عالمی در گفت وگو با خبرگزاری کتاب ایران( ایبنا)، اظهار کرد: به دلیل سالها بینظمی و جنگ در افغانستان متاسفانه فرهنگ در وضع بسیار بدی قرار دارد اما در سالهای اخیر با روی کارآمدن دولت کرزای نظمی نسبی از نظر فرهنگی در این کشور ایجاد شد.
وی با بیان اینکه وزارت اطلاعات و فرهنگ افغانستان با جدیت مشغول به کار است و تلاشهای گسترده ای را در زمینه ترویج صنعت نشر و فرهنگ مکتوب انجام دادهاست، عنوان کرد: انتشارات مختلفی بعد از روی کار آمدن حامد کرزای فعال شدند و با سرعت در حال کار کردن هستند و همچنین نشریات مختلفی داریم که بعد از ورود این دولت چاپ میشوند.
عالمی با اشاره به اینکه بیشتر کتابهای عرضه شده در افغانستان در کشورهای دیگر منتشر میشوند، اظهار کرد: کتابهای ایرانی به دلیل عظمت زبان فارسی بسیار مورد استفاده دانشجویان و قشر فرهنگی افغانستان قرار می گیرد و بسیاری از کتابهای این کشور از طریق ایران و پاکستان منتشر میشود.
رایزن فرهنگی افغانستان در ایران با بیان اینکه توزیع کتاب در افغانستان وضع مناسبی ندارد، گفت: عرضه و توزیع کتاب در این کشور تعریفی ندارد، اما تجربهای که در این سالها از طریق مراوده با کشورهای مختلف کسب شده، وضع خوبی را برای صنعت نشر این کشور فراهم کردهاست.
وی با اشاره به اینکه ناشران ایرانی در افغانستان شعبه و فعالیت مستقلی ندارند، عنوان کرد: ناشران این کشور که تعداد معدودی هستند با انتشاراتی در ایران و پاکستان همکاری دارند.
عالمی افزود: پیش از روی کار آمدن دولت کرزای فقط چاپخانههای دولتی در افغانستان مشغول به کار بودند و بعد از شروع فعالیت این دولت، انتشارات مختلفی پا گرفتند و کتابهای بسیاری در این کشور منتشر شدند.
رایزن فرهنگی افغانستان در ایران درباره وضع کتابخانههای عمومی افغانستان در طول جنگ و حمله آمریکا به این کشور و آسیب دیدن منابع بهویژه نسخههای خطی کتابخانههای معتبر گفت: متولیان فرهنگی و مسوولان کتابخانهها تلاش خود را برای حفاظت از این مکان کردهاند و نسخههای خطی کتابخانهها بهطور قابل ملاحظهای در طول جنگ آسیب ندیدند.
مشکل نگهداری و مرمت کتاب
وی با بیان اینکه اکنون به دلیل وضع کلی افغانستان مشکلاتی در زمینه نگهداری، مرمت و معرفی کتابها در کتابخانههای این کشور وجود دارد، گفت: در این سالها مراودهها و نشستهای خوبی با کشورهای مختلف صورت گرفتهاست، از جمله سفر رییس کتابخانه ملی و رییس آرشیو ملی افغانستان به ایران که در امضای تفاهمنامه و انتقال تجربیات بسیار ثمربخش بود.
عالمی درباره تعداد کتابخانههای معتبر افغانستان و همچنین آمار منابع کتابخانههای این کشور اظهار کرد: آماری از تعداد دقیق منابع و کتابخانهها در این کشور در دست نیست، زیرا در سالهای اخیر کتابخانههای زیادی در افغانستان ایجاد شدهاست، اما به دلیل پراکندگی نمیتوان تعداد آنها را ذکر کرد. کتابخانه ملی، مجلس و دانشگاه کابل مهمترین مراکز کتابخانهای در این کشور هستند.
راه دراز پیش رو
وی با تاکید بر اینکه برنامهای برای هفته کتاب در افغانستان وجود ندارد، عنوان کرد: برنامههای فرهنگی مشخص و تعریف شده در هفته کتاب از سوی رایزنان فرهنگی در کشورهای مختلف وجود ندارد اما با توجه به مشکلات؛ این کشور تا رسیدن به جامعه مطلوب فرهنگی و اجرای برنامههای منسجم مانند برنامههای مشخص هفته فرهنگی از جمله هفته کتاب، فاصله زیادی دارد.
ارتقای سطح سواد
رایزن فرهنگی افغانستان در ایران در پاسخ به این پرسش که« مهمترین نیاز کشور افغانستان در حوزه توزیع کتاب و صنعت نشر چیست؟» گفت: نخست باید سطح سواد خواندن و نوشتن را در افغانستان ارتقا دهیم زیرا این شاخص فرهنگی نسبت به دیگر کشورهای منطقه بهویژه ایران در سطح بسیار نازلی قرار دارد.
دوشنبه ۲۷ آبان ۱۳۹۲ - ۱۲:۱۶
نظر شما