شنبه ۱۹ مهر ۱۳۹۹ - ۱۴:۲۳
پله پله تا قهرمانی با ذهن قدرتمند

تمرین ذهنی به آنچه می‌خواهی و به آن فکر می‌کنی، نظم می‌دهد و رسیدن به آن‌را امکان‌پذیر می‌کند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، همه افرادی که به نوعی درگیر ورزش قهرمانی هستند، به اهمیت آمادگی ذهنی در رسیدن به نقطه اوج عملکرد یک قهرمان واقفند. همواره از زبان قهرمانان و یا مربیان آن‌ها شنیده‌ایم که درباره آمادگی بالای یک قهرمان، فاکتورهایی همچون خودباوری، تمرکز، جنگندگی و مواردی از این‌دست را به‌عنوان برخی از دلایل اصلی موفقیت قهرمان یا تیم قهرمان مطرح کرده‌اند. از سوی دیگر، بسیاری از قهرمانان علیرغم داشتن تواناهای بالا از نظر آمادگی جسمانی و تکنیکی، ظاهرا به دلیل عدم کنترل بر شرایط ذهنی و هیجانی خود در مسابقات مهم، قادر به گرفتن نتایج درخور نمی‌شوند و می‌بینیم که بعد از به اتمام رسیدن مسابقات، ضعف ذهنی و روانی را به‌عنوان عامل ناکامی خود ذکر می‌کنند.

کتاب «معجزه ذهن» نوشته خسرو حمزه در 31 فصل با موضوعاتی همچون «حمید سوریان؛ قهرمان جهان و المپیک کشتی فرنگی»، «علیرضا حیدری؛ قهرمان جهان و المپیک کشتی آزاد»، «زهرا نعمتی؛ قهرمان پارالمپیک تیرو کمان» به‌تازگی از سوی انتشارات گلگشت راهی بازار نشر شده است.
 


نویسنده در مقدمه کتاب با اشاره به موارد تأثیرگذار در زندگی و موفقیت‌ ورزشکاران، درباره ضرورت تألیف این اثر می‌نویسد: «طی چند سال گذشته، ورزش علمی خصوصا در حیطه‌های روانشناسی، تغذیه، علم تمرین و... جایگاه جدی‌تری در روند آماده‌سازی ورزشکاران برجسته و خصوصا در تیم‌های ملی پیدا کرده است. بااین‌حال یکی از مشکلات این بوده که در بسیاری از مواقع، فهم دقیق و کاربست مناسب مفاهیم علمی، خصوصا در باب روانشناسی برای مسئولین تیم‌ها و ورزشکاران مشکل بوده است و گاهی باعث گردیده که به اندازه کافی برای استفاده از این خدمات راغب نباشند. این کتاب حاوی مصاحبه با سی‌و‌یک قهرمان ورزش کشورمان است. تلاش بر این بوده است که از تجربه برترین ورزشکاران تاریخ ایران در نگارش این کتاب استفاده گردد.»

در ادامه بخش‌هایی از چند مصاحبه با این قهرمانان ورزشی آمده است.

حمید سوریان؛ برنده 7 طلای جهان و المپیک 
«بافت خانوادگی و دوره اولیه شروع ورزش شما چگونه بوده است؟ در یک خانواده سنتی در جنوبی‌ترین نقطه تهران (شهرری)، به دنیا آمدم. فرزند آخر از شش فرزند پسر هستم.
دلیل اصلی که علاقه‌مند به کشتی شدم به خاطر خانواده‌ام بود که همه کشتی می‌گرفتند. در واقع پدرم و برادران بزرگترم همگی کشتی‌گیر فرنگی‌کار بودند، همین موضوع باعث شد که در هشت سالگی در باشگاه بابک شهرری که قهرمانان زیادی را تربیت کرده بود و زیرنظر مرحوم زارع کشتی را آغاز کنم.


از چه کسی در دوران اولیه ورزشی یا حتی زندگی خود الگو گرفتید و برای شما الهام‌بخش بودند؟ مهم‌ترین آن‌ها برادر بزرگترم آقا محسن بود. از کودکی وقتی برادرم در مسابقات شرکت می‌کرد، همیشه در کنارش بودم، وقتی روی تشک کشتی می‌گرفتند، احساس می‌کردم خودم دارم کشتی می‌گیرم، اما قهرمانی سال 2000 علیرضا دبیرهم خیلی روی ذهن و انگیزه ام اثرگذار بود. شرح مفصل تر این موضوع این است که در سال 75 که نونهال بودم، برادر بزرگترم محسن، موفق شد طلای امیدهای جهان را بگیرد که این موفقیت باعث شد علاقه مضاعفی در من برای ادامه مسیر قهرمانی به‌وجود آید.

چه توصیه‌ای برای ورزشکاران جوان جهت آماده‌سازی روانی دارید؟
باید خودشان را برای شرایط سخت آماده کنند و صبر و تحمل داشته باشند و آماده مقابله با ناامیدی باشند. شاید زیاد تمایل نداشته باشم یک نوجوان را تشویق کنم چون بین هزاران نفر یک نفر می‌تواند به آن جایگاه خیلی خاص برسد. مسیر ورزش قهرمانی واقعا سخت و کشتی از نگاه من به مراتب سخت‌تر از رشته های دیگر است، ولی نباید خسته شوند.»

علیرضا حیدری، دارنده 6 مدال قهرمانی جهان و المپیک 
«بافت خانوادگی و دوره اولیه شروع ورزش شما چگونه بوده است؟ من متولد 14 اسفند 1354 در تهران هستم. فرزند چهارم از پنج فرزند خانواده هستم و یک خواهر کوچک‌تر از خودم دارم. بعد از مدتی برای زندگی به کرج رفتیم که پدرم آنجا فوت شدند و ماندگار شدیم و بعد وارد کشتی شدم و ازنظر مالی پیشرفت کردم به تهران آمدم اما از 4 ماهگی تا 30 سالگی در کرج زندگی کردم.


در دوره ابتدای کودکی کمبود زیاد بود، منتظر بودم کفش بچه‌های محلمان پاره شود تا از آن‌ها بگیرم وصله کنم و استفاده کنم، طبیعتا لباس‌های خوبی نداشتم یا کفش‌هایم از پایم بزرگتر بودند چون از کسی می‌گرفتم، کرایه ماشین نداشتم بروم و مجبور بودم فرار کنم و کرایه ماشین ندهم که با فطرتم متفاوت بود؛ چون آن موقع‌ها با خودم حس خوبی نداشتم که به خاطر نداشتن کرایه ماشین فرار می‌کنم. با خودم می‌گفتم چطور وقتی  این کارها را می‌کنم باید در باشگاه روی من حساب باز کنند و همه این‌ها حس‌های منفی به انسان می‌دهد.

از چه زمانی متوجه شدید که در حرفه خود می‌توانید قهرمان بزرگی شوید؟ هیچ موقع به این فکر نکردم و فقط کارم را انجام می‌دادم و شاید یکی از مشکلات من این بوده است. هدف‌گذاری در زندگی‌ام را به سبک دیگری داشتم. اصلا به رکورد زدن فکر نمی‌کردم و اگر فکر می‌کردم، قطعا رکورد می‌زدم. یکسری قوانین شخصی داشتم؛ یعنی مثلا من یکسری عملکردها را باید داشته باشم و یکسری عملکردها را نداشته باشم تا موفق باشم.»

نخستین چاپ کتاب «معجزه ذهن، برترین ورزشکاران ایران چگونه می‌اندیشند» در 340 صفحه با شمارگان یک‌هزار جلد به بهای 64 هزار تومان از سوی انتشارات گلگشت راهی بازار نشر شده است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها