یکشنبه ۹ شهریور ۱۳۹۹ - ۱۳:۱۵
«فرهنگ جغرافیای تاریخی شاهنامه» منتشر شد

محدوده‌ی زمانی پژوهش ما به عهد تصنیف شاهنامه ختم نمی‌شود، زیرا به بیان دگرگونی‌ها و تغییراتی هم پرداخته‌ایم که تا به امروز در نام و عنوان مواضع جغرافیایی رخ داده است،

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) درک متن مهمی همچون شاهنامه بی‌تردید نیازمند شناختی از جغرافیای تاریخی وقوع اتفاق‌ها و رویدادهای آن است. امروزه با تغییر وسعت ایران، نیازمند اطلاع از جغرافیایی ایران فرهنگی هستیم.

در معرفی و توضیح این کتاب قابل تامل نوشته شده است: «در این پژوهش تمامی شاهنامه، از آغاز پادشاهی کیومرث پیشدادی تا پایان پادشاهی یزدگرد سوم ساسانی، به‌دقت بررسی و همه‌ی اعلام جغرافیایی مندرج در این اثر سترگ استخراج و شناسایی و با شرح و توضیح کامل معرفی شده است. اما محدوده‌ی زمانی پژوهش ما به عهد تصنیف شاهنامه ختم نمی‌شود، زیرا به بیان دگرگونی‌ها و تغییراتی هم پرداخته‌ایم که تا به امروز در نام و عنوان مواضع جغرافیایی رخ داده است، به‌گونه‌ای که اگر از کوه و چشمه و دریا و شهری از زمان پیشدادیان و ضحّاک نام برده شده، اوضاع آن‌ها تا زمان حاضر با استناد به منابع بعد از ساسانیان و نیز بر اساس پژوهش‌های میدانی خودمان معلوم و معرفی شده است. از این رو، علاوه بر شاهنامه و منابع جغرافیایی و تاریخی مربوط به آن، از کتب ادبی و عرفانی و سایر اسناد مکتوب نیز بهره گرفته‌ایم. در نهایت، پیمایش و کاوش میدانی در ایران و ممالکت همجوار (عرصه‌ی جغرافیایی شاهنامه) مکمل پژوهش کتابخانه‌ای‌مان بوده است. نقشه‌ی جامعی هم که به کتاب ضمیمه شده است خوانندگان را در شناسایی مواضع جغرافیایی شاهنامه یاری می‌دهد.»

مهدی سیدی فرّخد عضور هیات مدیره فرهگسرای فردوسی است و تاکنون مقالاتی پژوهشی درباره ادبیات کهن ایران منتشر شده است. وی همچنین در تصحیح برخی متون کهن همکاری داشته است. «فرهنگ جغرافیای تاریخی شاهنامه» را باید در کارنامه کاری او اثری مهم و قابل تامل به شمار آورد.

«فرهنگ جغرافیای تاریخی شاهنامه» نوشته مهدی سیدی فرخد در ۶۲۳ صفحه با قیمت ۹۸ هزار تومان در نشر نی منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها