سه‌شنبه ۷ آذر ۱۳۹۶ - ۱۳:۰۱
«خطبه فدکیه» به رشته‌های آزمون سراسری قرآن افزوده شد

حجت‌الاسلام والمسلمین محمدعلی خسروی، در نشست خبری آزمون سراسری قرآن کریم، گفت: «خطبه فدکیه» که امسال به‌عنوان یکی از شاخه‌های آزمون در رشته معارف اهل بیت (ع) معرفی شده، یادگاری از حضرت زهرا (س) بوده که مجموعه کاملی از حقایق اسلام، دین و مباحث زندگی است.

به‌گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، نشست خبری آزمون سراسری حفظ و مفاهیم قرآن کریم، پیش از ظهر امروز (سه‌شنبه 7 آذرماه) با حضور حجت‌الاسلام والمسلمین محمدعلی خسروی، رئیس ستاد اجرایی آزمون سراسر قرآن کریم و حجت‌الاسلام‌ والمسلمین سید مصطفی حسینی، دبیر شورای سیاستگذاری آزمون در معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد.
 
حجت‌الاسلام‌ والمسلمین حسینی در این برنامه اظهار کرد: نهضت فعالیت‌های قرآنی در کشور به برکت پیروزی نظام جمهوری اسلامی، حرکت فزاینده‌ای را در چند دهه داشته و به‌ویژه در دو دهه گذشته، برنامه‌های آموزشی قرآن به واسطه سازوکارها و ساختارهای ایجاد شده در دستگاه‌ها و نهادهای قرآنی، نظم خاصی یافته است. با راه‌اندازی معاونت قرآن و عترت در 12 سال گذشته به‌صورت ویژه‌تر این فعالیت‌ها با همراهی بخش‌های مردمی و موسسات قرآنی، به‌کمک تحکیم و تقویت جریان آموزش قرآن آمده‌اند.
 
این مسئول قرآنی ادامه داد: پس از دستور مقام معظم رهبری مبنی بر تربیت 10 میلیون حافظ قرآن کریم در کشور، مجموعه‌هایی همچون سازمان اوقاف و امور خیریه و وزارت آموزش و پرورش با اهتمام بیشتری وارد عمل شدند و در این راستا با تشکیل ستادهای ویژه، شاهد برگزاری آزمون‌های مختلفی در کشور بوده‌ایم.
 
دبیر شورای سیاستگذاری آزمون سراسری قرآن کریم با اشاره به ادغام آزمون‌های سراسری سازمان اوقاف و معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، افزود: پس از تجربه موفق در تعامل با دستگاه‌های مختلف، امسال با همراهی معاونت قرآن و عترت و سازمان اوقاف، همچنین وزارت آموزش و پرورش، به‌جای برگزاری آزمون‌های پراکنده، یک آزمون به‌طور سراسری برگزار خواهد شد که در این زمینه ستاد مرکزی آزمون با ریاست معاون قرآن و عترت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و اعضا در این معاونت تشکیل شد. امیدواریم در سایر فعالیت‌های قرآنی هم این تعامل و هم‌افزایی را شاهد باشیم تا با پرهیز از موازی‌کاری، توان ما برای انجام موثر و عمیق‌تر فعالیت‌ها بیشتر شود.
 
حجت‌الاسلام والمسلمین حسینی گفت: با توجه به اینکه در هفته‌های گذشته، فقدان یکی از چهره‌های شاخص قرآنی کشور را شاهد بودیم، آزمون امسال به‌عنوان یادبود استاد فاطمیان برگزار می‌شود. وی یکی از پیشکسوتان حفظ قرآن کریم در کشور بوده و شاگردان و حافظان قرآن بسیاری را تربیت کرده و در راه ترویج حفظ قرآن در کشور تلاش‌های بسیاری را انجام داده است.
 
رئیس مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف بیان کرد: با اجرای این آزمون، ظرفیت جدیدی در کشور بارور شده است. در سال‌های اخیر علاوه بر فعالیت‌های قرآنی در موسسات و مساجد به فعالیت‌های قرآنی بقاع متبرکه نیز توجه شده، چراکه با توجه به فرمایش رهبری، بقاع متبرکه باید تبدیل به قطب فرهنگی شوند. سازمان اوقاف در کنار وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای ترویج و گسترش مفاهیم قرآن از ظرفیت دیگر مجموعه‌ها نیز بهره می‌گیرد که امضای تفاهم‌نامه با سازمان زندان‌ها نیز در این راستا بوده است.
 
لزوم حذف موازی‌کاری در فعالیت‌های قرآنی

حجت‌الاسلام والمسلمین خسروی نیز با اشاره به تقارن این نشست با اولین روز امامت حضرت مهدی‌(عج) گفت: این تقارن را به فال نیک می‌گیریم، چراکه نشان از وحدت و همدلی دارد و می‌تواند یک قدم ما را به حکومت حضرت مهدی (عج) که حکومت عدل و علم است نزدیک کند.
 
مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی، آموزش و توسعه مشارکت‌های امور قرآن و عترت، ادامه داد: قرآن برای زندگی است و زندگی بدون وحدت و همدلی امکان‌پذیر نخواهد بود. متاسفانه برنامه‌های متضادی که گاهی در جامعه با عنوان قرآن مطرح می‌شود، به‌جای اینکه موجب پیشرفت و تعالی شود، گاهی باعث از بین رفتن تلاش‌ها و بروز مشکلاتی می‌شود. از ابتدای انقلاب اسلامی، همگام با پیشرفت چشمگیر در زمینه حفظ و قرائت و آشنایی با مفاهیم قرآن به‌خاطر برخی سیاستگذاری‌ها و اهداف دنیایی، گاهی شاهد خنثی‌سازی این فعالیت‌ها بوده‌ایم، ولی دلسوزان و مسئولان قرآنی تلاش کردند که رویه درست و واحدی را در زمینه تحکیم مبانی قرآنی در جامعه ایجاد کنند. این اهداف به‌تدریج در حال به‌ثمر نشستن است، چرا که تلاش همه مسئولان قرآنی کشور بر این امر متمرکز شده است.
 
رئیس ستاد اجرایی آزمون سراسر قرآن کریم بیان کرد: یکی از کارهایی که با تاکیدات رهبری صورت‌گرفته، حذف موازی‌کاری در فعالیت‌های قرآنی است که معاونت سابق قرآن و عترت نیز در این زمینه تلاش‌های خوبی را صورت داده و با همت وی و سایر نهادها، سه نتیجه مهم به‌دست آمد؛ ادغام اتحادیه‌های قرآنی، تشکیل مرکز رسیدگی به موسسات قرآنی و آزمون هماهنگ.
 
حجت‌الاسلام والمسلمین خسروی با اشاره به اهمیت تشکیل مرکز رسیدگی به موسسات قرآنی نیز افزود: پیش از این وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به‌طور مستقل 2 هزار مجوز برای موسسات قرآنی صادر کرده و سازمان دارالقرآن نیز به 2 هزار موسسه مجوز داده بود، اما با تشکیل مرکز رسیدگی به موسسات قرآنی که شامل هفت نماینده از نهادهای مختلف است، صدور مجوز تنها با تایید این مرکز انجام می‌شود.
 
این مسئول قرآنی کشور گفت: پیش از این معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمان اوقاف و امور خیریه کشور، هرکدام به‌طور جداگانه آزمون‌هایی را برگزار می‌کردند، ولی اینک کلید برگزاری آزمون مشترک زده شده و آزمون‌های هر دو نهاد در یک روز و با یک سازوکار انجام می‌شود. برای اینکه این سازوکارها در اجرا دچار مشکل نشوند، شورای سیاستگذاری متشکل از چهار نهاد به‌وجود آمد که این نهادها عبارتند از معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ، مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه، اداره‌کل قرآن و عترت وزارت آموزش و پرورش و اتحادیه‌های موسسات قرآنی. از طریق این شورا، امور اجرایی آزمون هدایت می‌شود.
 
حجت‌الاسلام والمسلمین خسروی درباره مخاطبان آزمون سراسری قرآن کریم در سال جاری، اظهار کرد: مخاطبان آزمون در چهار گروه دسته‌بندی می‌شوند: موسسات قرآنی، مراکز قرآنی بقاع متبرکه، دانش‌آموزان سراسر کشور و مخاطبان آزاد. ثبت‌نام این آزمون نیز از 18 آذرماه به مدت یکماه انجام می‌گیرد. آزمون کتبی در روز دهم اسفندماه و آزمون شفاهی حفظ قرآن هم از 12 تا 17 اسفندماه در سراسر کشور برگزار خواهد شد. در کنار این دو آزمون، آزمون الکترونیکی نیز نخستین‌بار به‌همت موسسه نورالمجتبی در روز 12 اسفندماه انجام می‌شود. مراسم تجلیل از برگزیدگان آزمون، همزمان با نمایشگاه قرآن کریم در سال آینده صورت می‌گیرد که در این دوره سه هزار جایزه پیش‌بینی شده است.
 
رئیس ستاد اجرایی آزمون سراسر قرآن کریم، با اشاره به رشته‌‌ها و منابع آزمون سراسری قرآن کریم نیز گفت: این آزمون در چهار رشته حفظ قرآن کریم، ترجمه و مفاهیم قرآن، معارف اهل بیت (ع) و انس با قرآن برگزار می‌شود. رشته حفظ قرآن کریم ،شامل 15 زیرمجموعه است و رشته ترجمه و مفاهیم قرآنی نیز در سه رشته برگزار می‌شود که در این زمینه کتابی با عنوان «فهم زبان قرآن» از سوی گروهی از پژوهشگران این حوزه تهیه شده که به‌زودی عرضه می‌شود.
 
مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی، آموزش و توسعه مشارکت‌های امور قرآن و عترت افزود: رشته معارف اهل‌بیت (ع)، شامل یک شاخه با‌ عنوان «صحیفه‌سجادیه» و دو شاخه با عنوان «نهج‌البلاغه» است. در این دوره باتوجه به تقارن آزمون با ایام شهادت و ولادت حضرت زهرا (س)، شاخه جدیدی با عنوان «خطبه فدکیه» نیز برگزار می‌شود. متاسفانه بحث پیرامون حضرت فاطمه زهرا (س) در جامعه ما بیشتر درباره شهادت ایشان بوده و هرجا نامی از حضرت برده می‌شود، بیشتر حول مباحثی است که مایه اختلاف بین مسلمانان است، در حالی‌که از حضرت فاطمه زهرا (س)، اثری بی‌نظیر با‌ عنوان «خطبه فدکیه» برجای مانده که بیشتر مردم با آن ناآشنا هستند. این خطبه، مجموعه کاملی از حقایق اسلام، دین و مباحث زندگی بوده که شامل محورهای مختلفی همچون فلسفه توحید، رسالت، امامت، نماز، روزه، احکام و بسیاری مباحث دیگر با بلیغ‌ترین سخنان است. خطبه حضرت زهرا (س)، از حیث فصاحت و بلاغت کمتر از خطبه‌های نهج‌البلاغه نیست، ولی افسوس که در جامعه ما چندان به آن توجه نشده است. امسال این خطبه به‌عنوان یکی از شاخه‌های رشته معارف اهل‌بیت (ع) گنجانده شده است.
 
حجت‌الاسلام والمسلمین خسروی تاکید کرد: اگر قرآن را وسیله زندگی و هدایت بدانیم، ولی فعالیت‌های قرآن ما با خودپسندی و منیت همراه باشد و دیگر فعالان این حوزه را نادیده بگیریم، یعنی اینکه به قرآن عمل نکرده‌ایم و نتیجه اینگونه حرکت‌ها در جامعه نمایان است و نمود اصلی آن نیز تنزل اخلاق در جامعه می‌باشد. لذا باید به تدبر در قرآن توجه بیشتری نشان دهیم. حفظ و قرائت قرآن نیز هر دو، مقدمه تدبر در قرآن هستند.
 


در پایان این نشست سیدمهدی جعفری، مدیر روابط‌عمومی معاونت قرآن و عترت، با اعلام سامانه www.quran.edu.ir برای ثبت‌نام در آزمون، تجلیل از پنج فعال رسانه‌ای را از برنامه‌های این دوره از آزمون سراسری قرآن کریم برشمرد. 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها