمیپردازد بلکه سیر تاریخی آن را هم مدنظر دارد و نظام اجتماعی منطقه یاد شده را دست کم از یک قرن پیش ریشهیابی میکند. همچنین بررسی این موضوع در متن تاریخی و بررسی سیاست، اقتصاد و نظام جاری کشورهای مهم منطقه خاورمیانه بر اهمیت مطالب این کتاب میافزاید.
مترجم کتاب درباره ضرورت ترجمه این اثر و کتابهای این حوزه گفت: بر اساس تحقیقاتی که در این زمینه انجام دادهام میدانم که متاسفانه نه تنها ترجمههای این حوزه بسیار اندک است بلکه اثر تالیفی هم در این زمینه وجود ندارد، از این رو با توجه به کمبود پژوهشهای سیاستگذاریهای اجتماعی تصمیم گرفتم این کتاب را که فصلی از آن به ایران اختصاص دارد، ترجمه کنم.
محقق و مدرس حوزه علوم اجتماعی بیان کرد: در فصل نخست کتاب که شاید بهتر بود در بخش نتیجهگیری عنوان شود، مقایسهای میان ایران و سایر کشورهای خاورمیانه و حتی جنوب شرق آسیا ـ که تشکیل دولت رفاه در آنها متاخرتر است ـ انجام شده که نکات قابل توجهی را بیان میکند.
وی با اشاره به این که این کتاب از منظر بیرونی به مسایل سیاستگذاری اجتماعی خاورمیانه مینگرد و افزون بر دیدگاهها، نقدهایی را نیز عنوان میکند، گفت: این موضوع میتواند انگیزهای برای طرح برخی سوالات و جرقهای برای تداوم این مسیر پژوهشی باشد.
مباحث این کتاب در هشت فصل تنظیم شده است که از این میان میتوان به «سیاست اجتماعی و توسعه تونس از زمان استقلال: دورنمای سیاسی»، «الجزایر: پیامدهای بحرانها، مراحل گذار و سیاست اجتماعی»، «سیاست اجتماعی در مراکش: تاریخچه، سیاست و توسعه اجتماعی»، «اقتصاد سیاسی سیاست اجتماعی در مصر»، «مشروطیت، تجدد و اسلامگرایی: اقتصاد سیاسی و سیاست اجتماعی در ایران» و «جنسیت و سیاست اجتماعی: حقوق خانواده و شهروندی اقتصادی زنان در خاورمیانه» اشاره کرد.
در بخشی از معرفی این نوشتار آمده است: «یکی از اهداف این کتاب بازگرداندن سیاست اجتماعی به عنوان موضوعی کانونی و محوری در تحلیل اصلاحات اقتصادی در منطقه منا(خاومیانه و شمال آفریقا) میباشد. کتاب حاضر به دنبال پاسخ به این سوال است که آیا میتوان از امکانپذیری سیاست اجتماعی توسعهای، مبتنی بر شمول اجتماعی و دموکراتیک در بافت کشورهای منطقه منا سخن گفت؟ و آیا دستور کار بازیگران اجتماعی مختلف و مسیرهای توسعه کنونی در کشورهای مورد مطالعه حاکی از امکانپذیری دستیابی به اینگونه از روابط بین دولت و جامعه است یا خیر؟»
نخستین چاپ کتاب «سیاستگذاری اجتماعی در خاورمیانه؛ پویاییهای اقتصادی، سیاسی و جنسیتی» را انتشارات دانشگاه امام صادق(ع) با شمارگان یک هزار نسخه در 428 صفحه و به بهای 13 هزار تومان منتشر کرده است.
نظر شما