یکشنبه ۲۰ خرداد ۱۳۹۷ - ۱۵:۴۲
استقبال  از طرح تعویض نسخه‌های فرسوده قرآن

محمدرضا ساقی، مسئول غرفه آستان قدس رضوی در بیست و ششمین نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم، گفت: یکی از طرح‌های متنوع مجموعه در این دوره از نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم که با استقبال خوبی مواجه شد، تعویض نسخه‌های فرسوده قرآن بود. به‌ازای هر سه نسخه فرسوده یک نسخه قرآن متبرک حرم رضوی که از سوی آستان به چاپ رسیده به مردم تقدیم شد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، محمدرضا ساقی، رئیس اداره آموزش و مطالعات قرآنی مرکز قرآن کریم آستان قدس رضوی، با اشاره به مهم‌ترین برنامه‌هایی که در مدت برپایی بیست و ششمین نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم از سوی مجموعه آستان قدس برگزار شد، اظهار کرد: یکی از طرح‌های متنوع مجموعه در این دوره از نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم، تعویض نسخه‌های فرسوده قرآن کریم بود. بسیاری از مردم نمی‌دانند چگونه باید از این نسخه‌ها نگهداری و آن‌ها را تکریم کنند. به‌ازای هر سه نسخه فرسوده یک نسخه قرآن متبرک حرم رضوی که از سوی آستان به چاپ رسیده به مردم تقدیم شد. این طرح در نمایشگاه تنها مختص قرآن‌هایی بود که در منازل مردم نگهداری می‌شود و قرآن‌های موجود در مساجد، مدارس و دیگر نهادها را شامل نمی‌شد.
 
وی ادامه داد: سال‌های گذشته این طرح از سوی نهادهای قرآنی و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی انجام می‌شد؛ این طرح امسال  نخستین‌بار در غرفه آستان قدس اجرا شد. استقبال از این طرح در نمایشگاه قرآن بسیار خوب بود و بسیاری از مردم تمایل داشتند که قرآن متبرک حرم رضوی را داشته باشند. هیچ محدودیتی  در اجرای این طرح وجود نداشت و به تعداد لازم قرآن‌های متبرک در اختیار داشتیم. البته برخی قرآن‌ها قابل استفاده بوده و فرسوده نبودند که در قالب این طرح نمی‌گنجید. طرح دیگری در راستای اهدای قرآن به مناطق محروم کشور وجود دارد که مردم می‌توانند مصاحف مازاد خود را در قالب این طرح اهدا کنند و ما از طریق 31 نمایندگی در سراسر کشور این قرآن‌ها را در مناطق محروم توزیع می‌کنیم.
 
مسئول غرفه آستان قدس رضوی در نمایشگاه قرآن، افزود: در مدت برپایی این دوره از نمایشگاه قرآن کریم، یک‌هزار نسخه قرآن متبرک حرم در ازای نسخه‌های فرسوده قرآن‌، اهدا کردیم. در کنار قرآن،‌ نبات و نمک متبرک حرم رضوی نیز به مردم تقدیم شد.


ساقی در ادامه بیان کرد: از دیگر برنامه‌های مجموعه آستان در نمایشگاه، نمایش نسخه‌ همانندسازی شده قرآن‌های خطی موجود در موزه و کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی بود که ازجمله آن‌ها می‌توان به قرآن‌هایی با دستخط هفت تن از ائمه اطهار (ع) اشاره کرد. بازدیدکنندگان با مواردی همچون سیر تحول خط و رسم‌الخط، تزئینات و صفحه‌آرایی و جنس صفحات قرآن نیز آشنا شدند. غرفه کاغذسازی و رنگ‌آمیزی سنتی کاغذ، جلدسازی و صحافی قرآن در حد ابتدایی نیز از دیگر فعالیت‌های مجموعه آستان در نمایشگاه قرآن بود.
 
وی افزود: برای نخستین‌بار پرچم حرم مطهر رضوی، زینت‌بخش غرفه آستان در نمایشگاه بود که بسیاری از بازدیدکنندگان ضمن تبرک، عکسی هم به یادگار با این قرآن می‌گرفتند. همچنین هرشب محفل قرآن پس از نماز مغرب و عشاء و افطار با حضور اساتید قرآنی در این غرفه برپا می‌شد.
 
رئیس اداره آموزش و مطالعات قرآنی مرکز قرآن کریم آستان قدس رضوی با اشاره به طرح «نذر بهشتی»، گفت: بسیاری از افرادی که به مشهد مقدس و حرم مطهر رضوی مشرف می‌شوند، تمایل دارند که قرآنی به حرم اهدا کنند تا مورد استفاده زائران قرار گیرد و در ثواب خواندن قرآن شریک شوند. از آنجا که قرآن‌های اهدایی مردم، همسان و هم‌شکل با قرآن‌های موجود در حرم رضوی نیست، این قرآن‌ها برای توزیع در مناطق محروم جمع‌آوری و به‌جای آن‌ها یک قرآن به نیت آن فرد در حرم جایگزین می‌شود. شرکت در طرح «نذر بهشتی»، از چهار روش مراجعه به دفاتر نذورات، مراجعه در نمایشگاه قرآن، سامانه پیامکی و پایگاه اینترنتی امکان‌پذیر است. علاقه‌مندان می‌توانند مبلغی را به این نیت پرداخت کرده و قبض نذورات دریافت کنند و قرآنی به نام آن‌ها تهیه و در حرم در اختیار زائران رضوی قرار می‌گیرد.


ساقی درباره فعالیت‌های دیگر بخش‌‌های مجموعه آستان قدس در نمایشگاه قرآن نیز اظهار کرد: دانشگاه علوم اسلامی رضوی، پایان‌نامه‌ها و نشریات تخصصی قرآن و حدیث را معرفی کرد. بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی نیز کتاب‌های حوزه علوم قرآن و حدیث را در نمایشگاه قرآن کریم به نمایش گذاشت. بخش فروش مجموعه آستان به‌طور متمرکز در غرفه به‌نشر انجام شد.  البته در غرفه مرکزی، فروش قرآن نیز صورت گرفت.
 
وی ادامه داد: نمونه قرآن‌های چاپ شده در چاپخانه انتشارات آستان قدس رضوی به‌عنوان بزرگترین چاپخانه قرآن کشور با ظرفیت پنج میلیون نسخه در سال، در بیست و ششمین دوره نمایشگاه قرآن عرضه شد. نمونه‌هایی از قرآن‌های نفیس مجموعه قرآن‌های خطی آستان قدس ازجمله قرآن ابراهیم سلطان و قرآن بایسنغری که در چاپخانه انتشارات آستان قدس رضوی به زیور طبع آراسته شده‌اند نیز در این دوره از نمایشگاه به نمایش گذاشته شد.
 
مسئول غرفه آستان قدس رضوی در نمایشگاه قرآن در معرفی قرآن بایسنغری، گفت: این نسخه نفیس، بزرگترین قرآن جهان اسلام با ابعاد 101 در 178 سانتی‌متر بوده که حدود 600 سال پیش توسط بایسنغر میرزا، نوه تیمور گورکانی بروی کاغذ دست‌ساز و سنتی، کتابت شده است.
 
ساقی بیان کرد: یکی از فعالیت‌های خوب مجموعه آستان قدس رضوی در نمایشگاه قرآن، برپایی غرفه‌ مهدالرضا بود. مجموعه مهدهای قرآنی آستان قدس برای آموزش قرآن به کودکان با عنوان «مهدالرضا» در حال حاضر در سه استان خراسان رضوی، تهران و فارس دایر است و درنظر داریم تا پایان سال 97، این مهدها را در 31 استان کشور گسترش دهیم. والدین در نمایشگاه می‌توانستند با خاطری آسوده کودک خردسال خود را به مسئولان این غرفه سپرده و با فراغ بال به بازدید از نمایشگاه بپردازند. در این غرفه ضمن بازی، قرآن به کودکان آموزش داده شد.


 
وی افزود: مرکز آفرینش‌های هنری آستان نیز مجموعه‌ای از تابلوهای خوشنویسی، تذهیب، نقاشی، نقاشی خط و نگارگری از اساتید برجسته را در بخش هنری این دوره از نمایشگاه به نمایش گذاشت. همچنین در این بخش، انیمیشن‌های رضوی که حائز رتبه‌های کشوری بوده‌اند نمایش داده شد که ترکیب مباحث قرآن و عترت در کنار هم بود. آواهای رضوی و تواشیح قرآنی نیز هر روزه در غرفه آستان پخش شده و فایل‌های آن‌ها نیز در اختیار علاقه‌مندان قرار گرفت.
 
رئیس اداره آموزش و مطالعات قرآنی مرکز قرآن کریم آستان قدس رضوی در پایان گفت: نمونه‌ای از ماکت پنجره فولاد حرم مطهر رضوی ساخته شد که در نمایشگاه‌های کتاب و تهران می‌توانستند به‌صورت مجازی با دیدن تصاویر زنده زوار در حرم، زیارت انجام دهند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها