چهارشنبه ۲۹ آبان ۱۳۹۲ - ۱۰:۵۰
پاسخگویی به نیازهای زمان با تبیین و تشریع دین

نویسنده کتاب «تشریع و تبیین دین در قرآن و سنت» گفت: تبیین و تشریع دین یکی از ضرورت‌های بشر در طول دوران غیبت است، زیرا با استناد به قرآن و سنت می‌توان با تبیین و تشریع دین، پاسخگوی نیازهای زمان بود./

دکتر سیدحمیدرضا میرعظیمی در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، اظهار کرد: موضوع اصلی این کتاب به حوزه فلسفه دین، فقه، اجتهاد و استنباط اختصاص دارد و برای مخاطبان خاص این حوزه تخصصی نگاشته شده‌است. البته زبان کتاب به‌گونه‌ای است که امکان استفاده را برای دیگر مخاطبان هم فراهم می‌کند.

معاون علمی دانشکده الهیات دانشگاه تهران عنوان کرد: هیچگونه نوآوری و نظریه‌پردازی در عرصه علوم انسانی و اسلامی بدون استفاده از مبانی، روش‌ها و منابع معتبر امکان‌پذیر نیست و نظریه‌پردازی باید مطابق موضوعات مشخص صورت گیرد.

میرعظیمی گفت: در این کتاب، تعریف مبانی با تعاریف اصول دین آغاز شده است. به عنوان مثال، از دین، شریعت، تشریع و تبیین آغاز می‌شود و سپس به بحث تبیین نظریه دین می‌رسد.

وی با بیان این‌که نظریه تبیین دین موضوع جدیدی به شمار می‌آید که با نوآوری صورت گرفته‌است، گفت: در آیات و روایات بسیاری بحث تبیین دین متناسب با شرایط مکانی و زمانی مطرح شده‌است اما تاکنون مانند این کتاب به این بحث پرداخته نشده بود.

عضو هیات علمی دانشگاه تهران اظهار کرد: در کتاب «تشریع و تبیین دین در قرآن و سنت» تلاش شده‌است در حوزه تعاریف به عنوان مبنا، تعریف‌های جامعی ارایه و بر اساس آن سیر منظمی ترسیم شود که نتیجه آن «نظریه تبیین دین» است، به این معنا که در مرحله ختم نبوت و تشریع پایانی دین «تبیین دین» باید این قابلیت را داشته باشد که بتواند به همه نیازهای بشر برای هدایت انسان در همه زمان‌ها و مکان‌ها پاسخگو باشد.

این نویسنده و پژوهشگر دینی یادآور شد: در صورت دسترسی نداشتن مستقیم و کامل به روشنگران حقیقی و مطلق دین، نقص در تبیین دین متناسب با شرایط مکانی و زمانی رخ می‌دهد. این نقص را حتی اگر هم اندک فرض کنیم، در طول زمان بیشتر آشکار خواهد شد، به این دلیل که مسایل جدید و نوینی مطرح می‌شوند که نیازمند پاسخگویی‌اند. 

معاون علمی دانشکده الهیات دانشگاه تهران با بیان این‌که «شاخه‌ها و جنبه‌های مختلف تبیین دین و کتاب الهی با موضوعاتی مانند تفسیر، شرح و بسط مفاهیم بیان شده‌اند» عنوان کرد: تشریع و تبیین دین در کتاب الهی و سنت با استناد به مصادیق بیرونی با عنوان «تاویل» و «تفسیر احکام» متناسب با وضع خاص زمانی و مکانی مطرح می‌شود. 

 میر عظیمی اظهار کرد:  نقص در «تبیین» در طول زمان بیشتر آشکار می‌شود تا جایی که در روایات ما ذکر شده در آخر‌الزمان و هنگام ظهور منجی(عج) برای بسیاری این تصور پدید می‌آید که ایشان امر و آیین جدید را آورده‌است اما نه به این معنا که حقیقتا دین جدیدی آورده شده باشد، بلکه فاصله گرفتن بسیار زیاد تبیین‌های ناقص صورت گرفته از دین با آن‌چه شایسته است، منجر می شود تا در دین کنونی جامعه و آیینی که از سوی امام عصر(عج) پیدا خواهد شد، تفاوت زیادی احساس شود. 

وی با بیان این‌که در این کتاب تلاش شده‌است راهکارهایی ارایه و تا حد امکان این نقص‌ها کاسته یا از میان برداشته شوند، گفت: از میان رفتن یا کمرنگ شدن این نقص‌ها کمک می‌کند تا مبانی و اصول دین به شکل حقیقی خود عرضه شوند. 

کتاب «تشریع و تبیین دین در قرآن و سنت» با شمارگان یکهزار نسخه و در 280 صفحه، نخستین بار از سوی انتشارات خانه تاریخ و تصویر ابریشمی منتشر شده‌‌است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط