بایدها و نبایدهای طرحهای مروج کتابخوانی / 12
رجبی: مشارکت وزارت کشور در طرحهای مروج کتابخوانی ضرورت دارد
معاون فرهنگی و هنری ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان بر ضرورت همکاری وزارت کشور و نهاد کتابخانههای عمومی کشور در حوزه برنامهها و بودجه طرحهای مروج کتابخوانی، تأکید کرد.
خبرنگار «ایبنا» با توجه به قرار گرفتن در آستانه برگزاری آیین اختتامیه سومین دوره این دوره جشنواره، در گفتوگو با اهالی قلم، نشر، فرهنگ و مسئولان فرهنگی به بررسی نقش طرحهای مروج کتابخوانی در ارتقای سرانه مطالعه پرداخته و در نهایت پیشنهادات این صنف را برای برپایی هرچه بهتر این جشنوارهها ارائه کرده است.
سیما رجبی، معاون فرهنگی و هنری ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان سمنان در این باره اظهار کرد: برگزاری جشنوارههای «پایتخت کتاب ایران» و «روستاها و عشایر دوستدار کتاب» کار بسیار شایستهای است که استمرار برپایی آنها ضرورت دارد. در مجموع در راستای ترویج فرهنگ مطالعه و کتابخوانی هر اقدام بهویژه ارائه طرحهای خلاقانه و نو موجب ایجاد علاقهمندی به کتاب میشود.
وی درباره برخی برنامههای مروج کتابخوانی در این استان، گفت: «آرامش ماندگار» عنوان یکی از این برنامهها است؛ در این برنامه از همه اقشار جامعه در محل انجمن اهل قلم یا ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان سمنان در یک گردهمایی به نقد و بررسی کتابی که از جلسه پیش انتخاب شده است، میپردازند.
معاون فرهنگی و هنری ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان سمنان ادامه داد: از دیگر برنامهها میتوان به «ایجاد پارک مطالعه» اشاره کرد که در این برنامه در پارکها و بوستانهای سطح شهر، فضاهایی برای مطالعه کتاب اختصاص داده میشود. همچنین «کاردستی با استفاده از دور ریختنیها» از دیگر برنامههاست. این برنامه که با تعامل میان دانشآموزان، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و ادارهکل کتابخانههای عمومی استان در کتابخانه های عمومی انجام میشود، زمینه ترغیب دانشآموزان برای حضور در کتابخانهها را فراهم میکند.
رجبی عنوان کرد: از دیگر برنامهها، اهدای کتاب به مراکز مختلف بهجای پرداخت جریمه نقدی راهنمایی و رانندگی از سوی متخلفان و زندانیان، است.
وی ادامه داد: اما متأسفانه این جشنوارهها از یک ضعف برخوردارند که امیدوارم متولیان آنها درصدد رفع این ضعف اقدام کنند. آن ضعف نیز نبود انگیزه و امکانات کافی برای ارائهدهندگان طرحها و ایدههای نو است.
معاون فرهنگی و هنری ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان سمنان افزود: پیشنهاد میکنم در این زمینه و برای رفع این ضعف با وزارت کشور و نهاد کتابخانههای عمومی کشور در حوزه برنامهها و بودجه، تفاهمنامه همکاری منعقد شود.
رجبی بیان کرد: از جمله مشکلات اجرای این طرحها در روستاها این است که اداراتکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استانها در روستاها پایگاه ثابت و دائمی ندارند. بنابراین پیشنهاد میکنم درخصوص جشنواره «روستاها و عشایر دوستدار کتاب» نهاد کتابخانههای عمومی استانها متولی باشند.
وی در پایان، اظهار کرد: جمعآوری طرحها از تمام نقاط استان، کار بسیار مشکلی است. امیدوارم متولیان برگزاری جشنوارهها در این خصوص راهکاری ارائه دهند.
«پایتخت کتاب ایران» عنوان طرحی است که بر مبنای آن هر سال شهری بهعنوان پایتخت کتاب ایران انتخاب میشود. بخشهایی از این طرح، از پایتخت جهانی کتاب الگوبرداری شده، اما از نظر ساختار اجرایی همخوانیهای زیادی با شرایط فعالیت فرهنگی در ایران پیدا کرده است. در نخستین سال رقابت میان شهرهای ایران برای کسب عنوان پایتخت کتاب، «اهواز» با مشارکت نهادهای غیردولتی همچون کانون آموزش شهروندی برای توسعه (کاشت) موفق به اخذ این عنوان شد. در سال دوم «نیشابور» توانست این عنوان را از آن خود کند.
جشنواره «روستاها و عشایر دوستدار کتاب» نیز برنامهای است که هر سال با محوریت معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و با همکاری مجموعهای از دستگاههای دولتی و غیردولتی اجرا میشود. بر این اساس هر سال 10 روستا یا آبادی عشایری بهعنوان روستاها و عشایر دوستدار کتاب معرفی میشوند. برای شرکت در این جشنواره، روستاها باید ضمن معرفی ویژگیهای خاص فرهنگی و اجتماعی روستا، مجموعه فعالیتها، طرحها و برنامههای اجرایی خود را برای تقویت زیرساختهای کتابخوانی و ترویج عمومی کتاب در روستا معرفی کنند.
نظر شما