مرتضی سرهنگی در آیین رونمایی «عصرهای کریسکان» گفت: معتقدم که آینده ادبیات ایران ادبیات انقلاب و جنگ است. یقین دارم که روزی ادبیات انقلاب اسلامی، میدان نقش جهان ادبیات ایران میشود.
در ابتدای این آیین، مرتضی سرهنگی مدیر دفتر ادبیات و هنر مقاومت حوزه هنری، ضمن تبریک این اثر به جامعه ادبیات و هنر مقاومت، گفت: چند سال قبل وقتی کتاب «شُنام» نوشته گلزار راغب که شامل خاطرات او بود، به دستم رسید، همان روز مشغول خواندنش شدم و آنقدر مجذوب آن شده بودم که خودم را در ساعت 11 شب همان روز در دفتر کارم در حوزه هنری یافتم. خوشحال بودم که یک سرباز خودش خاطراتش را نوشته است و گمان نمیکردم او کتاب دیگری بنویسد زیرا به عنوان یک سرباز وظیفهاش را انجام داده بود. اما گلزار در این عرصه ماند و به خاطرات سعیدزاده به عنوان شخصی مرموز در خاطراتش پرداخت. چهرهای که حدس میزدیم پر حرف و پرخاطره باشد.
ادبیات انقلاب، نقش جهان ادبیات ایران
چهره سال هنر انقلاب اسلامی درباره نوع خاطرات آمده در کتاب «عصرهای کریسکان» اظهار کرد: وجود دو روایت موازی در این کتاب از محاسن آن است. دو روایت در این کتاب وجود دارد؛ نخست روایت خودش از گروههای ضد انقلاب و دیگر، روایتی که همسرش از جنگ در زندگی بیان میکند. مخاطب شاهد روایت از دو جنگ در کتاب است. جنگ سعیدزاده که در آن سه سال اسارت در دست کوموله و چهار سال اسارت در دست دموکراتها را تجربه کرد و روایت همسرش از جنگ خودش در زندگی. همسر او به نظر من قهرمان کتاب است. زیرا اگر این همسر و مادر سعیدزاده در پشت این خانواده نمیایستادند، زندگی آنها فرو میریخت. این نوع ایستادگی برای مردمان امروز که از همه چیز گلهمندند درسآموز است.
سرهنگی کتاب خاطرات را مانند انسانی دانست که با مخاطب سخن میگوید و افزود: کتاب خاطرات مانند یک همصحبت کاغذی است. معتقدم که آینده ادبیات ایران ادبیات انقلاب و جنگ است. امیدوارم آثار دیگری هم از گلزار منتشر شوند. یقین دارم که روزی ادبیات انقلاب اسلامی، میدان نقش جهان ادبیات ایران میشود.
تالیف 6 کتاب درباره رنجهای مردم کردستان
سردارحسن رستگار پناه، جانشین مرکز مطالعات امنیت پایدار ستاد کل نیروهای مسلح، دیگر سخنران این آیین بود. وی درباره «عصرهای کریسکان» گفت: هنگامی که انقلاب اسلامی به پیروزی رسید، با آنکه امام خمینی(ره) در پیغامی از مردم خواستند که اسلحهها را زمین بگذارند، سهم خواهان انقلاب با اسلحه در پی سهم خود بودند.
وی با بیان اینکه در کردستان خاطرات جذاب متعددی از روزهای دفاع مقدس وجود دارد که باید ثبت شوند، افزود: در این زمینه، ستاد کل نیروهای مسلح 6 عنوان کتاب تالیف کردهایم که به ماجراهای شهرهای مهاباد، مریوان، کردستان، بانه و سقز پس از وقوع انقلاب اسلامی میپردازد.
محمد جواد سبحانیفر استاد دانشگاه امام حسین نیز در این برنامه گفت: «عصرهای کریسکان» بسیار مرا تحت تاثیر قرار داد و تا پیش از این اثری من را این چنین متاثر نکرده بود. خاطرات این کتاب در شهر سردشت میگذرد؛ نخستین شهری که در جهان تحت بمباران شیمیایی قرار گرفت. امیدوارم این کتاب در سطح وسیع منتشر شود و مطمئنم «عصرهای کریسکان» بسیار اثرگذار خواهد بود.
در ادامه این مراسم، امیر سعیدزاده راوی خاطرات کتاب «عصرهای کریسکان» اظهار کرد: هر چه داریم از مکتبی است که امام شهیدان ترسیم کرد. درست است که من، کُرد و سنی مذهب هستم اما افتخارم این است که متعلق به ایرانم. من بعد از حادثه کربلا، هرگز نخواندم که کسی مانند امام خمینی (ره) پرچم آزاداندیشی بلند کند و به جهانیان نشان دهد. امنیت امروز کشورمان به خاطر قطره قطره خون شهیدانست. هر چند از نبودن آنها برای آنکه ثمره خون خود را ببینند، متاسفم.
نمیخواستم کینه مردم از ضد انقلاب پاک شود
امیر سعیدزاده سپس در توضیحی درباره «عصرهای کریسکان» گفت: «کریسک» در زبان کردی به معنای سنگ گلآلودی است که در رودخانه مانده و با گذر آب صیقل خورده است. «کریسکان» هم نام منطقهای در کردستان است و نام این کتاب را به یاد شهدای گمنامی که به دست ضد انقلاب در این منطقه شهید شدند «عصرهای کریسکان» گذاشتم.
سپس کیانوش گلزار راغب، نویسنده این خاطرات گفت: دوست نداشتم در این کتاب اشک مخاطب را سرازیر کنم زیرا این بغض از ضد انقلاب است و دوست داشتم این کینه در دل مخاطب نسبت به این گروهکها باقی بماند. امیدوارم توانسته باشم سوءاستفادههایی که ضد انقلاب قصد داشت از انقلاب اسلامی کند را در این کتاب نشان دهم.
گلزار راغب با گلایه از این که راوی همکاری زیادی با او نداشته است، افزود: این کتاب شامل همه خاطرات سعید زاده نیست و او بخشی از خاطراتش که مربوط به سالهای پس از جنگ تحمیلی و اسارت چهار سالهاش به دست نیروهای دموکرات و نیز ماجرای حضورش در حمله به پادگان اشرف میشود را محرمانه میداند و امیدوارم بتوانم روزی خاطرات نگفته او را هم بنویسم. این کتاب دو ویژگی ومهم دارد. نخست بیان خاطرات خانوادی و دیگر، دو روایی بودن.
در پایان این مراسم، کتاب «عصرهای کریسکان» با حضور مرتضی سرهنگی، مدير دفتر ادبيات مقاومت و پايداري، سردار حسن رستگار پناه، جانشین مرکز مطالعات امنیت پایدار ستاد کل نیروهای مسلح، محمد جواد سبحانیفر استاد دانشگاه امام حسین، امیر سعیدزاده، راوی این کتاب و کیانوش گلزار راغب، نگارنده خاطرات رونمایی شد.
نظر شما