سه‌شنبه ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷ - ۱۸:۳۴
کتب به جا مانده از ادیبان و بزرگان میراثی است که حافظ آدمیت ماست

حسین الهی قمشه‌ای به مناسبت چاپ کتاب «در صحبت حافظ» عنوان کرد: آثار و کتب به جا مانده از ادیبان و بزرگان میراثی است که به همه ما ارث رسیده، این میراث حافظ کرامت، آدمیت و شرافت ما هستند، بنابراین توصیه می‌کنم این میراث و کتاب‌هایی که به جا مانده را از آنِ خود کنید.

به‌گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، نشست دیدار با حسین الهی قمشه‌ای به مناسبت چاپ کتاب «در صحبت حافظ» عصر امروز سه‌شنبه (18 اردیبهشت‌ماه) با حضور او در محل سالن فرهنگوران کمیته علمی ـ فرهنگی سرای اهل قلم در سی‌ویکمین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران برگزار شد.
 
حسین الهی قمشه‌ای، صحبت‌های خود را با خواندن شعری از سعدی شروع کرد و ضمن تشکر از حاضرین در جلسه گفت: در دنیا هیچ چیزی به زیبایی سه فرشته کتاب، زیبایی و دانایی نیست. خوشبختانه ما وارث آدم هستیم و در دعاهای مشهور هم اینطور خطاب می‌شود که ما وارث آدم هستیم. باید توجه داشته باشیم، هرچه که از بزرگان به‌عنوان اثر و کتاب باقی مانده، به ما به ارث رسیده و خیلی عجیب است که مردم از این میراث بزرگ به هیجان نمی‌آیند. در صورتی که از میراث مادی که بعد از مردن عزیزی به آن‌ها می‌رسد، به وجد می‌آیند. ما وارث کتاب‌های آسمانی، اشعار گوته، سعدی، حافظ و مولانا هستیم. همه این‌ها دارایی‌شان را برای ما به میراث گذاشته‌اند و این مناسب حال آدمیزاد است. همه‌ داستان‌های تراز اول جهان و نه فقط آثار بزرگان کشور خودمان به‌عنوان ارث به ما رسیده و از این نظر ما خیلی ثروتمند هستیم.
 
وی در ادامه به اهمیت میراث فرهنگی ما انسان‌ها بیان کرد: شرح ما مانند آن دختر نوجوانی است که به ثروتمندان می‌گوید شما ممکن است که گنج‌هایی از دُرها و طلا و ... داشته باشید، ولی ثروت من از شما بیشتر است، برای اینکه من مادری دارم که برای من قصه می‌گوید کتاب می‌خواند. مادری که برای فرزندانش کتاب می‌خواند این میراث بزرگ را برای او به جا می‌گذارد.

 

در ادامه الهی قمشه‌ای اظهار کرد: همه ما انسان‌هایی که روی زمین زندگی می‌کنیم، وارث گنجی هستیم که زیاد بودن آدم‌ها هیچ تاثیری در تقسیم این میراث ندارد و در عین اینکه به همه می‌رسد چیزی از آن کم نمی‌شود. هر یک از ما به تنهایی وارث همه این گنجینه هستیم و این دارایی در عالم معنا تعریف می‌شود؛ در صورتی که تقسیم و دعوا و کشمکش از عالم صورت است. با وجود اینکه وقتی خبر مهمی را به کسی می‌دهند ابتدا او را آماده می‌کنند و آرام آرام به او می‌گویند، ولی من در اینجا می‌خواهم به شما و با صدای بلند خبر دهم که شما وارث همه فرهنگ ارزنده جهان هستید و انشاالله که لایق این ارث باشید، که مطمئنا هستید. چون دانشجویی که به من اظهار محبت می‌کند نشانه خوبی اوست و اینکه این میراث را دریافته است.

او افزود: علاوه بر این ما در بهترین زمان واقع شده‌ایم. چون تمامی این کتاب‌ها و این میراث بزرگ در دسترس و خدمت ماست، در صورتی که زمان قدیم هم این میراث وجود داشت اما گاهی دسترسی به آن سخت یا ناممکن بود. این میراث را ما فقط به ارث برده‌ایم، در صورتی که آن‌ها را کسب کنیم، مال ما خواهد شد، در غیر این صورت استفاده‌ای برای ما ندارد. مثلا ما می‌توانیم با به کار گرفتن قرآن در زندگی‌مان، آن را از آنِ خود کنیم. چون این میراث فرهنگی ماست. یا اینکه سعدی، فردوسی، نظامی و ... هنوز از آنِ ما نیست و تلاش ما باید بر این باشد که این میراث را از آنِ خود کنیم.
 
الهی قمشه‌ای در ادامه به اهمیت ذات انسان اشاره کرد و گفت: آدم بودن ما پادشاهی است. به قول فلاسفه آدمیزاد به حیث آدمیزادی خود پادشاه است. اهمیت آدم به ذات اوست و آدم خوب شاهکار خداوند است پس باید سعی ما بر این باشد که آدم خوبی باشیم و این شاهکار خداوند را بروز دهیم. بنابراین دین ما به صرف آدم بودنمان مشخص می‌شود. انگلیسی‌ها می‌گویند خدا مرد خوبی است که به نظر من این بهترین تعریف از خداوند است.

 چه سعادتی بالاتر از اینکه انسان و آدمیزاد باشیم
او ضمن اشاره به شاهکارهای هنری و ادبی بزرگان و ادیبان جهان نظیر جین آستین و سروانتس، سعدی، حافظ و ... آن‌ها را آدم‌های نازنینی خواند و گفت: چه سعادتی بالاتر از اینکه انسان و آدمیزاد باشیم. و چقدر شرم‌آور است که عده‌ای از صف انسانیت خارج می‌شوند و در صف کفتارها، گرگ‌ها و ... می‌ایستند. ما باید قدر آدمیزاد بودن خودمان را بدانیم چون هیچ ارزش و قیمتی برای آن وجود ندارد.
 


الهی قمشه‌ای ضمن اشاره به آثار ادبی جهان و ایران گفت: این میراث حافظ کرامت، آدمیت و شرافت ما هستند بنابراین من توصیه می‌کنم این میراث و کتاب‌هایی که به جا مانده را بخوانید و از آنِ خود کنید. هرچند که درست نیست من از کتاب خودم تعریف می‌کنم ولی این کتاب‌هایی که من نگارش کرده‌ام، کتاب حافظ، سعدی و ... است و حرف آن‌هاست. من فقط آن‌ را جمع‌آوری کرده‌ام. باید حرف معقول بزنیم و حرف نامعقول نشنویم. من در کتاب‌های 365 روز در صحبت مولانا، در صحبت سعدی و در صحبت حافظ سعی کرده‌ام حرف‌های این بزرگان را به زبان ساده‌تر بگویم.

 هر نظریه‌ای که در کتاب‌هایم مطرح می‌کنم نظریه‌های جهانی است
او ادامه داد: من هر نظریه‌ای که در کتاب‌هایم مطرح می‌کنم نظریه‌های جهانی است و حرف آدم‌های بزرگ است توصیه می‌کنم خودتان را با این بزرگان همسو بسازید تا زندگیتان تغییر کند. امیدوارم این نشست را آغاز این حرکت قرار دهید، ما می‌خواهیم مالکان وارث‌های فرهنگی خودمان چون سعدی، حافظ و مولانا شویم و آن‌ها را از آنِ خود کنیم.
 
سی‌ویکمین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران تا 22 اردیبهشت در مصلای بزرگ امام خمینی(ره) برپاست. 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها