مدیر کتابفروشی «نیما» اصفهان ادامه داد: به این صورت بود که از سال 1371 وارد کار کتابفروشی شدیم و به طور ثابت در جمعه بازار کتاب اصفهان حضور داشتیم. جمعه بازار کتاب اصفهان که جنب شهرداری واقع شده بود، به دلیل رفت و آمد افراد برجستهای چون محمود دولت آبادی، بسیار رونق داشت.
وی درباره دلیل گرایش خود به فروش کتابهای قدیم توضیح داد: از آنجا که تنوع کتابهای موجود در کتابخانههای قدیمی منازل شخصی به مراتب بیشتر از کتابهای تازه منتشر شده است، کشش خاصی به این نوع کتابها وجود دارد. به همین دلیل بود که شروع کردیم به خرید کتابهای دست دوم و کتابخانههای مردم و فروش آنها در جمعه بازار کتاب.
شفیعی با اشاره به دوران رونق فروش کتاب در اصفهان گفت: اوضاع کسب کار ما از سال 79 تا 85 بسیار خوب بود و آن دوران، دوران رونق کار ما محسوب میشد. آن زمان مردم خیلی کتاب میخواندند، کتاب ارزان بود و البته کتابفروشی کم ، اما حالا هم کتابفروشیها زیاد شدهاند و هم افراد کتابخوان کم. بیشترین کتابهای ما را هم در آن دوران تاریخ، شعر و فلسفه به خود اختصاص داده بود که اتفاقا کتابهای ارزانتری هم بودند.
مدیر کتابفروشی «نیما» اصفهان افزود: از سال 1379 در کنار حضور در جمعه بازار کتاب، مغازهای در طبقه زیرین یک پاساژ در خیابان چهارباغ عباسی تهیه کردیم تا پایگاهی ثابت برای خرید و فروش کتاب داشته باشیم. البته در آن زمان هیچ کتابفروشی در آن پاساژ وجود نداشت و کسی هم تصور نمیکرد که ما بتوانیم این کار را ادامه دهیم، اما امروز این طبقه پاساژ به یکی از بزرگترین مراکز فروش کتاب در اصفهان تبدیل شده است.
وی در ادامه به دوران رکود کتابفروشی در اصفهان اشاره کرد و گفت: پس از شدت گرفتن بحران کتاب در جامعه، برخی همکاران ما برای حفظ کتابفروشی خود، به کارهای نیمه وقت و متفرقه رو آوردند، اما در نهایت نتوانستند بار سنگین اجاره نشینی را تحمل کنند و مجبور به تعطیل کردن کتابفروشی خود شدند. ما هم تنها به دلیل اینکه مکان کتابفروشی در تملک خود ماست، توانستیم ادامه دهیم.
شفیعی تأکید کرد: کتابهای دست دوم و قدیمی به دلیل اینکه به لحاظ ظاهری زیبا نیستند، علاقهمندان گستردهای ندارند و معمولاً مخاطبان آنها کتابخوانهای حرفهای هستند؛ با اینکه در این سالها تحت فشار بودم، هیچگاه به سمت فروش کتابهای درسی و کمک آموزشی نرفتم.
وی درباره مشکلات پیش روی فروش کتابهای قدیمی در اصفهان نیز گفت: من واقعاً نمیدانم که در مغازه خودم چه کتابهایی را میتوانم بفروشم و چه کتابهایی را نمیتوانم عرضه کنم؛ چرا که هربار ارگان یا نهادی میآید و به من میگوید که این کتاب را بفروش و آن کتاب را نفروش.
مدیر کتابفروشی «نیما» اصفهان افزود: کتابها پیش از انتشار از وزارت فرهنگ و ارشاد مجوز دریافت میکنند و ما هم اغلب از همین نوع کتابها را به دست مخاطبان میرسانیم، اما برخی اوقات اداره فرهنگ و ارشاد اصفهان قانون جداگانهای برای خود دارد و اجازه ارائه بسیاری از کتابها را به ما نمیدهد. حتی در این میان شهرداری اصفهان نیز بسیاری از کتابهای دارای مجوز ما را جمعآوری یا از فروش آن جلوگیری میکند! همچنین مشکلات بسیاری هم با اماکن داریم.
شفیعی نبود معیاری مشخص برای قیمتگذاری کتابهای قدیمی را از دیگر چالشهای این حرفه عنوان کرد و گفت: مبنای قیمتگذاری ما مشخص نیست، چراکه باید قیمت فروش کتابها را با قیمت فروش کتابهای دست دوم و کمیاب در تهران مقایسه کنیم و بعد بفروشیم که این کار درست نیست؛ چراکه قیمت این گونه کتابها در تهران به شکل بیرویهای افزایش یافته است. البته ما در قیمت فروش انعطاف بسیاری داریم، چراکه طبیعتاً در شهرستانها توانایی خرید و قیمت عُرف، پایینتر است.
کمبود جا برای نگهداری این کتابها نیز از دیگر مشکلاتی بود که مدیر کتابفروشی «نیما» به آن اشاره کرد. وی در این باره گفت: کتابهای قدیمی معمولاً حجم زیادی دارند که نگهداری آنها در تعداد بالا را با مشکل رو به رو میکند. در حالی که متراژ کتابفروشی ما تنها 30 متر مربع است، بیش از 20 هزار عنوان کتاب در آن وجود دارد.
وی افزود: زمانی پتانسیل کتابخوانی در جامعه خوب بود اما پس از آن دوران، ورق برگشت و به مطالعه اینترنتی و خلاصهخوانی دچار شدیم. اما با این حال هنوز هم معتقدم که مردم کتاب خوب را میخوانند.
نظر شما