یکشنبه ۲۹ آذر ۱۳۹۴ - ۰۹:۰۳
رییس حوزه هنری: مقام معظم رهبری در رشد و تعالی شعر معاصر نقش غیر قابل انکاری دارند/ مجاهدی: دهه گذشته، دهه شکوفایی شعر بود

محسن مومني شریف، رييس حوزه هنری در مراسم رونمايي از کتاب «آيينه گرداني»‌ با اشاره به نقش مقام معظم رهبری در شعر معاصر گفت که بدون شک نقشی که مقام معظم رهبری در رشد و تعالی شعر معاصر دارند، نقشی ممتاز و غیر قابل انکار است. همچنین محمد علی مجاهدی در این مراسم گفت که طبق گفته اکثر سخن‌شناسان بزرگ معاصر، دهه گذشته، دهه شکوفایی شعر در کشور بوده است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، آیین رونمایی و معرفی کتاب «آینه گردانی»، مجموعه اشعار شاعران آیینی در محضر رهبر انقلاب، به همت موسسه پژوهشی فرهنگی انقلاب اسلامی و با مشارکت حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی و موسسه فرهنگی هنری شهرستان ادب، عصر شنبه 28 آذرماه  با حضور حجت‌الاسلام والمسلمین محمدی گلپایگانی، رییس دفتر مقام معظم رهبری، محسن مؤمنی شریف، رییس حوزه هنری، علیرضا مختارپور، دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، محمدعلی مجاهدی، شاعران آیینی و اصحاب رسانه در تالار سوره حوزه هنری برگزار شد.

محسن مؤمنی در ابتدای این مراسم ضمن خیر مقدم از طرف خود و همکارانش در حوزه هنری گفت: بدون شک نقشی که مقام معظم رهبری در رشد و تعالی شعر معاصر دارند، نقشی ممتاز و غیر قابل انکار است. در روزگاری که برخی مسئولان تلقی‌شان از شعر خوب نبود ایشان از آن دفاع کردند تا ترقی کند، به همین منظور نگاه ایشان یک نگاه تشریفاتی نبود، بلکه نگاهی اعتقادی بود. چراکه به سراینده، زبان و محتوای شعر اعتقاد دارند و با دیدی تخصصی به آن نگاه می‌کنند.

رییس حوزه هنری ادامه داد: ایشان می‌فرماید «شعر ثروت ملی است»  پس بی شک ملتی که به شعر  و ادبیات توجه نکند در بیان حقایق جامعه بی زبان است. ایشان به دفعات از شعر دفاع کردند، حتی زمانی که مسئولیت نداشتند. به خاطر داریم ایشان در روزهای اول انقلاب به جمع شاعران می‌رفتند و شاعران را به انقلاب اسلامی دعوت می‌کردند.
 
 10 دیدار و 37 توصیه به شاعران

در ادامه این مراسم، علیرضا مختارپور، دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور با اشاره به مراسم معرفی کتاب «آیینه گردانی» اظهار کرد: بهانه این مراسم، بازگشایی  و معرفی کتاب آیینه گردانی است. این کتاب مجموعه اشعاری است که در نیمه ماه رمضان خدمت مقام معظم رهبری خوانده شده است. البته مراسم شعرخوانی مختص به دوره رهبری ایشان نیست چراکه حضرت آقا قبل از انقلاب نیز در جلسات شعر شرکت و شعرها را نقد می‌کردند.

وی ادامه داد: در گذشته در این جلسات داستان هم خوانده می‌شد اما در دو دهه گذشته این جلسات به شعر اختصاص داده شده است و در آن اشعار عاطفی، عاشقانه، اجتماعی و آئینی خوانده می‌شود. این کتاب شامل 274 شعر از 176 شاعر است که از سال 68 تا 92 در حضور مقام معظم رهبری به شعرخوانی پرداخته‌اند.

مختارپور در توضیح نحوه جلسات شاعران با مقام معظم رهبری گفت: رهبر انقلاب در پایان جلسات خود بین 20 تا 50 دقیقه با شاعران صحبت می‌کنند. ایشان از سال 86 تا 94 در مجموع 10 دیدار را با شاعران داشتند که در مجموع 37 نکته و توصیه بیان شده است که به دلیل کم بود وقت، به بیان تنها چند نکته و توصیه از صحبت‌های مقام معظم رهبری اکتفا می‌کنم.

دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور با اشاره به توصیه‌های مقام معظم رهبری به شاعران افزود: ایشان بسیار از ظهور شاعران جوان خرسند هستند و بیان داشتند که نشانه‌هایی از سبک جدید در شعرهای چند سال اخیر دیده می‌شود که با همت شاعران می‌توان این سبک را شکوفا کرد. ایشان معتقدند که شاعر از چند بعد قابل تشخیص است به همین دلیل همیشه مسیر را به شاعران جوان نشان می‌دهند و حتی کتاب‌های مفید را به آنها معرفی می‌کنند.

وی ادامه داد: همچنین ایشان معتقد هستند که شاعر در برابر خداوند، مکتب مظلوم شیعه، انقلاب اسلامی و اتفاقاتی که در جهان رخ می‌دهد مسئول است. بر اساس نظر مقام معظم رهبری، شاعر نمی‌تواند بی‌طرف باشد و باید از جبهه حق و مظلوم دفاع کند و باید در محافل سالم حضور پیدا کند. چراکه در گذشته داشتیم شاعری را که در مشهد زندگی می‌کرد و در مدح امام رضا (ع) و ائمه اطهار (ع) شعرهای بسیار خوبی را می‌گفت اما بعد از سفر به دربار هند تبدیل به یک فرد عرق‌خور، بی‌دین و بی تعهد شد.

مختار پور در بخش پایانی صحبت‌هایش اظهار کرد: باتوجه به رشد شبکه‌های اجتماعی، مقام معظم رهبری همیشه می‌فرمایند که باید مواظب باشیم که شعر ما به سمت پوچی و ابتذال اخلاقی نرود. به همین منظور مسئولان باید نگاه ویژه‌ای به این موضوع داشته باشند.
 
 
دهه گذشته، دهه شکوفایی شعر در کشور بوده است
محمدعلی مجاهدی، شاعر آئینی که دیگر سخنران این مراسم بود به رشد شعر بعد از انقلاب اسلامی اشاره کرد و گفت: طبق گفته اکثر سخن شناسان بزرگ معاصر، دهه گذشته، دهه شکوفایی شعر در کشور بوده است و هم از نظر کمی و هم از نظر کیفی پیشرفت داشته‌ایم. البته در کنار این رشدها ریزش‌هایی نیز وجود داشته که اعتبار 11 سده‌ای شعر آئینی را به تمسخر گرفته است.

وی ادامه داد: متاسفانه بعضی‌ها نصیحت دلسوزان شعر آئینی را نمی‌شنوند، این افراد نه فرصت مطالعه دارند و نه فرصت حرف شنیدن و فقط به شعر گفتن و شعر خواندن اکتفا می‌کنند.

این شاعر با بیان نقش پدرانه مقام معظم رهبری برای شاعران جوان اظهار کرد: ایشان عنایتی ویژه به اشعار دارند و نقد را خیلی روشن و صریح بیان می‌کنند و نقدهایشان همیشه پشتوانه ادبی داشته است.

وی ادامه داد: جلسات شعر در گذشته حداکثر با 12، 13 نفر برگزار می‌شد، اما بعدها تعداد افراد حاضر در جلسه افزایش یافت، حضرت آقا در تمامی جلسات به وضوح نظرات خود را بیان می‌کردند. به خاطر دارم در یک جلسه ایشان فرمودند:«من نمی‌گویم شعر شما قابل قبول نیست اما انتظار دارم شعرها رشد کنند و یک پله بالاتر بروند.» و این نشان از آن دارد که رهبری شعر را درک می‌کنند و به خوبی با ساختار آن آشنا هستند.

مجاهدی با انتقاد از برخی شعرهای آئینی گفت: اگر قرار است شعر آئینی را در کشور پاس بداریم باید مواظب خطوط قرمز باشیم تا از آنها عبور نکنیم. مثلاً بعضی از افراد بی‌ادبانه از حضرت زهرا (س) و زینب (ع) تعریف می‌کنند که این حرکت بسیار زننده‌ای است زیرا نباید برخی پرده‌ها دریده شود.

وی اظهار کرد: وجدان شاعر به خواب نمی‌رود چراکه تاریخ ما را قضاوت خواهد کرد. پس نباید در مقابل حوادث و کشتارهای انجام شده بی‌تفاوت باشیم و سکوت برای شاعران جایز نیست.

در پایان این مراسم با حضور حضرت آیت الله محمدی گلپایگانی از عباسعلی براتی پور که سال‌های متمادی مسئولیت برگزاری جلسات شعر، نزد رهبری را بر عهده داشتند قدردانی شد. همچنین از طرف موسسه حفظ آثار آیت‌الله خامنه‌ای و حوزه هنری از کتاب «آیینه گردانی» رونمایی شد.

محافل شب شعر حضرت آیت الله خامنه‌ای با حضور شاعران جوان و پیشکسوت از ایران و دیگر کشورها از سال‌ها پیش در شب‌های نیمه ماه مبارک رمضان و همزمان با میلاد فرخنده امام حسن مجتبی (ع)، برگزار می‌شود. بخش قابل توجهی از اشعار قرائت شده در این دیدارها مربوط به اشعار آئینی است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط