پروین یاوری؛ استادتمام و عضو هیأت علمی گروه پزشکی اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی که سالها در زمینه اپیدمیولوژی به تحقیق و تدریس پرداخته، در گفتوگو با خبرنگار ایبنا، بیان کرد: کرونا پیش از این بیشتر در حیوانات وجود داشت. با توجه به جدید بودن ویروس کرونا و اینکه نخستینبار در کشور با این ویروس مواجه میشویم، تاکنون کتابهایی مختص آن در کشور نوشته نشده و پس از این یافتهها به مرور در قالب مقاله و کتاب منتشر خواهند شد.
سرپرست نویسندگان مجموعه سه جلدی «مرجع اپیدمیولوژی بیماریهای شایع ایران»، افزود: در بازنگری جلد نخست این کتاب جامع و بخشی که مختص ویروسها و بیماریهای ویروسی است، به «مرس» و «سارس» که ویروسهای همخانواده کووید 19 هستند اشاره شده، ولی هنوز درباره کرونا چیزی نوشته نشده است. میتوان در ویرایشها و چاپهای بعدی این مجموعه، یافتههای جدید مرتبط با کرونا را نیز گنجاند.
پنومونیای کروناویروس، سرفه خشک بدون آبریزش بینی است
عضو انجمن علمی اپیدمیولوژیستهای ایران، با اشاره به برخی تجربیات میدانی پژوهشگران و پزشکان در مواجهه با این بیماری در همین مدت شیوع آن، گفت: یکی از پژوهشگرانی که برای مطالعه این ویروس به ووهان رفته، توصیه میکند: «اگر در حین سرماخوردگی آبریزش بینی و خلط دارید، نمیتوانید مبتلا به نوع جدید پنومونیای کروناویروس باشید، زیرا پنومونیای کروناویروس، سرفه خشک بدون آبریزش بینی است. این سادهترین روش برای شناسایی میباشد.»
وی تصریح کرد: محققان به این یافته رسیدهاند که ویروس ووهان، مقاوم به حرارت نیست و در دمای 26-27 درجه از بین میرود، بنابراین آب داغ زیادی بنوشید. شما میتوانید به دوستان و خویشاوندان خود توصیه کنید که برای پیشگیری از آن آب داغ بنوشند. زیر نور خورشید بروید. اخیرا هوا سرد بوده، و نوشیدن آب داغ بسیار راحت است. این یک درمان نبوده و فقط برای بدن خوب است. نوشیدن آب گرم برای همه ویروسها موثر است. به خاطر داشته باشید که باید تلاش کنید آب یخ ننوشید!
قطر سلول کرونا 400-500 نانومتر است
یاوری با نقل توصیههای پزشکی محققان درباره کروناویروس، ادامه داد: ابعاد این ویروس بزرگ است (قطر سلول در ابعاد 400-500 نانومتر است)، بنابراین هر ماسک نرمال (نه فقط از نوع N95) قادر به فیلتر کردن آن خواهد بود. اما وقتی شخص مبتلا به عفونت در مقابل شما عطسه میکند، 3 متر (در حدود 10 فوت) تا زمین فاصله دارد و بنابراین دیگر هوابرد نیست.
استاد دانشگاه شهید بهشتی، گفت: وقتی ویروس روی سطح فلز میافتد، حداقل 12 ساعت زنده میماند، بنابراین به خاطر داشته باشید که اگر در تماس با هر سطح فلزی قرار میگیرید، دستان خود را بهطور کامل با صابون بشویید. این ویروس میتواند 6 تا 12 ساعت روی پارچه فعال باقی بماند. شوینده نرمال لباس میتواند این ویروس را از بین ببرد. برای لباسهای زمستانی که نیازمند شستشوی روزانه نیستند، میتوانید آنها را در زیر نور خورشید قرار دهید تا ویروس از بین برود.
این ویروس ابتدا گلو را عفونی میکند
عضو انجمن علمی اپیدمیولوژیستهای ایران، درباره نشانههای احتمالی ابتلا به کروناویروس، اظهار کرد: براساس یافتههای تحقیقاتی، این ویروس ابتدا گلو را عفونی میکند، بنابراین ممکن است حس خشکی گلو وجود داشته باشد که برای حداقل 3 تا 4 روز طول میکشد. سپس وارد جریان بینی شده به نای میرسد و وارد ریهها شده که موجب بروز پنومونی میشود. این فرآیند 5 تا 6 روز به طول میانجامد. با پنومونی، تب و دشواری در تنفس رخ میدهد. گرفتگی بینی مانند حالت نرمال نیست؛ شما احساس غرق شدن در آب میکنید. اگر چنین احساسی داشتید، باید سریعا تحت نظر پزشک و آزمایشهای تشخیصی قرار گیرید.
یاوری با اشاره به راههای ساده پیشگیری از این بیماری نیز گفت: رایجترین روش ابتلا به عفونت، لمس اجسام عمومی است، پس شما باید بهطور مکرر دستان خود را بشویید. این ویروس فقط برای 5 تا 10 دقیقه روی پوست دست زنده میماند، اما در همین مدت کوتاه ممکن است اتفاقات زیادی رخ دهد، ازجمله اینکه چشمان خود را بمالید یا سهوا به بینی خود دست بزنید. علاوه بر شستشوی مکرر دستها، در صورت گلودرد، گلوی خود را بشویید تا جرمها را قبل از رسیدن به ریهها، از بین برده و یا به حداقل برسانید. مراقبت بیشتری درباره خود انجام داده و مقدار زیادی آب بنوشید.
نظر شما