پانزدهمین شماره فصلنامه «نقد کتاب تاریخ» از سوی موسسه خانه کتاب منتشر شد. در این فصلنامه از نقد تاریخی تا نقد متون تاریخی، رویارویی با منابع تاریخی، سیستان پاکستان و اصناف در صدر مشروطیت مقالههایی آمده است.
فصلنامه نقد کتاب تاریخ در چهارمین سال فعالیت خود، با هدف معرفی و نقد کتابها و بررسی مسائل و مشکلات نشر کشور در این حوزه منتشر میشود.
در این شماره در حوزه نقد آثار تالیفی مطالبی نظیر «نقد تاریخی؛ زبان، زمان، مکان»، «از نقد تاریخی تا نقد متون تاریخی/ گفتوگو با دکتر احمد پاکتچی»، «مکتب تعلیم و تربیت حفصیان»، «اصناف در صدر مشروطیت»، «شاهنامه، از اسطوره تا واقعیت»، «مرگ خاموش»، «جهان اسلام از سال 41 تا227 هجری»، «تشیع در عصر مغولان» منتشر شده است.
در نقد آثار ترجمه این مطالب منتشر شده است. « تاریخ اندیشی ارنست نولته»، «رویارویی با منابع تاریخی»، «صلح ناپایدار»، «هولوکاست»، «سیستان باستان»، «زنان خاورمیانه»، «دوره باشکوه بوییان».
«رویدادنامه خوزستان» در نقد آثار مورخان منتشر شده است. «حسنیان تا سال 145 هجری» و «نان و سیاست» عنوان مطالبی در نقد آثار پیشینیان است. همچنین «نقد کتاب و مقالات تاریخی در نشریات بینالمللی»، «پیشخان» و «کوتاه از تاریخ» از دیگر مطالب این فصلنامه است.
حبیبالله اسماعیلی در مقاله «نقد تاریخی؛ زبان، زمان، مکان» آورده است: «بنیادیترین آموزه معرف تاریخی نقد است. یکی از استادان میگفت: بعد از بیست یا سی سال سر و کله زدن با منابع تاریخی، اگر کسی به جد اهل تاریخ باشد، به نوعی از بصیرت تاریخی دست خواهد یافت؛ در تفسیر سخن ایشان می توان گفت اگر کسی سالهای متمادی با تاریخ موانست داشته باشد، در مییابد که بصیرت تاریخی تنها از معبر نقد ممکن است و بس.
فریدون شایسته در مقاله «اصناف در صدر مشروطیت» نوشته است: «اهداف اصلی انجمن اصناف از دیدگاه نویسنده کتاب، تلاش برای استقرار نظم سیاسی در همراهی و همگامی با مشروطهخواهان و سامان دادن به امور صنفی، مطالبات و معضلات حرفهای و گاه تلاشهای خیریهای بوده است. در نزاع بین مشروطه و مشروعه، انجمنهای صنفی، رل مهمی ایفا کردند.»
در چکیده مقاله «جهان اسلام از سال 41 تا227 هجری» نوشته مسعود بهرامیان میخوانیم: «معاویه بنیانگذار سلطنت امویان در سال 41 ق با صلح تحمیلی بر امام حسن توانست خلافت را به ملوکیت تبدیل کند. امویان علیرغم تغییر در آموزههای اسلامی و سنت پیامبر و خلفای راشدین، یک انسجام آمرانه در جهان اسلام اعمال کردند که در سایه این انسجام، قلمرو اسلامی را از شرق تا اسیای میانه و زا غرب تا آندلس گسترش دادند. قومیتگرایی، تعصبات قبیلهای، ظلم و ستم بر اهل بیت نظام ولایت عهدی، فشارهای اقتصادی بر گروه پایین جامعه، تغییر در آموزههای اسلامی به عمر این سلسله مهر پایان زد.»
سهیلا فرجی در بررسی کتاب «نان و سیاست» نوشته است: «این کتاب به بررسی مسئله نان میپردازد. تمرکز کتاب صرفا بر دوره ناصری است. وابستگی اقتصادی عصر ناصری به کشت غلات از یک طرف و قحطی نان از طرف دیگر به بروز بحرانهای سیاسی ایران منجر شد. این بحرانها بر زندگی اجتماعی مردم تاثیر گذاشت. این کتاب سعی دارد به بررسی علل گرانی و قحطی نان در دوره ناصری و به دنبال آن پیامدهای اقتصادی، سیاسی و اجتماعی بپردازد.»
«فصلنامه نقد کتاب تاریخ» با صاحب امتیازی موسسه خانه کتاب منتشر میشود. سرپرست خانه کتاب، نیکنام حسینیپور است و افشین داورپناه دبیری شورای سردبیری فصلنامهها را بر عهده دارد.
حبیبالله اسماعیلی، سردبیر فصلنامه نقد کتاب تاریخ است و زهیر صیامیان گرجی، معاون سردبیر است. هیات مشاوران علمی این فصلنامه نیز عبارتند از حسین مفتخری، حجتالله جودکی، سیمین فصیحی، محمد تقی ایمانپور، داریوش رحمانیان، شهرام یوسفیفر، حسن حضرتی، اسماعیل حسنزاده و زهیر صیامیان گرجی.
فصلنامه نقد کتاب تاریخ با قیمت 10 هزارتومان از سوی موسسه خانه کتاب منتشر شده است.
نظر شما