جمعه ۹ مهر ۱۳۹۵ - ۰۹:۰۰
ترسیم «طراحی معماری مرکز داده از دیدگاه پدافند غیر‌عامل» بر صفحات کتاب

کتاب «مقدمه‌ای بر الزامات طراحی معماری مرکز داده (از دیدگاه پدافند غیرعامل)» به تشریح ضرورت‌های توجه به مرکز داده و پدافند غیر‌عامل پرداخته و به همت انتشارات جهان‌جام‌جم به بازار نشر عرضه شده است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران‌(ایبنا) کتاب «مقدمه‌ای بر الزامات طراحی معماری مرکز داده(از دیدگاه پدافند غیرعامل)» نوشته دکتر جلال نخعی در سه فصل با‌‌ عنوان‌های «کلیات»، «یافته‌ها» و «ملاحظات و الزامات پدافند غیرعامل در طراحی مرکز داده پایدار» از سوی انتشارات جهان جام‌جم منتشر شده است.   
 
در پیشگفتار این کتاب درباره اهمیت توجه به پدافند غیرعامل می‌خوانیم: «مراکز داده به‌عنوان قلب تپنده زیرساخت‌های فناوری اطلاعات، یک کشور نقش مهمی در تأمین امنیت کشور دارد و با به خطر افتادن امنیت مراکز داده، امنیت سرویس‌های مبتنی بر آن نیز به مخاطره می‌افتد. با توجه به روند رو به رشد گسترش فناوری اطلاعات در ایران، ایجاد مراکز داده و توسعه آن‌ها اهمیت بسزایی یافته است. از آنجایی که مراکز داده محل نگه‌داری و پردازش انواع اطلاعات ارزشمند و حساس و حیاتی هستند، باید از آن‌ها در برابر انواع تهدیدها و بلایا محافظت کرد؛ چرا که در صورت بروز حادثه‌ای جزئی ممکن است خسارات جبران‌ناپذیری، به ویژه به داده‌ها و اطلاعات ارزشمند موجود در این مراکز وارد آید.»
 
در نخستین فصل کتاب در تعریف «مراکز داده» آمده است: «مکانی است با امنیت فیزیکی و الکترونیکی بالا، برخوردار از پهنای باند وسیع، متصل به شبکه‌های رایانه‌ای ملی و جهانی با خدمات تمام‌وقت و در دسترس، با حجم انبوهی از اطلاعات حیاتی برای سازمان به‌ کارگیرنده که شامل انواع تجهیزات سخت‌افزاری (رایانه‌ها، کلیدها، مودم‌ها و ...) و نرم‌افزاری (پایگاه‌های داده، سرورها، سامانه عامل و ...) پیشرفته بوده و از پشتیبانی و نگهداری حرفه‌ای و تمام وقت برخوردار است و به پشتیبانی و ارائه انواع خدمات مرتبط با اطلاعات و داده، از قبیل خدمات ذخیره‌سازی، نگهداری و بازیابی داده، خدمات ERP، میزبانی خدمات اینترنتی، میزبانی تأمین خدمات کاربردی ASP، میزبانی برون‌سپاری خدمات برای شرکت‌های خصوصی یا دولتی می‌پردازد.»
 
در بخش دیگری از نخستین فصل کتاب در مطلبی با عنوان مراکز داده در ایران به نمونه طرح پیاده‌سازی شبکه کامپیوتری کتابخانه مسحد اعظم قم اشاره شده است. درباره پیاده‌سازی شبکه کامپیوتری این کتابخانه می‌خوانیم: «این پروژه از سوی شرکت فناوری اطلاعات ایرانیان با هدف راه‌اندازی مجموعه تجهیزات فعال و غیرفعال شبکه کامپیوتری کتابخانه مسجد اعظم قم شامل کابل‌کشی و نصب رک‌ها، سوئیچ‌ها، مسیریاب، UPSها و تجهیزات امنیت شبکه، سرویس‌دهنده‌ها و ایستگاه‌های کاری و تجهیزات ذخیره‌سازی از سال 1388 آغاز شده است و خدمات شرکت شامل تأمین و نصب تجهیزات و آموزش کاربران است.»
 
نویسنده در دومین فصل کتاب به ارائه تعریفی از پدافند غیر‌عامل پرداخته است. بنابراین تعریف پدافند غیر‌عامل به‌عنوان یکی از راهبردهای اساسی برای کاهش آسیب‌پذیری و افزایش پایداری زیرساخت‌ها به‌صورت سخت‌افزاری و نرم‌افزاری در اثر اقدامات خصمانه دشمن مطرح است. پدافند غیرعامل تاریخچه‌ای به قدمت تاریخ بشر دارد. در هر منطقه، هر ملت و جامعه‌ای در هر زمان، بسته به نوع تهدیداتی که متوجه او بوده، تدابیر و اقداماتی از نوع پدافند غیرعامل را تجربه کرده است.»
 
در ادامه این مطلب تعریف مجمع تشخیص مصلحت نظام از پدافند غیر‌عامل آمده است. بنابراین تعریف پدافند غیر‌عامل یعنی مجموعه اقدامات غیرمسلحانه که موجب افزایش بازدارندگی، کاهش آسیب‌پذیری، تدوام فعالیت‌های ضروری، ارتقای پایداری ملی و تسهیل مدیریت بحران در مقابل تهدیدات و اقدامات نظامی دشمن می‌شود.»
 
از‌جمله مباحث سومین فصل کتاب ویژگی‌های طراحی مرکز داده پایدار است.  
اساس ویژگی‌های طراحی بر موارد زیر استوار است:
ساده‌سازی (Simplicity): منظور از ساده‌سازی آن است که سعی ما باید در این باشد که در عین رعایت تمامی اصول در طراحی مرکز داده، طراحی را به گونه‌ای ساده انجام دهیم.

انعطاف‌پذیری (Flexibility): انعطاف‌پذیری به این معناست که به راحتی بتوان آن را توسعه داده و در صورت تغییر تکنولوژی بتوان آن مرکز را به راحتی به روز نمود.

مقیاس‌پذیری (Scalability): مقیاس‌پذیری بدین معناست که بتوان رشد سازمان را به نیاز آن از مرکز داده در نظر گرفته و طراحی اولیه براساس برنامه‌های بلندمدت سازمان ارائه شود. در غیر این صورت مرکز داده قابلیت رشد نخواهد داشت.

مادولاربودن (Modularity): طرح باید به گونه‌ای طراحی شود که فازهای مختلف بعدی هم همانند فاز 1 بوده تا توسعه بعدی آن راحت‌ر تر و ارزان‌تر باشد.
 
صحت (Sanity): ییک از فاکتورهای بسیار مهم که به‌عنوان یک آزمون اولیه نیز در تعیین موفقیت طراحی یک دیتابیس به کار می‌رود، همین آزمون سلامت است که نشان می‌دهد ساختار ارائه شده، نتایج مطلوب را در نگاه اول ایجاد می‌کند یا خیر.
 
نخستین چاپ کتاب «مقدمه‌ای بر الزامات طراحی معماری مرکز داده(از دیدگاه پدافند غیرعامل)» با شمارگان یک‌هزار و 50 نسخه در 176  صفحه، به بهای 16 هزار تومان از سوی انتشارات «جهان جام‌جم» به بازار کتاب عرضه شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها