کش و قوسها در سیاره بودن پلوتو تا سال 2006 ادامه داشت و در نهایت عنوان سیاره کوتوله را به خود گرفت و برای همیشه از لیست سیارات منطومه شمسی خط خورد.
کتاب «فضاپیمای افقهای نو» نوشته مشترک آلن استرن، دیوید گرینسپون خوانندگان را با یکی از کاوشگران ناسا به نام نیوهورایزنز در ماموریت به سیاره کوتوله آپولو همسفر میکند. در واقع آنچه در این کتاب میخوانیم ماجرایی جذاب و تا حدی عجیب و شنیدنی به روایت نویسندگانش است که از پژوهشگران ارشد ناسا بودند.
فاطمه همتیان، مترجم این اثر در گفتوگو با خبرنگار ایبنا درباره روند محتوایی «فضاپیمای افقهای نو» میگوید؛ «موضوع کتاب روایتی حقیقی است که از زبان آلن استرن یکی از نویسندگان کتاب نقل قول شده است و به قلم دوست نویسندهاش، دیوید گرینسپون نوشته میشود که با بیانی شیوا و جذاب ماجرا را از ابتدای مطرح شدن ایده یک اکتشاف بزرگ در منظومه شمسی تا به فرجام رسیدن آن و ثبت ماجرایی تکرارنشدنی در تاریخ تعریف میکند. علاقهمندان به اکتشافات فضایی با خواندن کتاب در تجربیات ارزشمند این پژوهشگر سهیم خواهند شد و با او لحظات هیجانانگیزی را با تمام وجود حس خواهند کرد.»
همتیان در بخش یادداشت مترجم کتاب درباره آلن استرن اینگونه مینویسد؛ چنانچه دلتان میخواهد زندگی حرفهای یک دانشمند را لحظه به لحظه همراه او و گروهش از کمی پیش از زمان ارائه طرح پیشنهادی فضاپیمای افقهای نو تا رساندن آن با هزار مشقت به پلوتون تجربه کنید فقط کافی است با این کتاب همراه شوید.
پردهبرداری از یک حقیقت
وی درباره حقیقی یا تخیلی بودن داستان کتاب میگوید؛ « دكتر آلن استرن، در عمری كه در طراحی، ساخت و رسيدن فضاپيمای افقهای نو به سياره پلوتون پشت سر گذاشت سالها به دلايلی كه شايد تاكنون نشنيده باشیم گاهی به اين فكر میافتد كه با وجود تلاش فراوان و بیدريغ فردی و گروهی و متقاعد كردن منفیبافان و چوب لای چرخ گذاران همواره حاضر در صحنه، نيرویی فراتر از دخالت انسانی مانع از پيشبرد كارها میشود؛ اما صحبت از داستانی كه زائده ذهن نويسنده باشد نيست و اين روايتی حقيقی از بازی سرنوشت و گاه بازی عجيب اعداد در طبيعت است.»
این یک داستان علمی تخیلی نیست
گرینسپون دیگر مولف کتاب یک اخترزیستشناس است که برنده جایزه ارتباطات علم و جایزه بهترین نویسنده است. وی در سال 2013 در کتابخانه ملی کنگره آمریکا کرسی اخترزیستشناسی را به خود اختصاص داد. این مترجم درباره وی میگوید؛ «دیوید گرینسپون که داستان بیشتر به قلم او نگاشته شده در بسیاری از لحظات مهم، تیم افقهای نو را همراهی کرده است. او در گفتوگوهای مداومی که با آلن استرن داشته روایت را عینا به رشته تحریر در آورده است. گرچه خود میگوید این ماجرا به قدری هیجانانگیز است که گاهی به نظر میآید که داستانی علمی تخیلی باشد. اما به طور قطع اینگونه نیست.»
واقعیت چیست؟
در واقع ماجرای «فضاپیمای افقهای نو» ماجرای واقعی کاوش پلوتون است و از زبان دو دانشمندی بیان میشود که سالهای زیادی از عمر خود را صرف تبدیل یک ایده به واقعیتی تکرار نشدنی کردند.
و اما واقعیت این بود؛ در چهاردهم جولای 2015 اتفاقی شگفتانگیز رخ داد فضاپیمای افقهای نو در فاصله تفریبا سه میلیاردی از زمین پرواز کناری پلوتون را انجام داد و آخرین سیاره را که تنها نقطهای کم نور در فضا بود به مکانی واقعی تبدیل کرد.
بی وقفه بخوانید
همتیان در باب کشف سیاره پلوتون که در کتاب درج شده معتقد است؛ « یکی از روایات مهمی که در کتاب با جزئیات به آن پرداخته شده ماجرای کشف خود سیاره در سال ۱۹۳۰ توسط کلاید تومباگ است. پسر مزرعهداری که بدون آنکه آموزش فنی خاصی دیده باشد با سختکوشی در این کار موفق شد. علاوه بر آن در کتاب به موفقیتها و ناکامیهای فضاپیماهایی که به دیگر سیارات فرستاده شده بودند اشاره شده است. در کل در این کتاب لحظات مهیج کم نیست که از نظر من از کشف پلوتون گرفته تا نامگذاری آن، پرتاب جنجالی فضاپیما، ارسال نخستین عکسها و حتی لحظات ناامیدکنندهای همچون قطع شدن ارتباط با زمین یا حذف پلوتون از لیست سیارات همگی موجب میشوند که مخاطبان بی وقفه به خواندن ادامه دهند.»
کتاب «فضاپیمای افقهای نو» در 367 صفحه، به شمارگان چهارصد نسخه و به قیمت 72 هزار تومان از سوی انتشارات سبزان راهی کتابفروشیها شد.
نظر شما