پنجشنبه ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۳ - ۲۱:۵۲
کمبود منابع تحلیلی برای شبکه‌های اجتماعی در ایران

عليرضا اكبري‌تبار، پژوهشگر گفت: منابعي كه براي تحليل شبكه‌هاي اجتماعي در ايران تاليف شده است كم بوده و تعداد انگشت‌شماري از آنها به مولفان ايراني اختصاص دارد.

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا) اكبري‌تبار كتاب‌هايي مانند «درآمدي بر شبكه‌هاي اجتماعي»، «تحليل شبكه‌هاي اجتماعي با Nodxel » و «تحليل شبكه‌هاي اجتماعي به همراه آموزش نرم‌افزار يوسينت» را از جمله تاليفات ايراني برشمرد كه در تحليل شبكه‌هاي اجتماعي مباحثي را مطرح مي‌كنند.

وي در كنار اشاره به آثار مولفان ايراني چندين كتاب خارجي را به حاضران پيشنهاد داد تا براي تحليل شبكه‌هاي اجتماعي از آن استفاده كند.

محمد امين عرفان‌منش، ديگر سخنران اين نشست بود. وي که از علاقه‌مندان به تحليل شبكه‌هاي اجتماعي است گفت: به محققان توصيه مي‌شود ابتدا سوال تحقيق خود را پيدا كرده و سپس رويكرد مطالعه خود را ارزيابي کرده و آن را مشخص كنند.

وي در ادامه ترسيم و مطالعه شبكه‌هاي اجتماعی هم تاليفي در موضوعات پژوهشي مختلف، ترسيم و مطالعه شبكه‌هاي هم استنادي و بررسي شبكه‌هاي اجتماعي و روابط ميان افراد را در كنار بررسي انواع شاخص‌هاي خرد و كلان، تحليل زيرگروه‌هاي شبكه‌هاي اجتماعي و مطالعه رسانه‌هاي اجتماعي، عمومي و علمي از جمله موضوعاتي دانست كه محققان مي‌توانند از آن‌ها استفاده كنند.

عرفان‌منش شبكه‌هاي اجتماعي هم تاليفي، هم استنادي، و آلتمتريكس را از جمله شبكه‌هاي اجتماعي دانست كه افراد مي‌توانند داشته‌هاي علمي و مقالات خود را در آنها نمايه كنند.

وي شبكه هم تاليفي را شبكه‌اي دانست كه در آن مقالات و داده‌ها توسط چند نويسنده تاليف شده است و شبكه هم استنادي نيز شبكه‌اي است كه در آن به عنوان مثال دو یافته با يك یافته علمی مقايسه مي‌شود.

وي شبكه آلتمتريكس را شبكه‌اي دانست كه مقالات را مي‌توان در آن دانلود كرد، با توجه به اينكه امكان دست‌بردن به اطلاعات و تعداد دانلودها در آن ميسر است.

عرفان‌منش ادامه داد: براي تحليل شبكه‌هاي اجتماعي ابتدا بايد نودها و لينك‌ها را مشخص كنيم كه آيا مي‌خواهيم كل شبكه را بررسي كنيم يا مي‌خواهيم بر يك نوع رابطه خاص تمركز كنيم و سپس نمونه‌گيري كرده و لينك‌هاي جهت‌دار و بي‌جهت را از يكديگر تشخيص داده و تفسير كنيم.

اكبري تبار به عنوان كارشناس شبکه‌های اجتماعي گفت: برخي از شبكه‌هاي اجتماعي اپلي‌كيشن‌هايي را براي استفاده از داده‌ها فراهم كردند كه مي‌توانيم از آن‌ها براي تحليل شبكه‌ها استفاده كنيم.

وي افزود: شبكه‌هاي اجتماعي مانند توئيتر در دو سال گذشته اپلي‌كيشيني را براي شبكه خود تعريف كرده بود كه قابليت داده‌پردازي در آنها به وفور يافت مي‌شد.

وي در بررسي شبكه‌هاي اجتماعي گفت: بعضی اوقات شبكه اجتماعي ادامه ارتباط واقعي در جهان خارج است. اما در برخي موارد این شبكه‌ها به عنوان يك رسانه و محل ظهور برخي مسايل است.

اميررضا اصنافي ديگر سخنران اين نشست گفت: سواد اطلاعاتي يكي از ملزومات جامعه اطلاعاتي به شمار مي‌رود كه از طریق آن همه بتوانند اطلاعات خود را به دست بياورند و قادر باشند از آنها استفاده كرده و تفاوت و شباهت‌ها را بررسي كنند.

وي بحث روش‌شناسي شبكه‌هاي اجتماعي و بررسي شاخص‌ها را از ديگر ملزومات ارتباط در حوزه علم دانست.

نشست «كاربردهاي تحليل شبكه‌هاي اجتماعي در محيط‌هاي دانشگاهي» عصر امروز در محل سرای کتاب و رسانه بیست و هفتمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران برگزار شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها