کتاب «شکافهای اجتماعی در ایران» که مشتمل بر شش مقاله تحقیقی است، از سوی پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات منتشر شد.
فاطمه صادقی در مقالع نخست، «زنان و مساله حقوق شهروندی در ایران»، نابرابری جنسیتی را بر بستر حقوق شهروندی زنان (آزادی بیان و عقیده، حق انتخابکردن و انتخاب شدن، حق اشتغال، حق آموزش، حق برخورداری از دادخواهی عادلانه و…) مینشاند و دستاندازهایش را بررسی میکند.
محمد مالجو نیز در مقاله «عوامل تکوین و تعمیق نابرابریهای طبقاتی در ایران»، میکوشد الگویی تحلیلی برای تبیین «ضرباهنگ میزان نابرابریهای طبقاتی در ایران طی سالهای پس از جنگ هشتساله» پیش نهد.
مقاله سوم، «آتشِ زیرِ خاکستر: شکافهای طبقاتی و پسلرزههای آن»، نوشته حسام سلامت، در پیوندِ موضوعی با مقاله مالجو، تحلیلِ نابرابری طبقاتی را عمدتاً از مجرای نابرابری درآمدی و موقعیتهای شغلی پی میگیرد. نویسنده، معیار تعیینِ جایگاه طبقاتی افراد را سهگانه آشنایِ «مالکیت»، «مهارت، تخصص و دانش»، و «اقتدار سازمانی» قرار میدهد و ملهم از اریک اولین رایت، دوازده مقوله را در «ساختار طبقاتی» ایران بازمیشناسد.
فروزان افشار در مقاله چهارم، «تکوین شکاف تحصیلی در ایران»، در صدد است تا نشان دهد «تحصیلات تا چه اندازه و بهواسطه کدام سازوکارها، فرهنگ و آگاهی ایرانیها را متأثر ساخته است» و بیش از آن، در پی شرح این موضوع است که «شکاف تحصیلی» چه دلالتهای سیاسی و اجتماعی و فرهنگی در بر دارد.
مقاله «صورتبندی شکاف نسلی در علوم اجتماعی ایرانی» نوشته آرش حیدری دو جهتگیری تحلیلی عمده دارد. اول، با اصل ایده «شکاف نسلی» درگیر میشود؛ و دوم، نقدش از ایده شکاف نسلی را از طریق نقد «نظام دانش» و بهویژه علوم اجتماعی ایران پی میگیرد.
و در نهایت، محمد روزخوش با مقاله «فرهنگ عمومی و «فرهنگ رسمی؛ همنواییها و همنواییها» میکوشد فراتر از ایده بارها تکرارشده تقابل میان فرهنگ رسمی و فرهنگ عمومی به مسئله بنگرد.
مقاله تذکر میدهد که به لحاظ نظری: «فاصله میان فرهنگ عمومی و فرهنگ رسمی بهشکل بالقوه مستعد مشروعیتزدایی از گفتمان مسلط است، اما این استعداد زمانی فعلیت مییابد که افراد به میزانی به این شکاف و فاصله آگاهی یابند و این خودآگاهی خصلتی هویتی بیابد.
مقاله یادشده نه فقط منتقدِ ایده رایج درباره ابتنای «طبیعی» ِ ایدئولوژی رسمی بر فرهنگ عمومی و نگرشها و کردارهای اجتماعی است، بلکه اساساً تصور رایج درباره نقش و کارکردهای ایدئولوژی را هم گزافه میشمارد. در نهایت، استدلال مقاله این است که «شکاف فرهنگی» یگانه عنصر یا مهمترین مولفه برسازنده مناقشات اجتماعی فعلی نیست، مسئله از دل بنبستهای کنونیِ پروژههای اجتماعی-سیاسی بیرون زده است.
کتاب «شکافهای اجتماعی در ایران» ۳۲۰ صفحه و با بهای ۳۰ هزار تومان از سوی انتشارات پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات وارد بازار نشر شده است.
نظر شما