حضرت فاطمه(س) در کتاب «آموزههای فاطمی»، به عنوان آیینه تمام نمای اهل بیت(ع) معرفی شده که در دوران حاکمیت سخت سقیفه از استمرار دین با ولایت دفاع کرد.
در نگارش این کتاب تلاش شده با تبیین مناقب و کرامات حضرت زهرا(س)، اصول حاکم بر سیره فاطمی و بررسی برخی آموزههای تفسیری خطبه فدکیه، مخاطبان و محبان اهلبیت(ع) الگویی عملی و قابل دسترس را به نظاره بنشینند؛ الگویی که در اوج کمالات و فضائل بسان نوری درخشان، شیعیان و کمال جویان را به سوی نیکیها و فضائل فرا میخواند تا در پرتو عمل به وظایف خویش به قرب معنوی و کمالات انسانی و الهی نائل شوند.
این کتاب شامل متن منبرهای حجتالاسلام ناصر رفیعی، تلخیص محتوای منبرها در حواشی کتاب و انتهای هر جلسه، فیش روضه، مقدمه روضه، پرورش، اوج مرثیه و فرود، معرفی و توضیح 149 واژه از اعلام و اماکن در انتهای کتاب و متن خطبه فدیکه حضرت زهرا(س) همراه با ترجمه و شرح لغات است.
مدح حضرت فاطمه(س) در قرآن
در فصل اول کتاب اشارهای به شخصیت ممتاز حضرت زهرا(س) شده که خداوند ایشان را به کوثر، پیامبر(ص) به ام ابیها و امامان به اسوه و الگو ستودهاند. فاطمه(س) کانون وصل نبوت و امامت و آیینه تمام نمای اهل بیت(ع) معرفی شده که فرازمین، فرامکان و فراجنسیتی است. حضرت فاطمه(س) در دوران حاکمیت سخت سقیفه از استمرار دین با ولایت دفاع کرد و نظام تفکر ولایی مبتنی بر عقلانیت را بنیان گذاشت.
در ادامه این فصل به آیاتی از کلام وحی مشتمل بر فضایل اهل بیت(ع) اشاره شده که یکی از مصادیق بارز آن، حضرت فاطمه(س) است، نظیر آیه تطهیر، مباهله، اطعام، مودت و سوره کوثر، بنابر آیه تطهیر، پنج نفر از جمله حضرت زهرا(س) از هر آلودگی و ناپاکی و خطا به صورت مطلق دوره شدهاند. برخی پنج آیه قرن را مربوط به حضرت زهرا(س) میدانند و برخی چون علی حیدر مؤید، رقم آن را به 135 رساندهاند. این اختلاف نظر ناشی از آیات مستقیم و آیات تأویلی است.
مدح فاطمه(س) در روایات
فصل دوم کتاب به عظمت و مقام حضرت زهرا(س) اشاره کرده که به صرف پیوند با پیامبر(ص) و ائمه اطهار(ع) نیست؛ گرچه این امر خود مهم و دارای اعتبار است، اما منزلت این شخصیت به دلیل بلندمرتبگی و ویژگیهای اوست، پیوند با پیامبر(ص) و اهل بیت(ع) را خیلیها داشتهاند. این منزلت ویژه است که او را سیده زنان جهان در همه اعصار قرار داده است. درباره جایگاه و مقام حضرت زهرا(س) و حوادث زمان ایشان گزارشهای فراوانی در منابع روایی آمده است که به 13 مورد آنها در این بخش از کتاب اشاره شده است.
اصول حاکم بر سیره فاطمه(س)
منظور از اصول حاکم بر سیره حضرت فاطمه(س) که در این فصل به آن پرداخته شده، مواردی است که با گذشت زمان تغییر نمیکند و در هر زمان و مکانی قابل اجرا و الگوبرداری است که مهمترین آنها شامل اصل معنویت، اصل دشمن شناسی و اصل استقامت است.
دشمنشناسی در قرآن و حدیث
آنچه در این بخش از کتاب به آن پرداخته شده، گوشهای از مشی حضرت زهرا(س) در مبارزه با دشمن و معرفی دشمن است. درس مهم این مبارزه آن است که مردم همواره باید بیدار باشند. دشمن را بشناسند، جدی بگیرند و در برابرش موضع شفاف داشته باشند.
آموزههای تفسیری خطبه فدکیه
در ادامه مباحث این کتاب به برخی آیات تفسیری خطبه فدکیه حضرت زهرا(س) اشاره شده است. این خطبه عده زیادی را مثل عبدالمنعم حسن را شیعه و تحت تأثیر قرار داده است. این خطبه مبین حجاب، حیا، عفاف و بسیاری دیگر از آموزههای دینی است. زهرای مرضیه(س) هنگام رفتن به مسجد برای ایراد خطبه، روسری بلند و لباس بلند یعنی «جلباب» برتن کرد و در میان زنهای مهاجر، انصار و اقوام در مسجد حضور یافت. خطبهای ایراد کرد که فراتر از موضوع دفاع از فدک است. در آن آثار ایمان، نماز، جایگاه قرآن و ... را بیان فرموده است.
وقف و جایگاه آن در سیره حضرت زهرا(س)
فصل یازدهم این کتاب به آشنایی اجمالی با سیره حضرت زهرا(س) در وقف اختصاص دارد. یکی از روشهای سفارش شده درباره استحکام پایههای گوناگون اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی جامعه اسلامی، سنت حسنه وقف است. مفسران، فاطمه(س) و فرزندانش را مصداق حقیقی کوثر یعنی خیر کثیر دانستهاند، پس برکات وجودی فاطمه(س) اعم از امور معنوی و مادی است. حضرت فاطمه(س) صدقات خود را بر بنیهاشم و بنیعبدالمطلب قرار داد و تولیت آن را به حضرت علی(ع) واگذار کرد.
میتوان با وقف برای حضرت صدیقه(س)، محبت و علاقه خود به دختر پیامبر(ص) را جاودانه کرد و سبب شد تا آیندگان نیز به برکت بهرهمندی از آثار این موقوفه، محبت و مودت خویش را به سیده زنان اهل بهشت افزایش دهند.
کتاب «آموزههای فاطمی»، (مجموعه سخنرانیهای حجتالاسلام ناصر رفیعی)، گردآورنده، محسن سلیمانی، در 272 صفحه، شمارگان 1000 نسخه از سوی انتشارات جنات فکه روانه بازار نشر شده است.
نظر شما