یکی از سوالات اساسی درباره تکنولوژی کتابخوانهای الکترونیک این است که آیا با کاهش قیمت دستگاههای پیشرفته واقعیت مجازی این دستگاهها همچنان میتوانند به حیات خود ادامه دهند.
سوال جدیدی که در سالهای اخیر در مورد این کتابخوانهای الکترونیکی مطرح شده، مربوط به آینده آنهاست و اینکه آیا در دهه آینده، دستگاههای واقعیت مجازی (VR) میتواند جای این کتابخوانها را بگیرد؟
دستگاههای واقعیت مجازی در حال حاضر منحصر به برنامههای محدود چند شرکت فوق پیشرفته مثل گوگل است که کاربرد با قرار دادن این دستگاه روی چشم خود بدون دخالت دست میتواند مثلاً صفحات وب را جستجو کند یا یک بازی کامپیوتری انجام دهد.
انجمن فناوریهای مصرفکننده آمریکا (CTA) در گزارشی اعلام کرده که انتظار دارد فروش این دستگاهها در سال 2018 میلادی از مرز 2/1 میلیارد دلار بگذرد. به عقیده این انجمن 2018،سال دستگاههای واقعیت مجازی خواهد بود و به زودی این دستگاهها جایگزین کتابخوانهای الکترونیک خواهند شد.
هوگو بارا، مدیر تولید دستگاههای واقعیت مجازی فیسبوک درباره آینده این دستگاهها میگوید: «به نظر میرسد باید منتظر تحولی عظیم در این حوزه باشیم. در حال حاضر بیشتر این دستگاهها برای بازی استفاده میشوند، ولی بعید نیست که از آنها به عنوان کتابخوان نیز استفاده شود.»
در حال حاضر علاوه بر گوگل بسیاری از شرکتهای چینی نیز در حال تولید این دستگاهها هستند که در اصل یک کامپیوتر شخصی روی چشم است که به تمام ابزارها مجهز است. در حال حاضر شرکت والمارت، اولین نسخه از این دستگاهها را با قابلیت خواندن کتابهای الکترونیکی ساخته و به نظر میرسد در آینده باید شاهد تعداد بیشتری از این دستگاهها باشیم.
وانگ مین، رئیس گروه انتشارات «آنهوی» میگوید: «در حال حاضر تکنولوژیهای جدید مرور اطلاعات مثل AI، VI و ... موجب تسهیل کاربران برای دسترسی به اطلاعات و نوشتهها هستند و در آینده تبدیل این دستگاهها به کتابخوانهای الکترونیک یک مسئله عجیب و غریب نخواهد بود.»
کتاب «بازیکن شماره 1 آماده» نوشته ارنست کلاین، دقیقاً درباره این تکنولوژی بحث کرده است. از روی این کتاب فیلمی با کارگردانی استیون اسپیلبرگ ساخته شده است که قرار است در آینده نزدیک اکران شود. در این کتاب، شخصیت اصلی کتابهایش را با این دستگاه میخواند و مطالب را با افراد دیگر با همین دستگاه به اشتراک میگذارد.
کلاین میگوید در نوشتن کتابش از دستگاه واقعیت مجازی «آکیولوس» (Oculus) الهام گرفته است و اعتقاد دارد این دستگاهها آینده کتابخوانها هستند. دستگاه آکیولوس مجهز به دستکشهایی است که کاربر میتواند با تکان دادن دست اجسام را به صورت مجازی بگیرد. نویسنده کتاب «بازیکن شماره 1 آماده» میگوید تصور اینکه 30 سال دیگر این دستگاهها به چه پیشرفت برسند غیر قابل تصور است.
در حال حاضر شرکت های سونی، سامسونگ، آکیولوس، HTC و شرکت والو در حال تولید انواع این دستگاهها هستند و روز به روز از قیمت آنها کاسته میشود و احتمالاً تا چند سال آینده مثل تبلتها و دستگاههای دیگر دسترسی عمومی مردم به این دستگاهها تحولی عظیم در دنیا دیجیتال ایجاد خواهد کرد. طبق آمارهای ارائه شده توسط شرکت نستا (NESTA) مشکل اصلی این است که تنها یک درصد مردم جهان به این تکنولوژی دسترسی دارند و در صورت کاهش قیمت ورود کتابهای الکترونیک به این دستگاهها دور از انتظار نیست.
نظر شما