فناوری نانو علمی است که در آن به مطالعه خواص نانومواد و تولید و استفاده از آنها در بهبود بخشیدن خواص و ویژگیهای مواد پرداخته میشود، چراکه بسیاری از خواص ماده در ابعاد نانومتری، متفاوت از خواص در ابعاد ماکروسکوپی است. کاربردهای وسیع فناوری نانو در مواد، داروسازی، الکترونیک و کامپیوتر، محیط زیست، بیوتکنولوژی، انرژی و کشاورزی آن را بهعنوان یک حوزه فرارشتهای و فرابخشی مطرح کرده است. در حوزه کشاورزی و منابع طبیعی نیز ورود این علم باعث صرفهجویی در مصرف انرژی و زمان، تولید محصول بیشتر با هزینه کمتر، افزایش کیفیت محصولات و بهرهوری بیشتر نهادهها شده است.
این اثر ضمن معرفی نانوتکنولوژی کشاورزی و منابع طبیعی در ایران و جهان، به تحقیقات کاربردی در این زمینه پرداخته است.
کیانیان و همکاران، مولفان این اثر معتقد هستند که در حوزه کشاورزی و منابع طبیعی، ورود این علم باعث صرفهجویی در مصرف انرژی و زمان، تولید محصول بیشتر با هزینه کمتر، افزایش کیفیت محصولات و بهرهوری بیشتر نهادهها شده است.
وی افزود: سعی شده، از نتایج سایر محققان در سراسر دنیا در زمینه فناوری نانو در کشاورزی و علوم گیاهی بهره لازم برده شود تا بتوان مجموعه ای فاخر در این زمینه ارائه داد. این کتاب میتواند مورد استفاده دانشجویان در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری رشتههای کشاورزی، منابع طبیعی، علوم زیستی و نیز محققان علاقمند به علوم نانو قرار گیرد.
کیانیان بیان کرد: این علم در حوزه کشاورزی و منابع طبیعی در ایران نوپاست و ضروری است که کشور در کشاورزی و محیط زیست به سمت و سوی استفاده از این علم پیش رود، تا محصولات کشاورزی، دارویی و غیره با هزینه کمتر و کیفیتی بهتر تولید شده و در اختیار مصرفکننده قرار گیرند. با توجه به کمبود آب و خاک مناسب در اکثر نقاط کشور به تبع جغرافیای طبیعی و دخالتهای انسانی، استفاده از فناوریهایی که این مشکلات را مرتفع میسازند، بسیار مفید و کاربردی خواهد بود.
مروری بر فصلها
این کتاب دارای 213 صفحه، 3 فصل، 118 شکل و 79 جدول است. فصل اول به کلیاتی در مورد نانوتکنولوژی و نانوذرات شامل تاریخچه، ابزارهای اندازهگیری و کاربردهای فناوری نانو، انواع نانو مواد، آشنایی با ابزارها و روشهای اندازهگیری نانو، نانوزئولیت، نانوبیوچار، نانوهیدروژل، نانوحسگرها، الکهای نانومتری، اثر نانو ذرات بر بذر و رشد گیاهان و غیره میپردازد.
فصل دوم به تشریح نانوتکنولوژی و تنشهای محیطی شامل تنش خشكی، تنش شوری، تنش غرقاب یا نقش اكسیژن، تنش سرما و غیره اختصاص دارد.
فصل سوم به نقش نانوذرات بر روی جوانهزنی بذر و رشد ارقام زراعی و غیرزراعی شامل گونههای زراعی (گندم، جو، ذرت علوفهای، سیب زمینی، چغندر قند، گوجه فرنگی، سویا، ماش)، گونههای غیرزراعی یا مرتعی (بروموس کوپهداغی، ارزن دم-روباهی، رشادی گوشموشی، علفگندمی بلند، کاکوتی کوهی)، سبزیجات و گیاهان باغی (ریحان، کلم گل، شنبلیله، زیتون، اسفناج، خربزه، مرزه)، گونههای گیاهی دارویی (گون، رازیانه، بادرنجبویه، شیرینبیان، زنیان، مریمگلی، خارمریم، سرخارگل) و گیاهان زینتی (ژربرا، گلراعی، رز و پریوش) میپردازد.
کتاب «کتاب پژوهشهای نانوتکنولوژی گیاهان زراعی، غیرزراعی، دارویی و زینتی» در 213 صفحه، به قیمت چهل هزار تومان از سوی انتشارات دانشگاه تربت حیدریه راهی بازار کتاب شد.
نظر شما