یکشنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۳۹۲ - ۱۴:۵۹
حسینی: سنت وقف و اهدای کتاب نیاز به فرهنگ‌سازی و اطلاع‌رسانی دارد

سید محمد حسینی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در نشست روز اسناد ملی و میراث مکتوب گفت: رسانه‌ها باید با فرهنگ‌سازی در زمینه وقف و اهدای کتاب اطلاع‌رسانی و تبلیغ کنند. بسیاری از چگونگی و اهمیت اهدای مجموعه‌های مهم آگاه نیستند.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) مراسم بزرگداشت روز اسناد ملی و میراث مکتوب، ظهر امروز (22 اردیبهشت‌ماه) با حضور سیدمحمد حسینی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، اسحاق صلاحی، رییس کتابخانه ملی ایران و غلامحسین رحیمی و دکتر حسن بلخاری از استادان دانشگاه در سالن همایش‌های سازمان اسناد و کتابخانه‌ ملی ایران برگزار شد.

حسینی در این مراسم عنوان کرد: به عنوان مثال، مرحوم سیاوش پرواز از  افرادی بود که مجموعه نفیسی شامل 100 هزار اثر را به کتابخانه ملی زاهدان تقدیم کرد که این مجموعه شامل 70هزار کتاب و 30 هزار سند است که این اهدا، چنان که شایسته بود منعکس نشد.

وی اظهار کرد: مسأله اهدای کتاب باید از طریق رسانه‌ها و فرهنگ‌سازی تبلیغ شود. در کارهای فرهنگی اهتمام لازم را نداریم و همه از فرهنگ، دانش و علم دم می‌زنیم اما آن‌طور که باید و شاید به آن توجه نمی‌کنیم.

حسینی با ابراز رضایت از نامگذاری روزی به نام روز ملی اسناد و میراث مکتوب، اظهار کرد: این روز باید فرهنگ‌سازی شود و از ابتدا دانش آموزان با اهمیت کار آشنا شوند زیرا بسیاری از افراد آگاه نیستند و از اهمیت آن بی اطلاع‌اند.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان این‌که نسخه‌های خطی و میراث ارزشمند نفیس آثاری نیستند که در موزه‌های نگهداری شوند، عنوان کرد: این نسخه‌های خطی و آثار نفیس باید با توجه به امکانات امروز، دیجیتال‌سازی و تصویر‌برداری شوند و در اختیار محققان و پژوهشگران قرار بگیرند.

وی اظهار کرد: اگر در گذشته یک نسخه خطی را در اختیار محققان می‌گذاشتند این آثار ارزشمند نابود می‌شد اما باید این مخطوطات که هویت ملی ما هستند و ریشه در اسلام و تمدن اسلامی دارند، حفظ و تثبیت شوند.

حسینی اظهار کرد: این رسالت نخبگان، علما و اندیشمندان است که با کار و تحقیق و پژوهش این نهضت را به ثمر برسانند و نه این‌که در کشورهای دیگر علم و دانش خود را در اختیار نظام سرمایه‌داری قرار دهند.

وی گفت: تاکید بر حفظ میراث، نسخ خطی، مخطوطات و میراث گذشتگان که در طول تاریخ به دلیل حوادث طبیعی،کینه‌ورزی‌ها و جنگ‌ها در معرض نابودی قرارگرفتند و یا برخی نخواستند این میراث ارزشمند در اختیار مردم قرار بگیرد، نکته‌ای است که بر آن تاکید می‌کنیم.

وی افزود:اگر این تفکر و اندیشه میراث گذشگان در طول تاریخ صیانت شده به دلیل مجاهدت‌ها، مرارت‌‌ها و زحماتی است که علما و پیشینیان ما متحمل شدند و نسل به نسل منتقل شده است.

حسینی با اشاره به پیدایش کتاب‌های پارینه‌سنگی عنوان کرد: علما و پیشنیان ما به هر طریق تلاش کردند میراث مکتوب ما را از دستبرد محافظت کنند در حالی که بسیاری از آن‌‌ها در طول تاریخ از بین رفته وبه همین دلیل است که گاهی به برخی کتاب‌ها رجوع می‌شود اما پیدا نمی‌شوند.

وزیرفرهنگ و ارشاد اسلامی عنوان کرد: امروزه با توجه به پیشرفت  وظیفه‌ماست که از این آثار صیانت و برای معرفی آن‌ها تلاش کنیم و این آثار ارزشمند، میراثی نیستند که در موزه‌ها بمانند و ما به این دلیل به آن افتخار کنیم.

وی افزود: این مخطوطات، اسناد و کتاب‌‌ها هویت ملی کشور ما هستند و ما باید از آن‌ها صیانت کنیم زیرا کشوری با این پیشینه به ویژه در دوره بعد از اسلام که این همه آثار ارزشمند دارد، کشوری که تمدن‌ساز است و تعداد زیادی دانشمند به جهان عرضه کرده امروز هم می‌تواند تمدن‌ساز باشد اگر این حس اعتماد به نفس در جوانان ما به وجود بیاید.

حسینی اظهار کرد: آگاهی از زحمات گذشتگان و معرفی آن به نسل جوان باعث می شود، بفهمند، پیشینیان برای حفظ آثار گذشتگان چه زحماتی را متحمل شدند تا این فرهنگ منتقل شود و این امر پاسخی است برای دیگرانی که با کمترین بهانه‌ای کشور را ترک می‌کنند. 

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اظهار کرد: ما تاریخ پرباری از اسناد داریم که باید محافظت شود و دوران اخیر، به ویژه در دوران سلاطین و پادشاهان و همچنین رژیم پهلوی بسیاری از آثار را از دست دادیم. اکنون برخی با تاریخ‌سازی در کشور‌های همسایه مدعی فرهنگ ایرانی می شوند.
 
وی افزود: برخی کشور‌هابا وجود اقامت در منطقه‌ای که زمانی در قلمرو ایران بود، تلاش می‌کنند با زور و تزویر زبان خود را قالب کنند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها