یکشنبه ۲۹ فروردین ۱۳۹۵ - ۰۸:۳۰
آیت‌الله مصطفوی: امام خمینی(ره) «شرح منظومه» ملاهادی سبزواری را نزد علامه رفیعی خواندند/ فقیهی که عالم به علوم بود

آیت‌الله حسین مصطفوی در آیین بزرگداشت مرحوم آیت‌الله سید ابوالحسن رفیعی قزوینی گفت: آیت‌الله رفیعی شاگردان بسیاری تربیت کرد که از آن میان می‌توان به شاگردی امام خمینی (ره) در محضر ایشان اشاره کرد. حضرت امام راحل در خدمت این عالم عالیقدر «شرح منظومه» ملاهادی سبزواری را که سرشار از حکمت متعالیه است، خواندند.

به گزارش خبرگزاری كتاب ایران (ایبنا)، بزرگداشت مقام علمی آیت‌الله سید ابوالحسن رفیعی قزوینی، علامه و فیلسوف به عنوان یكصدو پنجاهمین آیین پاسداشت مشاهیر ایران، با سخنرانی، مهدی محقق، فیلسوف و رییس انجمن آثار و مفاخر ایران، آیت‌الله سید حسین مصطفوی، رییس گروه فلسفه و كلام دانشگاه امام صادق، آیت‌الله سید ابوالحسن طبرستانی، فیلسوف و غلامحسین رضانژاد، پژوهشگر علوم عرفانی شامگاه شنبه ٢٨ فروردین ماه در محل انجمن آثار و مفاخر ایران برگزار شد.

در این مراسم استاد سید عبدالله انوار، نسخه‌شناس، محمدحسین ابوترابی‌فرد، نایب رییس مجلس شورای اسلامی، حسن رفیعی قروینی فرزند آیت‌الله رفیعی قزوینی و جمعی از علاقه‌مندان حضور داشتند.
 
خاطره درس صبح و عصر در محضر استاد


آیت‌الله مصطفوی، گفت: آیت‌الله رفیعی، از جمله عالمان، فیلسوفان و فقهایی بود که  به علوم دیگر نیز احاطه داشت. این عالم جلیل‌القدر تمایل نداشت جنبه فقهی کارش در بین توده مردم بر عرفان و سایر مسائل پوشیده شود.
 
وی با اشاره به نام برخی شاگردان آیت‌الله رفیعی قزوینی اظهار کرد: ما دو نوبت درس با این علامه بزرگوار داشتیم. درس صبح «اعتبارات ماهیت» نام داشت که استاد دراین‌باره به صورت مبسوط بحث می‌کرد و درباره اساس ماهیت و حدود وجود سخن می‌گفت. درس نوبت بعدازظهر «سفر نفس» نام داشت که در آن نوبت نیز علاقه‌مندان ویژه‌ای شرکت می‌کردند.
 
مصطفوی با گلایه از برخی که می‌گویند علامه قزوینی محقق نبوده است توضیح داد: ایشان به واقع یک محقق و عارف تمام عیار بود. امام خمینی (ره) از جمله کسانی بود که «شرح منظومه» ملاهادی سبزواری را که سرشار از مضامین حکمت متعالیه است نزد آیت‌الله رفیعی خواند. متاسفانه باید این را بگویم، که دروس حوزه و سطح علمی حوزه بسیار تنزل کرده است و اگر جریان بر همین منوال ادامه پیدا کند باید بگویم در سال‌های آینده حوزه‌ای نخواهیم داشت.
 
اشکال آیت‌الله رفیعی بر ابن‌سینا

در ادامه آیین بزرگداشت مقالم علمی و فلسفی آیت‌الله رفیعی قزوینی در انجمن آثار و مفاخر ایران، آیت‌الله ابوالحسن طبرستانی، محقق و مدرس سطوح عالی فقه با بیان این‌که آیت‌الله رفیعی قزوینی، در نجوم و هیئت دارای تبحر فراوان بود، گفت: وی در آراء برخی از فلاسفه کلاسیک بحث می‌کردند، از جمله این فیلسوفان «ابن‌سینا» است که به برخی از مباحثات وی خرده می‌گرفت. از جمله بحثی که درباره «برزخ» مطرح شده است. به اعتقاد آیت‌الله رفیعی، «برزخ» مکان ندارد، اما «مظهر» دارد. به عبارتی ایشان اعتقاد داشت که مظهر برزخ «برهوت» (برهوت بیشتر در اطراف یمن است) و مظهر «بهشت» قبرستان «بقیع» است.

وی با اشاره به اخلاق نیکو نزد آیت‌الله رفیعی قزوینی اظهار کرد: یکی از اقدامات اساسی آیت‌الله رفیعی پیش بردن فلسفه و بحث ایشان با فلاسفه کلاسیک است.
 
محقق و مدرس سطوح عالی فقه خود را شاگرد آیت‌الله سید رضی شیرازی دانست. آیت‌الله شیرازی شاگرد مستقیم آیت‌الله رفیعی قزوینی است.
 
نشان زهد در زندگی آیت‌الله رفیعی قزوینی

غلامحسین رضانژاد، آخرین سخنران این آیین در سخنان کوتاهی یاد و خاطره سال‌ها ممارست آیت‌الله رفیعی قزوینی در تربیت شاگردان و نسل بعد از خود را گرامی داشت و گفت: تمام رساله‌های دست‌نوشت آیت‌الله رفیعی قزوینی را از پسر آن مرحوم دریافت کردم و درباره آنها تحقیقاتی انجام دادم.
 
این پژوهشگر حوزه علوم عرفان به نقل خاطره‌ای پرداخت و اظهار کرد: سال‌ها پیش شخصی از آیت‌الله رفیعی سوالی درباره «حکمت و عرفان» می‌پرسد و بعد از گرفتن پاسخ از ایشان همان سوال را به نزد آیت‌الله محمد کاظم عصار می‌بَرد و ایشان نیز پاسخی به آن شخص می‌دهد، پاسخ‌های ناهمگون این دو بزرگوار درباره یک سوال مشترک بین این دو علامه کدورت به وجود می‌آورد.

بعد از گذشت چند وقتی یک روز به دیدن آیت‌الله رفیعی رفتم و بعد از کلاس ایشان را سوار اتومبیلم کردم و راهی شد تا به نزدیکی منزلی رسیدیم. از من پرسیدند، اینجا منزل شماست؟ پاسخ دادم خیر، اینجا منزل آیت‌الله عصار است. هر دو این استاد از این کار من بسیار خشنود شدند، که البته این سپاس نشان از تواضع و اخلاق حسنه در میان این دو بزرگوار است.
 
رضانژاد با اشاره به زندگی آیت‌الله رفیعی در زهد و فقر گفت: ایشان در علم هیئت نیز متبحر بود اما به توده مردم بروز نمی‌داد، یک روزی طالع امام علی (ع) را گرفتند که همان برج «اسد» آمد، به همین دلیل است که به حضرت علی (ع)، «اسدالله» می‌گویند.

وی در ادامه سخنانش، قصیده‌ای را که برای آیت‌الله رفیعی قزوینی سروده بود را برای حاضران قرائت کرد.

در این آیین پیام دکتر سید حسین نصر، اسلام‌شناس، یکی از شاگردان مستقیم آیت‌الله رفیعی قزوینی نیز خوانده شد.
 
در پایان یکصدو پنجاهمین آیین پاسداشت مقام علمی مشاهیر ایران که به گرامیداشت مقام علمی و فلسفی آیت‌الله رفیعی قزوینی اختصاص داشت، لوح تقدیری از سوی انجمن آثار و مفاخر ایران به حسن رفیعی قزوینی، فرزند آیت‌الله رفیعی قزوینی اعطا شد.

در این‌باره بیشتر بخوانید:
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها