کتاب «طبیعت و معماری»، جلوههایی شگفتانگیز، هنرمندانه و کاربردی از تأثیر طبیعت و عناصر آن در آثار معماری بزرگان این عرصه را به تصویر میکشد.
کتاب «طبیعت و معماری» نوشته الساندور روکا با ترجمه صمد محمدابراهیمزاده سپاسگزار، در دو بخش اصلی با عنوانهای «معماری طبیعی» و «معماری بدون معماران» تدوین و از سوی نشر یزدا راهی بازار نشر شد. معرفی این کتاب در طلیعه بهار طبیعت، خالی از لطف نیست.
تعهد جوامع نسبت به سلامتی نسل آینده
مصطفی بهزادفر؛ دانشیار طراحی شهری دانشگاه علم و صنعت ایران در دیباچه این کتاب نوشته است: «در گذشته بهویژه قبل از اوجگیری مدرنیته، تبیین حقیقت از طبیعت از طریق هنر، تبیین تقدس، عظمت، شکوه و از همه مهمتر زیبایی طبیعت بود. طبیعت به اشکال مختلفی در تمامی آثار هنری و معماری جلوه مینماید. قدیمیترین بناهای زیبا، فرم و شکل خود را از طبیعت الهام گرفته و نقشهای برنهاده بر سقف و در و دیوار خویش را از طبیعت امانت گرفتهاند... پیشگامان معماری طبیعی برای بیان پدیدهای که حقیقت شکنندگی و زیبایی محیط طبیعی است، ابتدا فضای بسته گالریها را رها کرده و به خود طبیعت آمدهاند. آثاری که در حوزه معماری طبیعی در حال شکل گرفتن است، بهویژه آنها که از حضور پدیدارشناسانه هنرمند در طبیعت و بیان جلوههای طبیعی با سادهترین شکل حمایت میکند، ضمن بازآفرینی فضاهای بکر و قدیمی، سامانههای بومشناختی را در اشکال مختلف توضیح میدهد. ساخت آثار سادهای مانند سرپناههای موقت کوچک برای کاربران کوچکی که نسبت به آن حس تعلق پیدا میکنند، ممکن است از نظر برخی، ماقبل تاریخی بهنظر برسد، اما دلمشغولی جوامع را نسبت به طبیعت ازدسترفته عمق بخشیده و تعهد جوامع را نسبت به سلامتی نسل آینده و طبیعت ارتقاء میبخشد.»
مجسمه زیستی بروکنر
«سیاتی و بروکنر روی تعریف مفاهیمی کار کردهاند که سبب تغییر پارک به واسطه ایجاد مکانهای خاص جدید بر پایه راهحلهای بومشناختی شدهاند. این دو، محوطهای را با نام حفره بزرگ طراحی کردند که شامل مجسمههای زیستی با ارتفاع 46 فوت بوده و توسط گیاهان آبی نگه داشته شدهاند که آب و زیستگاههای مرطوب را فیلتر کرده و گلولای را در جایی که زمین حفاری شده بهوجود میآورند. مجسمه زیستی بر پایه طرح پیچیده و کاملی از تنههای درخت انجیر هندی است که قبلا در پارک موجود بودهاند. مجسمه، سیستم زنده و مرکبی از خزه، گیاهان باتلاقی و میکروارگانیسمهایی است که در ریشههای گیاهان زندگی میکنند... مجسمه زیستی بروکنر ساخته شده از خزهها و گیاهان باتلاقی است که روی سنگ رشد کردهاند و مطابق با اصولی که هیچ باقیماندهای در طبیعت از خود برجای نگذاشته باشند، با آنها کار شده است. آنها مجسمههایی زنده ساخته شده از اکوسیستمهای باتلاقی هستند که آب آلوده را تمیز میکنند. همانطور که آب بر روی مجسمههای زیستی جریان دارد، خزهها و دیگر گیاهان و باکتریهای همراه با آنها، آلودگی را در آب به غذایی برای متابولیسمهای خود تبدیل میکنند.»
نخستین چاپ کتاب «طبیعت و معماری» در 224 صفحه با شمارگان 500 نسخه به بهای 45 هزار تومان از سوی انتشارات یزدا به بازار نشر عرضه شده است.
نظر شما